Бізнес
Ринки та компанії
Українці віддають перевагу м’ясу замість ковбаси
У першому півріччі 2013 року Україна збільшила виробництво м'яса у забійній вазі на 9,3% - до 1,13 млн т, проти ковбасного виробництва, яке залишилося на колишньому рівні.
Ця статистика свідчить, що українці споживають дедалі більше необробленого м'яса, ніж ковбаси.
Таку думку висловили експерти Українського клубу аграрного бізнесу (УКАБ).
«Намагаючись краще задовольнити попит споживачів, дедалі більше м'ясокомбінатів починають вводити в свій асортимент виробництво охолодженого та замороженого м'яса для роздрібної торгівлі... Із зростанням добробуту населення ковбаси частіше замінятимуться м'ясними делікатесами і м'ясом», - зазначає аналітик Аліна Жарко.
За даними УКАБ, у 1991 році споживання м'яса на душу населення в Україні становило 74 кг, 28% з них становило безпосередньо м'ясо, а 72% - ковбасні вироби. Разом зі зниженням платоспроможності населення скорочувалося і споживання м'ясних виробів. У 2001 році споживання дорівнювало 33,6 кг, а структура ковбасних виробів та м'яса розподілилися вже 50% на 50%. Торік споживання м'яса становило 54,4 кг на душу населення, 30% з них - це ковбаса, а решта - безпосередньо м'ясо.
За прогнозами Всесвітньої організації продовольства, до 2020 року в структурі споживання м'яса українцями 80% становитиме натуральний продукт і лише 20% - ковбаса.