<
НОВИНИ ДНЯ: В Україні знову теплішає: якою буде погода 17 травня  У рейтингу областей України щодо вартості оренди житла змінився лідер  Які мінімальні пенсії в Україні 2024 року: від чого залежить розмір, скільки отримують українці  Чи реально мобілізуватися на цивільну посаду в армії: в Міноборони відповіли  Погода в Україні зміниться: синоптик розказала, до чого готуватись  Мобілізація працівників: кого не призвуть до війська  Мобілізація в Україні: чому за кермо тролейбусів хочуть посадити 18-річних і до чого тут універсальні жінкивсі новини дня
Політика
Світ
17.06.2023 610

Байден підтримує спрощений вступ України до НАТО – Axios

Напередодні саміту НАТО в липні союзники різко розійшлися в думках про те, як Україна вступатиме до Альянсу.

1874d1714be62f3d2a9ca587039ae634_17.06.23

Президент США Джо Байден та його команда ведуть переговори з очільниками інших країн-членів НАТО, щоб ті погодилися прийняти Україну до Альянсу.  Байден підтримує пропозицію генсека НАТО Єнса Столтенберга щодо того, що Україні не потрібно виконувати "план дій щодо членства" (ПДЧ) для вступу до Альянсу. Пише ТСН. 

Про це повідомляє Axios з посиланням на два джерела, знайомими із перебігом цих обговорень.

Видання зазначає, що Байден, як і канцлер Німеччини Олаф Шольц, були серед тих, хто не бажав виходити за рамки зобов'язань, взятих на саміті НАТО у Бухаресті 2008 року, щодо того, що Україна одного дня стане членом Альянсу.

За даними співрозмовників видання, у вівторок під час зустрічі Байдена і Столтенберга у Білому домі генсек НАТО запропонував визнати, що Україна досягла прогресу на шляху до членства в Альянсі, і немає необхідності в поетапному здійсненні ПДЧ, через яке пройшли перед вступом до блоку всі східноєвропейські країни-члени.

Реалізація ПДЧ визначає конкретні критерії та реформи і може розтягнутися на роки і навіть десятиліття. Байден же шукає компромісне рішення, яке влаштує і Україну, і всіх членів Альянсу.

Що відомо про вступ України до НАТО

Євродепутати закликають союзників по НАТО виконувати свої зобовʼязання перед Україною та прокласти шлях, для того, щоб запросити Київ приєднатися до Північноатлантичного альянсу.

Про це йдеться у відповідній резолюції Європарламенту.

Цей документ ухвалили 15 червня. 425 євродепутатів були за, 38 проти та 42 утрималися. Парламентарі очікують, що "процес приєднання розпочнеться після закінчення війни та буде завершено якомога швидше".

За їхніми словами, ЄС та його країни-члени разом із союзниками по НАТО та партнерами-однодумцями повинні тісно співпрацювати з Україною, щоб розробити тимчасові рамки для гарантій безпеки, що мають бути запроваджені одразу після війни. Парламент наголошує, що інтеграція України як до НАТО, так і до ЄС посилить регіональну і глобальну безпеку та зміцнить зв’язки між Україною і євроатлантичною спільнотою.

Однак інші європейські офіційні особи, особливо у Західній та Південній Європі, вважають, що прискорений вступ України до НАТО може бути надто провокаційним. Альянс дуже ризикуватиме навіть після війни. Особливо, якщо РФ все ще "претендуватиме" на українські території.

Президент Польщі Анджей Дуда закликає прийняти Україну до НАТО. Однак канцлер Німеччини Олаф Шольц і президент Франції Емманюель Макрон вважають за краще поговорити про гарантії безпеки.

За даними газети The Wall Street Journal, гарантами безпеки для України до її вступу до НАТО можуть стати США, Велика Британія, Німеччина і Франція. Це буде так званою "ізраїльською моделлю безпеки".

В очікуванні вільнюського саміту НАТО 11-12 липня Зеленський у червні заявив – "Україна готова вступити до НАТО, ми чекаємо, коли НАТО буде готовий прийняти Україну".  Зеленський чітко сказав – якщо члени НАТО не дадуть Україні чіткий "сигнал", що хочуть бачити державу в Альянсі, то й немає сенсу брати участь у саміті.

Оценка материала:

5.00 / 2
Байден підтримує спрощений вступ України до НАТО – Axios 5.00 5 2
Політика / Світ
17.06.2023 610
Еще материалы раздела «Світ»