<
НОВИНИ ДНЯ: Україна тисне на Байдена, щоб отримати дозвіл бити по РФ: що кажуть в Білому домі  Як приготувати відбивні з ідеальним щільним кляром  ЗСУ атакували секретну військову базу РФ у горах Криму: що про це відомо  В Україні 16 травня переважно без опадів, вдень до +18°  В Києві стане тепліше: прогноз на 16 травня  Натяк на потепління: як зміниться погода в Україні 16 травня  Спочатку — дощі: в Україні прогнозують потепління до +22 градусіввсі новини дня
Політика
Світ
06.08.2023 392

Військова допомога Україні позитивно вливає на економіки західних країн, - оцінка НБУ

У короткостроковій перспективі збільшення військових видатків через війну в Україні має стимулюючий вплив на ВВП країн-партнерів.

abrams_m1a1__gettyimages_532101883_4_650x410_06.08.23

Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на "Інфляційний звіт" НБУ (липень 2023 року).

Як зазначається у звіті, один долар США, витрачений урядами донорів на військові потреби, генерує протягом одного-двох років 0,79-0,87 долара ВВП у цих країнах, а загалом додатний ефект не зникає навіть через п’ять років.

Крім того, є низка додаткових позитивних ефектів для країн-донорів, такі як можливість обміну військовим досвідом, ефективніший розподіл ресурсів оборонної галузі, імпульс для експортерів зброї та зростання продуктивності внаслідок додаткових інвестицій у дослідження та розробки.

"Тож, економічна вартість військової допомоги Україні для партнерів є суттєво меншою за оголошені номінальні суми", - зазначають у НБУ.

Номінальні витрати

Відповідно до оцінок Кільського інституту світової економіки лише у 2022 році загальні зобов’язання з військової допомоги Україні становили більше 66 млрд доларів. Військову підтримку минулого року надали 32 країни, хоча її обсяг, як в абсолютному вимірі, так і відносно ВВП та оборонних бюджетів партнерів був неоднорідним.

Найбільшим донором за номінальними обсягами військової підтримки були США - більше 40 млрд доларів, у відносних вимірах - Естонія та Латвія (0,75-0,90% ВВП, 35-40% військових видатків), а також Литва та Польща (0,35-0,45% ВВП, 15-20% військових видатків).

Водночас загальна сума допомоги у 2022 році становила приблизно 5% сукупних військових видатків країн-партнерів згідно з даними Стокгольмського міжнародного інституту досліджень проблем миру. Для жодного із союзників сума військової допомоги відносно ВВП не перевищувала 1%.

Фіскальний стимул

Як зазначають в НБУ, коли уряди витрачають кошти, то значна їх частина, як правило, осідає всередині країни, створюючи підґрунтя для фіскального мультиплікатора. Його концепція полягає в тому, що кожна витрачена грошова одиниця генерує не лише прямий внесок у створення вартості, а й запускає ланцюгову реакцію подальших процесів через вплив на споживання, інвестиції, іншу економічну діяльність, створюючи додаткове зростання.

"Наявні дослідження надають переконливі докази, що мультиплікаційний ефект від військових видатків є додатним та тривалим", - йдеться в огляді.

Фіскальний мультиплікатор від військових видатків генерує додатковий ВВП та компенсує витрати на допомогу. Згідно з попередніми результатами дослідження фіскальні мультиплікатори для країн, які надали військову допомогу Україні у 2022 році, є статистично та економічно значущими. Збільшення військових витрат у країнах-донорах на 1 долар пов’язане зі збільшенням реального ВВП цих країн на 0,65 доларів протягом того самого року, 0,87 доларів - через рік і 0,79 доларів через два роки. Кумулятивні мультиплікатори зменшуються на триваліших горизонтах, але залишаються додатними та значущими.

Інші економічні стимули від підтримання обороноздатності України

Збільшити позитивний ефект від допомоги Україні та знизити абсолютну вартість такої підтримки для партнерів можуть і такі чинники:

  • - обмін практичним військовим досвідом унаслідок постійного навчання особового складу ЗСУ та спільного стратегічного планування. Це дає змогу партнерам поліпшити власну систему безпеки та надалі знизити ризики втягнення у військові конфлікти;
  • - оптимізація розподілу ресурсів в оборонному секторі. Оцінка переваг та недоліків наданого Україні озброєння в реальних бойових умовах дає змогу партнерам спрямувати кошти на виготовлення дійсно ефективних засобів із найбільшим ефектом віддачі;
  • - приклади успішного застосування озброєння надають імпульс для експортерів оборонних товарів, що вже відображається в зростанні цін на акції виробників зброї. Так, від початку повномасштабного вторгнення акції виробників зброї окремих союзників зросли від 18% (Lockheed Martin Corp., США) до 62% (Leonardo S.p.a., Італія). За цей період фондовий індекс S&P 500 зріс усього на 3%;
  • - додаткові інвестиції в дослідження та розвиток в оборонній сфері, що передбачають залучення багатьох країн і секторів економіки, створюють умови для перенесення (spillover) технологій та зростання довгострокової продуктивності.

За даними Пентагону, від початку повномасштабного російського вторгнення в Україну Вашингтон надав Києву військову допомогу на 43 млрд доларів.

Оценка материала:

5.00 / 1
Військова допомога Україні позитивно вливає на економіки західних країн, - оцінка НБУ 5.00 5 1
Політика / Світ
06.08.2023 392
Еще материалы раздела «Світ»