<
НОВИНИ ДНЯ: Рейтинг банків: де найбільше грошей українців  Прогноз погоди на 18-19 травня: де можливі дощі Температура повітря підвищиться.  Мобілізація з 25 років: у ЗМІ підрахували, на скільки тисяч збільшиться військо України  Мобілізація транспорту в Україні: Кабмін готує "сюрприз" для бізнесу – нардеп  Новий рівень стосунків: про що була зустріч Путіна і Сі, перші обіцянки та гучні заяви  Дощі, грози та сонце: якою буде погода в регіонах України 18 травня  Байден і Трамп погодилися на два раунди дебатів: коли вони відбудутьсявсі новини дня
Політика
Світ
13.01.2024 310

Політичний трикутник: чиї інтереси насправді лобіює Китай і до чого тут КНДР — тайванський експерт

Китай опосередковано підтримує Росію у війні проти України, хоча й намагається цього офіційно не демонструвати.

140e799ea9452dc9ff76139eec2685ff_13.01.24

Постачання Північною Кореєю зброї Росії відбувається безпосередньо, без участі Китаю. Проте КНР все ж надає РФ певну допомогу, зокрема запчастини та електроніку.

Про це в інтерв'ю ТСН.ua розповів науковий співробітник Інституту національної оборони та дослідження безпеки, доктором Джух-Шян Шеу.

"Я би все ж таки відокремлював співпрацю Росії та КНДР від Китаю. Північна Корея може напряму постачати зброю Росії без підтримки Китаю. Водночас, і Китай, і Росія намагаються зміцнити свої відносини з Пхеньяном. Іноді вони співпрацюють один з одним, але іноді й конкурують. Тож, я не думаю, що це питання йде в одному пакеті. Ми бачимо, що Путін, ймовірно, підтримує північнокорейські супутникові й космічні програми. Саме тут і може йти співпраця між Північною Кореєю та Росією", - розповів тайванський експерт.

Водночас він припустив, що Китай все ж "щось постачає Росії".

"Це важко довести. Ми бачимо, що на українському полі бою, принаймні я бачив світлини з китайською їжею для солдатів тощо. Знову ж таки, я вважаю, що, можливо, є якісь запчастини, електроніка, можливо, для танків чи щось інше, які Росія отримує від Китаю, щоб відновити свої старі танки та озброєння", - припустив Джух-Шян Шеу.

Водночас Китай намагається балансувати та уникати прямої конфронтації із Заходом з цього питання. Адже відкрита підтримка агресії Росії може спричинити посилення санкційних тисків на КНР.

"Ставлення китайців до війни завжди дуже неоднозначне. Від 2022 року вони насправді не надіслали жодного повідомлення на підтримку України. Вони завжди підтримують мирні переговори, щось мирне тощо. Але якщо подивитися на умови, то вони вигідні Москві, а не Києву. Тож у цьому сенсі я думаю, що Китай фактично обрав свою сторону. Але Пекін все одно має уникати будь-якої конфронтації із Заходом", - зауважив експерт.

Нагадаємо, науковий співробітник Інституту національної оборони та дослідження безпеки доктором Джух-Шян Шеу в інтерв'ю ТСН.ua розповів про ризик великої війни в регіоні.

Оценка материала:

5.00 / 2
Політичний трикутник: чиї інтереси насправді лобіює Китай і до чого тут КНДР — тайванський експерт 5.00 5 2
Політика / Світ
13.01.2024 310
Еще материалы раздела «Світ»