НОВИНИ ДНЯ: Перед вихідними в Україні пройдуть дощі та грози: прогноз на 29 березня  Зеленський про фронт: ситуацію стабілізували, але назріває новий наступ Росії  Скільки можна зберігати борщ в холодильнику, щоб він лишався смачним та їстівним  Народний синоптик Діденко попередила про різку зміну погоди в Україні — де очікувати дощі  Зеленський про народжуваність під час війни: головне питання у безпеці  Буданов про теракт під Москвою: Росія знала про підготовку щонайменше за місяць  В Україні 29 березня - дощі та сильний вітер, вдень до 16°всі новини дня
Колонки
Андрiй Любка
20.01.2014 9297

Радикали на камеру: «Свобода» виявилася медійним шоу, а не дієвою політичною силою

На парламентських виборах 2012-го року люди голосували за Всеукраїнське об’єднання «Свобода», сподіваючись на їхню активність, радикальну налаштованість, справжній опір режиму Януковича. Виявилося, що опір далі смолоскипної ходи не заходить, а всі інші активні дії відбуваються тільки в присутності телекамер. До того ж провладних каналів.

Восени 2012-го року багатьох здивував приголомшливий результат ВО «Свобода». 10,44% видавалося нереальною цифрою для партії, у прохідності якої вагалися навіть її лідери. Ще більше здивував результат свободівців у Києві, який явно не назвеш «бандерівським» містом. Причини такого успіху виявилися досить банальними: саме в «Свободі» виборці бачили силу, яка зможе зупинити режим Януковича. Тобто голосували за націоналістичну партію через те, що не вірили в ефективність і дієвість лібералів на кшталт «Батьківщини» чи «Удару».

Слід віддати належне свободівцям, які будували свій радикальний імідж наполегливо й послідовно. Різкі заяви політичних лідерів «Свободи», смолоскипні походи і табори вишколу для молоді справді створювали враження ледь не парамілітарної сили, держави в державі, де діють власні правила, закони й норми честі. Особливо до створення такого іміджу долучилися провладні телеканали, газети, інтернет-сайти, які стали справжніми медіа-спонсорами націоналістичної партії. Не випадково в інтернет зливали відео з виховною годиною Фаріон в дитячому садку, зовсім не випадково перед виборами на найретинговіші ток-шоу завжди запрошували свободівців.

liubka

Андрій
Любка

український поет, перекладач і есеїст.

Автор збірок поезій «Вісім місяців шизофренії» (2007) та «ТЕРОРИЗМ» (2008).  Лауреат літературних премій «Дебют» (2007) та «Київські лаври» (2011). Учасник багатьох українських та європейських літературних акцій та фестивалів.  Окремі твори перекладені угорською, чеською, португальською, німецькою, англійською, російською та польською мовами.

Шкода, що українці не звернули увагу на небуденну поведінку Всеукраїнського об’єднання «Свобода». Ще в ті давні (й тепер можемо визнати – благословенні) часи, коли президентом був Віктор Ющенко, свободівці здобули абсолютну перемогу на виборах у Тернопільській області. Нею вони керують досі. Наразі з цієї «ощасливленої» області до нас не долинають сигнали абсолютного щастя, розквіту й поступу. На тлі інших регіонів Тернопільщина не крокує впевнено в майбутнє, і досі Тернопіль не справляє враження справді доглянутого міста, інвестори не рвуться в цей регіон один перед одним. А все тому, що нічого не змінилося. Не полініться й зайдіть на місцеві інтернет-форуми, там пишуть, що автодорівці як крали на ремонті доріг, так і крадуть, земельні ділянки як було неможливо отримати без хабаря, так нічого й не змінилося, конкуренції не побільшало, бо всі потрібні конкурси, тендери й можливості отримують представники «Свободи».

Це нам з вами здається, що найкращою з реклам для ВО «Свобода» були б результати діяльності в регіонах, де вони утримують владу. Щоб можна було видати буклет і показати: ось так живуть люди в містах і селах, де ми виграли вибори. Як бачимо, такими методами ця партія не агітує, вдаючись натомість до дешевих провокацій, смертельної образи на інакодумців і влаштовування «цирків» перед  телекамерами. Подібна ситуація і у Львові, де «Свобода» замість розвивати місто весь час конфліктує з найадекватнішим мером України, проводить свої демонстрації й розклеює наліпки в трамваях, голосуваннями ухвалює забудови й перебудови в центрі міста.

Євромайдан здійснив уже хоча б ту хорошу справу, що показав справжню «радикальність» ВО «Свобода». Сотні оборони формувала не ця партія, а всі разом; найбільш радикальна дія свободівців – роздавання власних газет усюди, де тільки можна; навіть комендантом Майдану, зауважте, став не рішучий свободівець, а «батьківщинівець» Парубій.

Як не дивно, але висновок з усього цього позитивний: слава Богу, що в Україні немає справжньої націоналістичної й радикальної партії. Значить, не таке ми вже й хворе суспільство і справді заслуговуємо на цивілізоване європейське майбутнє.

Оценка материала:

4.54 / 13
Радикали на камеру: «Свобода» виявилася медійним шоу, а не дієвою політичною силою 4.54 5 13
20.01.2014 9297
comments powered by Disqus
Еще колонки: Андрiй Любка
  • Прощання з літом: Зима буде довгою Прощання з літом: Зима буде довгою

    Після того випадку в готелі ще довго панував переполох. Манекенного типу рецепціоністки хоч і намагалися створити хорошу міну при поганій грі, усміхалися й робили вигляд, буцімто нічого не сталося, але ВСІ про це вже знали. Знали старші пані, літні німкені, які у своїх величезних капелюхах походжали терасами – тепер вони не дивилися навколо, а лише собі під ноги.

  • Політична премія Дарвіна: "гасконці" Коломойського і "Правий сектор" змагаються в електоральному самогубстві Політична премія Дарвіна: "гасконці" Коломойського і "Правий сектор" змагаються в електоральному самогубстві

      Колись їхня історія може увійти до підручників з політології, політичного піару і словника літературознвчих термінів (стаття про трагікомедію). Справді, треба мати неабиякий талант і здібності, щоб так швидко вбити себе і свої перспективи. Раніше здавалося, що найбездарнішим політичним проектом в історії України є "Наша Україна" Ющенка. Тепер місце на п'єдесталі політичної премії Дарвіна впевнено здобувають "Правий сектор" і липкорукі "гасконці" Коломойського.

  • Двадцять років різанині в Сребрениці: Росія знову на боці зла Двадцять років різанині в Сребрениці: Росія знову на боці зла

    20 років тому, посеред спекотного липня 1995-го, відбувся найбільший злочин після закінчення Другої світової війни – етнічна чистка в боснійському місті Сребрениця. За різними підрахунками, військові і парамілітарні підрозділи Республіки Сербської тоді вбили 8 000 боснійських чоловіків (мусульман), тобто все чоловіче населення міста у віці від 12 до 70 років.

  • Ідеї Ганни Гопко пішли в народ, або Безалкогольний День народження Ідеї Ганни Гопко пішли в народ, або Безалкогольний День народження

    Їй-Богу, за 27 років життя я встиг утнути чимало дурниць, взяти найактивнішу участь у багатьох ідіотських ініціативах, палко підтримувати абсурдні ідеї, але одного разу трапилася зі мною подія, від спогадів про яку стає моторошно. Безалкогольний День народження. Погодьтеся, навіть звучить так, ніби йдеться про якесь жахливе знущання над людиною. Зрештою, так і було.

  • "Бей хохлов, спасай Россию": гол Шевченка збірній Росії, або Як я став русофобом "Бей хохлов, спасай Россию": гол Шевченка збірній Росії, або Як я став русофобом

    Мої геополітичні погляди сформувалися протягом 13 хвилин. Сталося це жовтневого вечора 1999 року під час футбольного матчу Україна-Росія. Це був останній вечір дитинства й перший вечір юності; маркером порогу стало те, що тоді я востаннє в житті плакав перед телевізором. А все через те, що збірна Україна програвала Росії 1:0. Більшої катастрофи годі було й уявити.