<
НОВИНИ ДНЯ: Якщо Трамп знову стане президентом: Кулеба відповів, чи хвилюється він з цього приводу  У НАТО звинуватили Росію в зловмисних діях проти країн Альянсу  Більшість українських біженців готові повернутися з-за кордону: за яких умов  Коли не знаєте, що приготувати: три рецепти страв з мʼяса на вечерю  Портал в інший світ: біля берегів Мексики знайшли бездонну вирву з таємними тунелями  Повістки на блокпостах: що потрібно знати з ухваленням нового закону про мобілізацію  Переговори з Росією можливі: Кулеба назвав дві головні умовивсі новини дня
Політика
Україна
16.01.2014 7883

Заклик до відставки уряду не є підставою для судової заборони мітингу – міжнародний експерт

Українська влада повинна скасувати заборону на демонстрації в центрі Києва та забезпечити дотримання права на свободу зборів і вираження.

Про це йдеться в заяві всесвітнього руху Amnesty International.

«Замість того, щоб намагатися позбутися учасників мирних протестів, влада має вступити в діалог з ними. Демонстранти мають право на те, щоб їхні вимоги були належним чином прийняті до уваги, – сказала дослідниця Amnesty International Хеза МакГіл. – Заборона на проведення демонстрацій прихильниками опозиції в центрі Києва є грубим порушенням права на свободу мирних зібрань та підриває права усіх українців».

Нагадаємо, 6 січня Київський адміністративний суд прийняв рішення про заборону проведення демонстрацій в центрі Києва для опозиційних активістів протягом двох місяців; таке рішення було оприлюднене лише 15 січня. Тепер міська влада має ввести в дію цю заборону, яка розповсюджується на протести, що тижнями тривали на Майдані Незалежності.

Заборона головним чином стосується всіх мирних протестів, організованих основними опозиційними політичними партіями (УДАР і Батьківщина, Всеукраїнська громадська організація «Народна солідарність за соціальний захист та взаємодопомогу»).

Як зазначають в Amnesty International, обмеження права на свободу зібрань допустимі в деяких ситуаціях, зокрема з метою захисту національної або громадської безпеки, громадського порядку, охорони здоров'я і моралі, а також захисту прав і свобод інших осіб. Проте уряди повинні вдаватися до заборони публічних зборів лише у крайніх випадках, коли існує явна загроза насильства. Міжнародні стандарти чітко визначають, що заклик до відставки уряду не може розглядатися в якості загрози національній безпеці.

Рішення суду спирається на постанову Київської адміністрації, яка дозволяє проведення лише урядових демонстрацій в центрі Києва. «Застосування заборони з огляду на політичні погляди демонстрантів є прихованим порушенням права на свободу зібрань. Це тільки підриває національну безпеку, а не захищає її», - сказала МакГіл.

Раніше Amnesty International документувала те, що нещодавні демонстрації в Києві проводились мирно, за винятком одного ізольованого інциденту, що трапився 1 грудня біля Адміністрації Президента. «Масштабні демонстрації, такі як Євромайдан, неминуче стануть причиною значних порушень та незручностей, але сама по собі незручність не є достатньою підставою для обмеження права на свободу зібрань», – сказала МакГіл.

«Спроба виправдання заборони на підставі того, що між демонстрантами та підрозділами міліції відбулися насильницькі зіткнення, замість забезпечення належного порядку, є прикрим ухиленням від відповідальності з боку української влади», – резюмувала дослідниця.

Оценка материала:

4.43 / 7
Заклик до відставки уряду не є підставою для судової заборони мітингу – міжнародний експерт 4.43 5 7
Політика / Україна
16.01.2014 7883
Еще материалы раздела «Україна»