<
НОВИНИ ДНЯ: Портников назвав причини, чому США нарешті проголосували за допомогу Україні  Байден у розмові з Зеленським дав дві важливі обіцянки: чого чекати Україні  В Україну повертається тепло - 23 квітня вдень уже буде до +21°  Погодний апокаліпсис: Україну накрив потужний циклон, що це означає  Швидкісний режим на дорозі: поліція нагадала про штрафи та пояснила, як їх уникнути  Чи буде початок квітня теплішим за останній місяць весни: метеорологиня про погоду у травні  "Не хвилюйтесь, точно будуть": посол Данії сказав, коли Україна отримає F-16всі новини дня
Колонки
Андрiй Любка
07.07.2013 13230

Have a fun: молоді українці виїжджають з країни, але не емігрують

Переважна більшість українців радо б змінила країну проживання. Принаймні саме про це свідчать результати різних соціологічних досліджень. Фахівці стверджують, що найбільше бажання емігрувати виявляє молодь, яку нічого не тримає і не прив’язує до України: вони ще не мають ані родини, ані роботи, ані нерухомості. Проте все не так просто.

Центрально-Східна Європа протягом останніх кількох століть була тим тереном, з якого люди хочуть емігрувати. На Заході чи у США можна було краще заробляти, мати шанси для кар’єрного успіху, визнання чи слави. Зрештою, там було просто спокійніше й безпечніше жити. Той парадокс, що Захід і західна Північ Європи багатші, можна пояснювати багатьма чинниками: від релігії і до традицій місцевої культури. Однак чи не найважливішим залишається аргумент, який лежить на поверхні. Дослівно на поверхні, бо йдеться про архітектуру, пам’ятки, храми, палаци, замки, парки й дороги. Тобто на Заході і Півночі Європи вони є.

Затиснена між Західною Європою й Росією, Азією, наша багатостраждальна земля завжди була місцем, де ці дві потуги воюють між собою. У якійсь Португалії чи Нідерландах, в Англії – кожен камінчик історичний, натомість у нашій Україні, Польщі, Литві, чи будь-якій іншій Білорусі – все хоч якоюсь мірою цінне неодноразово знищувалось і вивозилось. У таких умовах важко збудувати нормальний бізнес світового рівня, інфраструктуру, середній клас, інтелектуальну школу. Тут якщо не розстріляють професора, то підірвуть хоча б будівлю університету. Якщо не депортують заможного селянина, то хоча б розкуркулять. Сам Бог велів звідси тікати.

Найдивовижніше, що відбувалося у суспільних дискусіях країн, які в 2004 і 2007 роках вступили в Європейський Союз – антиєвропейська риторика, що керувалася страхом знелюднення цих держав. Тамтешні політики різних поглядів, економісти й частина інтелектуальної еліти активно били на сполох, вважаючи, що наслідком вступу до ЄС стане масова, тотальна еміграція. Ще й сьогодні ви легко знайдете румунського патріота, який переконує суспільну думку, що кордони відкривати не варто, бо народ одразу виїде. Раба витиснути із себе важко, тому кордони з колючим дротом, які колись встановлював комунізм, тепер радо хочуть поновлювати вже вільні люди. Патріотичний концентраційний табір, словом.

Утім, хоча еміграція зі згаданих раїн і була досить активною, але все ж не того рівня, який прогнозували песимісти. Хто б що не казав, а Польща і Румунія далі існують, тут далі вулицями ходять люди, університети заповнені, жодне місто не вимерло, хоч у Лондоні й постали цілі польські квартали. Це змусило фахівців переглянути свої погляди і прийти до цікавого висновку, який ледь не заперечує саму ідею еміграції.

liubka

Андрій
Любка

український поет, перекладач і есеїст.

Автор збірок поезій «Вісім місяців шизофренії» (2007) та «ТЕРОРИЗМ» (2008).  Лауреат літературних премій «Дебют» (2007) та «Київські лаври» (2011). Учасник багатьох українських та європейських літературних акцій та фестивалів.  Окремі твори перекладені угорською, чеською, португальською, німецькою, англійською, російською та польською мовами.

Іншими словами, молоді освічені люди не емігрують, а виїжджають. Нормальним стає правило вчитися один семестр у Ґраці, інший – у Барселоні, літо проводити на підробітках в Англії, після чого писати магістерську роботу в Амстердамі. Це модно й корисно: рік пожити в Берліні, після чого кілька місяців побути на стипендії у Парижі, а на квартиру собі заробляти роботою у Брюсселі. ЄС стимулює такий стиль життя відкриваючи кордони, надаючи різноманітні стипендії, а людям віком до 26 років навіть компенсуючи третину дорожніх витрат. Молодь вчить мови, набирається нового досвіду, здобуває освіту, знайомиться, одружується, працює, відпочиває; так постає нове покоління європейців – інтегроване, мультикультурне, самодостатнє. Навряд чи ці люди потім захочуть воювати між собою, ізолюватися, навряд чи вони плекатимуть ненависть чи стануть агресивними націоналістами. Більше того, такий стиль життя «у дорозі» не означає, що вони забувають свою мову, культуру, втрачають зв’язки з Батьківщиною – натомість навпаки, за кордоном вони об’єднуються в культурні товариства діаспори, організовують фестивалі, розповідають про свої країни. А більшість зізнається: після всіх навчань і розваг ми хочемо повернутися додому й розпочати там власну справу.

Так склалося, що я на своїх закордонних літературних виступах чи в абсолютно несподіваних містах і країнах часом зустрічаю молодих українців, своїх однолітків, які там вчаться чи працюють. Переконлива більшість із них стверджує, що зараз живуть собі в задоволення, пізнаючи світ і набуваючи нового досвіду, заробляючи свій стартовий капітал, але за кілька років хотіли б повернутися додому. Знайти там хорошу роботу, створити сім’ю, на зароблені гроші відкрити ресторан чи салон краси, будівельну фірму чи представництво іноземної компанії.

Чи повернуться вони, адже самі хочуть? Як самі ж і стверджують, все залежить тільки від того чи створить їм Україна умови для вдалого «приземлення». Ніхто не вимагає державної підтримки чи стимулювання, йдеться про найпростіше: цивілізовані правила гри, можливість розвивати свою справу без цілодобового спілкування із «смотрящими», пожежниками чи податківцями. Тож чи повернуться вони? Відповім на це питання так само, як вінничанин Павло, якого я зустрів в австрійському Інсбруці: «Усе залежить від 2015 року».

Оценка материала:

4.77 / 13
Have a fun: молоді українці виїжджають з країни, але не емігрують 4.77 5 13
 Андрій Любка 07.07.2013 13230
comments powered by Disqus
Еще колонки: Андрiй Любка
  • Прощання з літом: Зима буде довгою Прощання з літом: Зима буде довгою

    Після того випадку в готелі ще довго панував переполох. Манекенного типу рецепціоністки хоч і намагалися створити хорошу міну при поганій грі, усміхалися й робили вигляд, буцімто нічого не сталося, але ВСІ про це вже знали. Знали старші пані, літні німкені, які у своїх величезних капелюхах походжали терасами – тепер вони не дивилися навколо, а лише собі під ноги.

  • Політична премія Дарвіна: "гасконці" Коломойського і "Правий сектор" змагаються в електоральному самогубстві Політична премія Дарвіна: "гасконці" Коломойського і "Правий сектор" змагаються в електоральному самогубстві

      Колись їхня історія може увійти до підручників з політології, політичного піару і словника літературознвчих термінів (стаття про трагікомедію). Справді, треба мати неабиякий талант і здібності, щоб так швидко вбити себе і свої перспективи. Раніше здавалося, що найбездарнішим політичним проектом в історії України є "Наша Україна" Ющенка. Тепер місце на п'єдесталі політичної премії Дарвіна впевнено здобувають "Правий сектор" і липкорукі "гасконці" Коломойського.

  • Двадцять років різанині в Сребрениці: Росія знову на боці зла Двадцять років різанині в Сребрениці: Росія знову на боці зла

    20 років тому, посеред спекотного липня 1995-го, відбувся найбільший злочин після закінчення Другої світової війни – етнічна чистка в боснійському місті Сребрениця. За різними підрахунками, військові і парамілітарні підрозділи Республіки Сербської тоді вбили 8 000 боснійських чоловіків (мусульман), тобто все чоловіче населення міста у віці від 12 до 70 років.

  • Ідеї Ганни Гопко пішли в народ, або Безалкогольний День народження Ідеї Ганни Гопко пішли в народ, або Безалкогольний День народження

    Їй-Богу, за 27 років життя я встиг утнути чимало дурниць, взяти найактивнішу участь у багатьох ідіотських ініціативах, палко підтримувати абсурдні ідеї, але одного разу трапилася зі мною подія, від спогадів про яку стає моторошно. Безалкогольний День народження. Погодьтеся, навіть звучить так, ніби йдеться про якесь жахливе знущання над людиною. Зрештою, так і було.

  • "Бей хохлов, спасай Россию": гол Шевченка збірній Росії, або Як я став русофобом "Бей хохлов, спасай Россию": гол Шевченка збірній Росії, або Як я став русофобом

    Мої геополітичні погляди сформувалися протягом 13 хвилин. Сталося це жовтневого вечора 1999 року під час футбольного матчу Україна-Росія. Це був останній вечір дитинства й перший вечір юності; маркером порогу стало те, що тоді я востаннє в житті плакав перед телевізором. А все через те, що збірна Україна програвала Росії 1:0. Більшої катастрофи годі було й уявити.