<
НОВИНИ ДНЯ: Чоловіків до 25 років можуть мобілізувати? Що кажуть у Раді та чи чекати змін призовного віку  В Україні 26 червня подекуди короткочасні дощі, вдень до +27°  Скільки коштує вища освіта в Україні: вартість навчання у топових університетах  Різка зміна правил вступу на аспірантуру: що потрібно знати чоловікам призовного віку  Чи може Україна залишитися без танків: у Forbes дали чітку відповідь  Спека трохи спаде: прогноз погоди в Україні на 26 червня  День Конституції України 2024 року: коли святкуємо і чи буде вихіднийвсі новини дня
Життя та Стиль
Суспільство
19.12.2013 2209

Після перегляду фільму про землетрус у Вірменії глядачі плакали – Катеринчук

У ці дні виповнюється 25 років трагедії землетрусу у Вірменії, який за 45 секунд забрав життя 25 тисяч людей. Було зруйновано чотири міста та понад трьохсот сіл. Документальний фільм про цю трагедію «Розділю твій біль» у середу показали в Будинку кіно в Києві.

На перегляд прийшли ліквідатори наслідків землетрусу, які в той час були студентами Київського національного університету імені Тараса Шевченка та столичної політехніки, члени вірменської діаспори та кінематографісти.

«Про трагедію ми дізнались із новин. Вирішили їхати з моїм другом-оператором знімати хронічку. Тоді в горах було 20 градусів морозу, розруха. Жили в наметах. Кругом смерть. Уявіть: стоїть наш намет, а навколо гроби з трупами. Перше, що мене вразило, коли ми в'їжджали в Спітак — вантажівки з трунами, які їхали нам на зустріч. Чим ближче під'їжджали до міста, тим більше було таких машин», - згадує кінорежисер Віктор Шкурін.

Очевидці розповіли, що у Вірменії взимку 1988-го з'їхались медики та професійні рятувальники із 64 країн світу. Попри таку кількість добровольців бракувало техніки. Особливо кранів, здатних піднімати перекриття та плити. З України їхали загони від різних установ та організацій. Було багато студентів. Від КПІ загін очолив Ігор Степанов, від університету Шевченка — нинішній народний депутат Микола Катеринчук. У Вірменії воїни-інтернаціоналісти в якості рятувальників пробули майже місяць.

«Ми швидко сформували загін. Мали необхідні пристрої, щоб витягувати людей з-під завалів. З Києва у Вірменію добиралися тиждень. На жаль, приїхали із запізненням, бо пропускали вагони з технікою і продовольством. Тоді цій країні допомагав увесь Радянський союз, - говорить Катеринчук. – Центральна вулиця Ленінакану по обидва боки була встелена трунами в чотири поверхи. В живих майже нікого не знайшли, але працювали день і ніч. Більшість часу ми розшукували тіла загиблих для їх родичів, щоб змогли поховати по-людськи. Я відповідав за життя й безпеку наших людей, адже всі споруди були аварійні».

«Сьогодні я себе спіймав на думці, що як і 25 років тому зустрічатиму Новий рік в наметах. Тоді - в компанії італійців, французів і німців. Не хочеться згадувати погане. Були випадки, коли ліквідатори стикалися з мародерами. Найважче було витримати плач людей, які хоронили своїх родичів. Це були і діти, і жінки. Цей фільм відображає те, що ми пережили. Той землетрус змінив кожного з нас. Дай Боже, щоб таке не повторювалось. Після 40-хвилинного перегляду фільму більшість присутніх в залі витирали сльози», - додав нардеп.

Оценка материала:

5.00 / 2
Після перегляду фільму про землетрус у Вірменії глядачі плакали – Катеринчук 5.00 5 2
Життя та Стиль / Суспільство
19.12.2013 2209
Еще материалы раздела «Суспільство»