<
НОВИНИ ДНЯ: В одному точно виграв: експерт назвав єдиний "здобуток" Путіна від поїздки до Китаю  До України йде похолодання: синоптик назвав точну дату  Погода у четвер допомагатиме енергетикам: свіжий прогноз на 23 травня  В Україні 23 травня - переважно без опадів, вдень прогріє до +28°  Де в Україні будуть дощі та грози: прогноз погоди на 22 травня  "Травень віщує бути результативним": експерт спрогнозував шалені втрати РФ, які вона не зможе відновити  Синоптик розповіла, на які "сюрпризи" погоди чекати 23 травня в Українівсі новини дня
Політика
Україна
01.10.2013 13:21 1366

Експерти підрахували перешкоди для України на шляху до Європи

Наразі немає гарантії, що Угоду про асоціацію України з Євросоюзом буде підписано на Вільнюському саміті.

Про заявили експерти, що здійснюють громадський моніторинг виконання Україною вимог ЄС, повідомляє прес-служба Фонду «Відродження».

За словами експертів, перед Україною стоїть ще низка проблем, які вона чи не встигає, чи не хоче вирішувати.

Як розповів Олександр Банчук, експерт Центру політико-правових реформ, україні вдалось значно просунутись у вирішенні виборчих проблем, зокрема ВР змогла призначити вибори у проблемних округах.

«Водночас досі не розв’язаною є проблема двох депутатів-мажоритарників, яких позбавлено мандатів сумнівними рішеннями суду. Мало того, до їх числа додався ще один такий випадок», - сказав експерт.

Також він вказав на проблему з місцевими виборами в Києві.

Банчук також схвально оцінив внесення законопроекту щодо реформування судоустрою.

«Але проігноровано потребу паралельного внесення ґрунтовних змін до профільного закону», що може, на його думку тільки посилити залежність суддів від президента.

Є зволікання і зі створенням Держбюро розслідувань і реформою внутрішніх органів.

«Проігноровано отриманий у червні критичний висновок Венеціанської комісії стосовно чинного закону про всеукраїнський референдум», – нагадав Банчук.

Дмитро Шульга, директор Європрограми Фонду «Відродження», наголосив, що для посилення впевненості підписання Угоди про асоціацію, Україні слід швидко виконати ще  певні рекомендації:

Зокрема, він вказав на питання Юлії Тимошенко, проведення місцевих виборів у Києві; зміну закону про референдум, ухвалення закону про прокуратуру.

Проте, експерти вважають, що стратегічно правильним кроком з боку ЄС буде підписати Угоду про асоціацію, «але зі збереженням певного контрольного механізму, аби й надалі мати чіткі вимоги щодо стану демократії та моніторити їх дотримання урядом України».

Україна і ЄС планують підписати Угоду про асоціацію на саміті «Східного партнерства» у Вільнюсі, який пройде 28-29 листопада.

 

Оценка материала:

5.00 / 1
Експерти підрахували перешкоди для України на шляху до Європи 5.00 5 1
Політика / Україна
01.10.2013 13:21 1366
Еще материалы раздела «Україна»