<
НОВИНИ ДНЯ: Українці відповіли, що робитимуть у разі загострення або затягування війни  Як зробити різнокольорові яйця за допомогою натуральних барвників  В Україні об'єднують університети. Навіщо це роблять і хто підпаде під укрупнення  Уряд вирішив продати великий готель в центрі Києва  Лукашенко заявив, що сусідні країни "озброєні до зубів", і пригрозив "ядеркою"  Глазур для паски: 11 хитрощів для ідеального приготування  Коли Поливаний понеділок 2024 року: дата, історія та звичаї святавсі новини дня
Бізнес
Економіка
13.01.2014 17:00 1817

Україна в Митному союзі невигідна для Росії - експерт

Вступ України до Митного союзу потребуватиме повної зміни експортних напрямків і значної додаткової лібералізації від Росії, що не є в її інтересах, вважає дослідник Інституту Петерсона (США) Керолайн Фройнд.

Про це вона пише у своєму блозі на сайті інституту.

Нещодавня угода між Україною та Росією щодо кредиту у $ 15 млрд разом із дешевим газом підняли питання можливого вступу України до Митного союзу. Деякі джерела навіть повідомляли, що членство у Митному союзі було на порядку денному під час переговорів у Москві. На думку Керолайн Фройнд, з економічних міркувань Митний союз є менш ймовірним, ніж про це думають політики, і для цього є кілька причин.

«Торгівля між двома країнами неухильно знижувалася з моменту здобуття незалежності України. Частка Росії в українському експорті скоротилася з 40% у 1994 році (перший рік, коли дані експорту були незалежно зафіксовані) до 26% минулого року. Частка України у російському експорті знизилася з 11% до 3% за той же період. Нинішня угода, яка робить небагато, щоб розширити торгівлю, навряд чи переламає цю тенденцію», - вважає експерт.

Другою причиною є те, що Митний союз вимагатиме від Росії знизити свої торгові бар'єри, з якими стикаються країни, які не є його членами. «З метою дотримання правил Митного союзу, Росії доведеться знизити свої тарифи до рівня України або Україні доведеться підвищити свої тарифи до рівня Росії, або зробити певну комбінацію для двох», - стверджує експерт.

«І Росія, і Україна є членами СОТ, і після приєднання вони зобов'язалися дотримуватися певного крайнього рівня по багатьох тарифних лініях, так званих зв'язаних ставках митного тарифу. Зобов'язання України в СОТ виключають будь-які коригування своїх зв'язаних тарифів. І, незважаючи на те, що СОТ дозволяє торгові блоки, він має суворі правила, щоб запобігати підвищенню зовнішніх тарифів з їхнього боку і таким чином перешкоджати вільній торгівлі», - зауважує експерт.

Якщо Україна та Росія не порушуватимуть правила СОТ, то Митний союз між Росією і Україною вимагатиме від РФ значної лібералізації. Росія ж вважатиме за практично неможливе знизити тарифи на продукцію від інших торгових партнерів. У випадку ж, якщо правила СОТ таки грубо порушуватимуться, то це може спричинити санкції від решти світу.

На думку Керолайн Фройнд, поки немає підстав говорити про те, що економічний розвиток прогресує у напрямку до того, що Митний союз між Росією і Україною ставатиме все більш економічно доцільним протягом найближчих декількох років. «Досягнення такої угоди потребуватиме повної зміни експортних напрямків і значної додаткової лібералізації від Росії, далеко за межами нинішніх зобов'язань у СОТ», - наголошує експерт.

«Це говорить про те, що повинно було бути очевидним від самого початку, що мотивацією Путіна в останніх переговорах з Януковичем було в першу чергу запобігання тіснішим зв'язкам між Україною та Європейським Союзом», - відзначає експерт.

За повідомленням "Тижня".

Оценка материала:

5.00 / 1
Україна в Митному союзі невигідна для Росії - експерт 5.00 5 1
Бізнес / Економіка
13.01.2014 17:00 1817
Еще материалы раздела «Економіка»