НОВИНИ ДНЯ: У президентських перегонах між Трампом та Гарріс немає явного лідера, - соцопитування  В Україні 25 вересня без опадів, вдень до +28°  На заході дощі з грозами: прогноз погоди на 25 вересня в Україні  В Україні з середи посилиться вітер, це може погіршити ситуацію з пожежами - синоптики  На заході туман, а в Криму - невеликий дощ: прогноз погоди на 24 вересня  Україні у вівторок прогнозують від 4° до 27° тепла  Якою буде погода в Україні 23 вересня: синоптикиня потішила прогнозомвсі новини дня
Колонки
Андрiй Любка
26.01.2014 16702

«Екстремісти» з руками піаністів: три історії про арештованих героїв Майдану

Одна з найбільших помилок влади – арешти людей, яких зовсім не можна назвати екстремістами, яких друзі вважають тихими, скромними й вихованими інтелігентами. Саме такі одіозні арешти переконують раніше байдужих до політики людей, що треба підтримати революцію, адже диктаторські закони й поліцейська держава можуть безпідставно знищити будь-кого.

У п’ятницю в польському портовому місті Ґданську, де на доках утворилася колись легендарна «Солідарність», відбулася публічна дискусія про події в Україні. Збіґнєв Буяк, один із засновників «Солідарності», якому кілька днів тому СБУ заборонила в’їзд в Україну, захоплено розповідав про свої враження з Євромайдану, але також висловив думку, що саджати за ґрати екстремістів у влади є всі підстави. Мені довелося йому заперечити, розказавши, що влада арештовує цілком випадкових людей, і ця відверта відсутність правосуддя змушує українців лише посилювати свою боротьбу за зміну не тільки прізвищ найвищої влади, а й системи загалом. На підтвердження я розповів три історії про своїх друзів, яким влада «шиє» організацію (!) масових протестів.

Перша з них – про студента театрального інституту Карпенка-Карого Остапа Вакулюка. Його з друзями тітушки захопили вночі навіть не на території Майдану. Хлопці поверталися з Майдану додому, з вигляду можна було зрозуміти, що це протестувальники. Ще зовсім недавно Остап просив мене допомогти вибрати йому вірш для читання на екзамені з акторської майстерності. А сьогодні він – організатор масових заворушень. У житті цей тендітний юнак позитивний і навіть трохи кумедний – веселий сангвінік, який жартує з усього навколо. У цього «екстреміста» - руки піаніста.

Юхим Дишкант. Молодий український поет, якого суд запроторив на 2 місяці до в’язниці, а в підсумку йому світить до 15 років ув’язнення за організацію масових заворушень. Згадується судовий процес над Нобелівським лауреатом Іосіфом Бродським, який на запитання судді про рід занять відповів просто: «Поет». Найбільший екстремізм Юхима, мабуть, також полягає в таких рядках з його ж вірша:

В мене у цьому світі – небо і пів-Вітчизни,
брови твої зелені, озера маленькі на тілі.
Я би злиняв в державу, де більше ніхто не визнає
смертей і гірких портвейнів і все буде тільки білим.

Володимир Карагуяр, журналіст, волонтер міжнародного поетичного фестивалю в Чернівцях. Його взагалі схопили на автозавправці, де він купував бензин для генераторів намету «Спільнобачення», з яким співпрацює. Восени Володя довго й натхненно розповідав про свій домашній виноградник в Одеській області – про море, небо, і горизонт, за яким сідає сонце. Про те, як чавить ногами виноград у бочці, як вечорами, втомлений, сідає під деревом і читає книжки; він розповідав так чудесно, що хотілося це намалювати. Володя – один із найщиріших та найдобріших людей, яких мені доводилося зустрічати, але сьогодні він сидить у тюремній камері, а система чавить його молоде життя.

Я розповів ці три історії про українських «екстремістів» і раптом зрозумів що їх об’єднує, за що насправді вони сидять. Усі троє – молоді, талановиті, розумні, сучасні, патріотичні, натхненні, кльові, тобто становлять собою абсолютну протилежність до того, чим є українська влада й українська державна машина. «Беркут», Янукович, уся їхня кримінально олігархічна кліка найбільше боїться не армій, а таких простих і прекрасних Громадян, молодих і романтичних, як сама Україна. Їхній екстремізм полягає у їхній красі, інтелігентності й щирості. І тому їхній екстремізм переможе.

Оценка материала:

4.50 / 36
«Екстремісти» з руками піаністів: три історії про арештованих героїв Майдану 4.50 5 36
 Андрій Любка 26.01.2014 16702
comments powered by Disqus
Еще колонки: Андрiй Любка
  • Прощання з літом: Зима буде довгою Прощання з літом: Зима буде довгою

    Після того випадку в готелі ще довго панував переполох. Манекенного типу рецепціоністки хоч і намагалися створити хорошу міну при поганій грі, усміхалися й робили вигляд, буцімто нічого не сталося, але ВСІ про це вже знали. Знали старші пані, літні німкені, які у своїх величезних капелюхах походжали терасами – тепер вони не дивилися навколо, а лише собі під ноги.

  • Політична премія Дарвіна: "гасконці" Коломойського і "Правий сектор" змагаються в електоральному самогубстві Політична премія Дарвіна: "гасконці" Коломойського і "Правий сектор" змагаються в електоральному самогубстві

      Колись їхня історія може увійти до підручників з політології, політичного піару і словника літературознвчих термінів (стаття про трагікомедію). Справді, треба мати неабиякий талант і здібності, щоб так швидко вбити себе і свої перспективи. Раніше здавалося, що найбездарнішим політичним проектом в історії України є "Наша Україна" Ющенка. Тепер місце на п'єдесталі політичної премії Дарвіна впевнено здобувають "Правий сектор" і липкорукі "гасконці" Коломойського.

  • Двадцять років різанині в Сребрениці: Росія знову на боці зла Двадцять років різанині в Сребрениці: Росія знову на боці зла

    20 років тому, посеред спекотного липня 1995-го, відбувся найбільший злочин після закінчення Другої світової війни – етнічна чистка в боснійському місті Сребрениця. За різними підрахунками, військові і парамілітарні підрозділи Республіки Сербської тоді вбили 8 000 боснійських чоловіків (мусульман), тобто все чоловіче населення міста у віці від 12 до 70 років.

  • Ідеї Ганни Гопко пішли в народ, або Безалкогольний День народження Ідеї Ганни Гопко пішли в народ, або Безалкогольний День народження

    Їй-Богу, за 27 років життя я встиг утнути чимало дурниць, взяти найактивнішу участь у багатьох ідіотських ініціативах, палко підтримувати абсурдні ідеї, але одного разу трапилася зі мною подія, від спогадів про яку стає моторошно. Безалкогольний День народження. Погодьтеся, навіть звучить так, ніби йдеться про якесь жахливе знущання над людиною. Зрештою, так і було.

  • "Бей хохлов, спасай Россию": гол Шевченка збірній Росії, або Як я став русофобом "Бей хохлов, спасай Россию": гол Шевченка збірній Росії, або Як я став русофобом

    Мої геополітичні погляди сформувалися протягом 13 хвилин. Сталося це жовтневого вечора 1999 року під час футбольного матчу Україна-Росія. Це був останній вечір дитинства й перший вечір юності; маркером порогу стало те, що тоді я востаннє в житті плакав перед телевізором. А все через те, що збірна Україна програвала Росії 1:0. Більшої катастрофи годі було й уявити.