<
НОВИНИ ДНЯ: В Україні об'єднують університети. Навіщо це роблять і хто підпаде під укрупнення  Тепле, проте не спекотне: синоптикиня розповіла, чого чекати від погоди цього літа  Перед вихідними в Україні будуть дощі та грози: де знадобиться парасолька   На 26 квітня в Україні прогнозують дощі та грози  В Україні 26 квітня дощі та грози, на південному сході прогріє до 26°  Частину областей накриють дощі, попереджають про грози й туман: погода на 26 квітня  Прогноз погоди на 26 квітня: де знову очікуються сильні заморозкивсі новини дня
Колонки
Андрiй Любка
28.07.2014 3515

Радикал-реформатор: чому Яценюку варто повчитися в Ляшка

Осінні парламентські вибори дають Україні шанс змінити політичну еліту. На жаль, соціологічні дослідження показують, що епатаж і популізм переможуть здоровий глузд – наприклад, партія Ляшка може посісти перше місце, хоча такої партії – крім назви – не існує.

Революція змінила владну команду, але, на жаль, не змінила народу, який все ще не готовий брати на себе відповідальність за країну. Травневі президентські вибори показали, що українці можуть мобілізуватися, але на довго їх не вистачає. Тож у новий парламент, мабуть, з пройдуть партії-фантоми: Радикальна партія Ляшка і Сильна Україна Тігіпка, бозна-коли розпущена й убита. Добре, що хоча б комуністи й регіонали наразі мають примарні перспективи знову засісти на Грушевського.

Результат Радикальної партії зумовлений епатажем Ляшка і підтримкою (медійною, фінансовою) Льовочкіна. Хоча в областях і районах Радикальна партія не має своїх представництв, розгалуженої структури осередків, та це не заважає їй бути потенційним переможцем виборів. Більше того: відсутність структури на цьому етапі є плюсом Ляшка, бо люди на місцях не знають його представників, а отже й не мають негативу до місцевих органів партії. Сильна Україна, яка не існувала вже кілька років, мобілізує навколо себе розгублений електорат Партії регіонів. Партія Петра Порошенка – також існуюча здебільшого «на папері» ‒ зможе захистити свій результат, бо в роботу на неї включиться вертикаль виконавчої влади.

liubka

Андрій
Любка

український поет, перекладач і есеїст.

Автор збірок поезій «Вісім місяців шизофренії» (2007) та «ТЕРОРИЗМ» (2008).  Лауреат літературних премій «Дебют» (2007) та «Київські лаври» (2011). Учасник багатьох українських та європейських літературних акцій та фестивалів.  Окремі твори перекладені угорською, чеською, португальською, німецькою, англійською, російською та польською мовами.

Попри те, що соціологічні дослідження показують всю палітру політичних уподобань українців, результат осінніх виборів точно відрізнятиметься від сьогоднішньої електоральної ситуації. Зокрема, теперішні опитування не враховують двох основних змінних майбутньої кампанії: політичного проекту Коломойського і вибору Яценюка. Отож, Коломойський наразі не оголосив про формат, в якому у виборах братиме участь його команда. Залізобетонний електорат Дніпропетровщини, майже безмежний фінансовий ресурс, медійна підтримка холдингу «1+1» та популярність самого олігарха серед українців безсумнівно виведе його партію у першу п’ятірку переможців.

Арсеній Яценюк, який на посаді Прем’єр-міністра зарекомендував себе дуже добре, зараз має вирішити своє політичне майбутнє: йти на вибори в команді Юлії Тимошенко, приєднуватися до політичного проекту Порошенка чи знову створювати свою власну партію. Вочевидь, найвигіднішим для нього варіантом є піти власною дорогою й сформувати свою команду. Якщо йому нарешті вдасться позбутися згубного впливу фінансистів та набрати в список таких же, як і він, молодих реформаторів, то шанси на успіх уже цієї осені дуже високі.

Єдине, чого Яценюку не вистачає для закріплення свого політичного рейтингу, це трохи показового епатажу. Мудрих промов, рішучої позиції й англомовних інтерв’ю замало, на жаль, для значної частини українців. Можливо, його радникам варто придивитися до феномену Ляшка, який системно нічого не робить, але кожна його окрема акція подобається українцям (хоч і не приносить результатів).

Тож якби Яценюк частіше потрапляв на екрани у нетипових ситуаціях, якби до кожного свого нововведення чи кожної вдалої реформи додавав один конкретний виїзд на місце для перевірки, то українці такий пристрасний образ рішучого керівника підтримали б охочіше. Варто один раз поїхати й перевірити будівництво якоїсь дороги, іншим разом проінспектувати роботу паспортних столів і адміністративних центрів, ще якось зайти в супермаркет з перевіркою терміну придатності товарів. Всюди, ясна річ, приймаючи жорсткі рішення, обурюючись і звільняючи. Як показує досвід його конкурента, кожен такий показовий виїзд додає +1 відсоток до рейтингу. А зі світу по нитці – і бідному сорочка.

Оценка материала:

5.00 / 5
Радикал-реформатор: чому Яценюку варто повчитися в Ляшка 5.00 5 5
 Андрій Любка 28.07.2014 3515
comments powered by Disqus
Еще колонки: Андрiй Любка
  • Прощання з літом: Зима буде довгою Прощання з літом: Зима буде довгою

    Після того випадку в готелі ще довго панував переполох. Манекенного типу рецепціоністки хоч і намагалися створити хорошу міну при поганій грі, усміхалися й робили вигляд, буцімто нічого не сталося, але ВСІ про це вже знали. Знали старші пані, літні німкені, які у своїх величезних капелюхах походжали терасами – тепер вони не дивилися навколо, а лише собі під ноги.

  • Політична премія Дарвіна: "гасконці" Коломойського і "Правий сектор" змагаються в електоральному самогубстві Політична премія Дарвіна: "гасконці" Коломойського і "Правий сектор" змагаються в електоральному самогубстві

      Колись їхня історія може увійти до підручників з політології, політичного піару і словника літературознвчих термінів (стаття про трагікомедію). Справді, треба мати неабиякий талант і здібності, щоб так швидко вбити себе і свої перспективи. Раніше здавалося, що найбездарнішим політичним проектом в історії України є "Наша Україна" Ющенка. Тепер місце на п'єдесталі політичної премії Дарвіна впевнено здобувають "Правий сектор" і липкорукі "гасконці" Коломойського.

  • Двадцять років різанині в Сребрениці: Росія знову на боці зла Двадцять років різанині в Сребрениці: Росія знову на боці зла

    20 років тому, посеред спекотного липня 1995-го, відбувся найбільший злочин після закінчення Другої світової війни – етнічна чистка в боснійському місті Сребрениця. За різними підрахунками, військові і парамілітарні підрозділи Республіки Сербської тоді вбили 8 000 боснійських чоловіків (мусульман), тобто все чоловіче населення міста у віці від 12 до 70 років.

  • Ідеї Ганни Гопко пішли в народ, або Безалкогольний День народження Ідеї Ганни Гопко пішли в народ, або Безалкогольний День народження

    Їй-Богу, за 27 років життя я встиг утнути чимало дурниць, взяти найактивнішу участь у багатьох ідіотських ініціативах, палко підтримувати абсурдні ідеї, але одного разу трапилася зі мною подія, від спогадів про яку стає моторошно. Безалкогольний День народження. Погодьтеся, навіть звучить так, ніби йдеться про якесь жахливе знущання над людиною. Зрештою, так і було.

  • "Бей хохлов, спасай Россию": гол Шевченка збірній Росії, або Як я став русофобом "Бей хохлов, спасай Россию": гол Шевченка збірній Росії, або Як я став русофобом

    Мої геополітичні погляди сформувалися протягом 13 хвилин. Сталося це жовтневого вечора 1999 року під час футбольного матчу Україна-Росія. Це був останній вечір дитинства й перший вечір юності; маркером порогу стало те, що тоді я востаннє в житті плакав перед телевізором. А все через те, що збірна Україна програвала Росії 1:0. Більшої катастрофи годі було й уявити.