<
НОВИНИ ДНЯ: Синоптики розповіли про погоду на вихідні в Україні  Де дешевше жити: Держстат опублікував рейтинг українських регіонів  Освіта мрії. Як школярам з України вступити до Гарварду і що для цього потрібно  Чи довіряють українці офіційним повідомленням про війну: дані опитування  На вихідних в Україні дощитиме, на сході вдень до +22°  Коли у школах Києва продзвенить останній дзвоник: названа дата  Україна може почати отримувати кредитні кошти від США вже у другій половині 2024 рокувсі новини дня
Бізнес
Технології
13.05.2023 1560

На Марсі виявили залишки повноводної та бурхливої річки

Сліди на скелях змушують вчених переглянути свої уявлення про водне середовище на стародавньому Марсі.

2432961e973c3a7ab2d9e59940dfc4f4_13.05.23

Марсохід NASA Perseverance у лютому-березні 2023 року зробив знімки смуг на скелях Червоної планети, які могли утворитися в руслі дуже швидкої та глибокої річки. Пише ТСН. 

Про це у четвер, 11 травня, повідомили на сайті NASA.

У повідомленні наголосили, що давня річка була глибшою та швидшою, ніж вчені припускали раніше.

“Річка була частиною мережі водних шляхів, які впадали в кратер Єзеро - територію, яку марсохід досліджує після посадки понад два роки тому”, - повідомили в NASA.

Дослідження цієї поверхні Марса, яка раніше була вкрита водою, може допомогти вченим у їхніх зусиллях знайти ознаки стародавнього мікробного життя, яке, можливо, збереглося в марсіанській породі.

Perseverance досліджує вершину віялоподібної купи осадових порід, яка має висоту 250 метрів і має викривлені шари, що нагадують потоки води.

Грубі зерна осаду та камені, що нагадують бруківку, які зафіксував своєю камерою марсохід, вказують на те, що річка рухалася з високою енергією, переміщаючи великі шматки матеріалу.

"Було приємно дивитися на каміння на іншій планеті й бачити такі знайомі процеси”, — сказала Ліббі Айвз, докторант Лабораторії реактивного руху NASA в Південній Каліфорнії, яка керує марсоходом Perseverance.

Маючи досвід вивчення земних річок, Айвз провела останні шість місяців, аналізуючи зображення поверхні Червоної планети. .

Друге мозаїчне фото марсохід зробив на пагорбі з назвою Пайнстенд. Це ізольований пагорб, що містить осадові шари, які вигинаються вгору, висота деяких досягає 20 метрів. Вчені вважають, що ці високі шари також могли бути утворені потужною річкою, хоча вони також досліджують інші пояснення.

“Ці шари аномально високі для річок на Землі. Але в той же час найпоширенішим способом створення таких форм рельєфу була б річка”, - вважає Ліббі Айвз.

Нагадаємо, раніше науковці з Європейського космічного агентства (ESA) створили першу водну мапу Марса на основі даних обсерваторії Mars Express і Mars Reconnaissance Orbiter NASA. За допомогою зібраних даних на карті показано сотні тисяч місць із мінеральними відкладеннями, які мільярди років тому зазнавали впливу води.

Оценка материала:

5.00 / 2
На Марсі виявили залишки повноводної та бурхливої річки 5.00 5 2
Бізнес / Технології
13.05.2023 1560
Еще материалы раздела «Технології»