НОВИНИ ДНЯ: Через фінансову скруту Трамп почав торгувати Бібліями – The New York Times  Держборг України за місяць скоротився більш ніж на 1 млрд доларів  Переломный момент: генерал розповів, як потрібно діяти в Харкові для знешкодження ворога  У Британії визнали, що не могли б воювати з Росією понад два місяці  Ще буде короткочасне похолодання: синоптикиня розповіла, якої погоди чекати в Україні  Як Україна може досягти ядерного паритету з РФ: нардеп назвав три шляхи  28 березня в Україні стане ще тепліше, у кількох областях - дощі всі новини дня
Колонки
Андрiй Любка
28.12.2014 9726

Must read: топ-5 книжок, які варто дарувати на зимові свята

2014 рік був на диво врожайним для нашої літератури та видавничої галузі. Напередодні довгих новорічних та різдвяних канікул і відпусток, пропоную Вашій увазі топ-5 книжок, які варто подарувати друзям, рідним, знайомим, або й просто собі. Приємного читання!

Софія Андрухович. Фелікс Австрія

feliksРоман Софії Андрухович став найобговорюванішою подією літературного року, що минає. Він зібрав рекордну, як на наш літературний процес, кількість рецензій і навіть спровокував цілу літературно-критичну дискусію. Премія «Книга року Бі-Бі-Сі» лише підтвердила абсолютну першість цієї книжки. У чому її сила? Софії Андрухович вдалося написати роман, в якому створено свій власний – прекрасний і химерний ‒ світ, свою закриту реальність. Мабуть, це і є стало причиною того, що від книжки неможливо відірватися. До того ж вона пасуватиме до свят, святкової атмосфери з наїдками й очікуванням чуда. «Фелікс Австрія», безумовно, буде чудовим і своєчасним подарунком під ялинку, й зможе подарувати вам основне – насолоду від читання доброго й мовно смачного тексту.

Тадеуш Боровський. У нас, в Аушвіці…

tadeushЯсна річ, важко книжку про Аушвіц, від якої часом волосся стає дибки й шкірою сновигають тисячі мурах, назвати найдоречнішим святковим подарунком, якщо, звісно, не згадати про її безперечну літературну якість. Отож, якщо хочете почитати високохудожню прозу в майстерному перекладі Олександра Бойченка, то Боровський – саме для вас. Письменник, який вижив в Аушвіці, але не зміг дати собі раду з ним уже після звільнення – і через кілька років наклав на себе руки, отруївшись газом у власній квартирі. Мало хто у світовій літературі так добре писав і розумів буденність і простоту зла, його повсюдність. У ситуації страху, війни, агресії і окупації книжка оповідань Тадеуша Боровського може дати найголовніше – відчуття ґрунту під ногами, ґрунту, на який можна спертися: ми не перші потрапляємо у вир зла, все погане колись закінчується, вижити можна, хоч і не завжди зберігши моральну чистоту. Складна проза, але глибоко й літературно досконала.

Макс Кідрук. Жорстоке небо

kidrukГостросюжетне чтиво для любителів трилерів і детективів. За лаштунками історії про технології, розмітку злітних смуг, шифрування розмов диспетчерів і пілотів перед нами постає інша, важливіша оповідь: про людину, жінку, яка мусить вирватися зі свого рутинного життя і довести всім, що вона чогось варта. Всім, але передусім собі – що витримає, знайде вихід, в останній момент врятує єдине, заради чого варто ризикнути життям – честь. Як нам не завжди віриться, що багатотонна купа залізяччя може злетіти в повітря, так і ця жінка змушена перебороти закони природи, щоб відірватися від депресії, брудних пелюшок і безперспективного старіння. Це достоту Ікарівська ситуація: мати мрію, відважитися і – попри все – полетіти. Трилер Макса Кідрука зовсім не типовий для української літератури. Навіть приємно, що щось таке сучасне й високотехнологічне можна написати українською мовою. До того ж сам Макс постає перед нами представником нового типу українського письменника. Він так добре вивчає тему, про яку пише, що закрадається сумнів: чи не вчився, бува, автор в авіаційному університеті? Саме реалістичність кожної сцени і фільмова манера письма – коли погляд не оминає жодної деталі, жодного руху – створюють атмосферу напруги, переживання. Під час перегляду фільму жахів можна заплющити очі, під час читання книжки-трилера такої розкоші, на щастя, не передбачено.

Лідія Осталовська. Акварелі

akvareliЗа цю книжку можу поручитися особисто, адже сам її переклав. І зробив це через те, що спочатку в розказану в ній історію не повірив. Думав, що це така голівудська вигадка. Почав перевіряти, шукати – і дослівно вкляк: виявляється, є в житті таки місце для неймовірного. Молода єврейка Діна мріє стати художницею, вчиться малювати, перед Другою світовою дивиться культовий діснеївський мультфільм про Білосніжку, потім потрапляє в Аушвіц, де їй наказують доглядати за дітьми. Щоб їх розважити, дівчина малює на стіні барака Білосніжку й гномів. Малюнок бачить демонічний доктор Менґеле, який в концтаборі ставить досліди на циганах, йому для дисертації якраз потрібен ілюстративний матеріал. Зокрема – портрети піддослідних. Діна погоджується їх малювати. Після звільнення в її житті буде шлюб із мільйонером, вілла з басейном у Голівуді й слава. Але до самої смерті Діна боротиметься, щоб повернути собі намальовані нею акварелі. Та це не просто твори мистецтва, це речові докази злочину – винищення ромів під час Другої світової. Разом із справжнім трилером – біографією Діни – читач отримує й чимало інформації про, можливо, найзагадковіший народ Європи та його історію, вірування й культуру. Це настільки крута книжка, що до неї хочеться долучитися бодай якось: якщо не ти її написав, то хоч переклади. Must read, одна з книжок, які запам’ятовуються на все життя.

liubka

Андрій
Любка

український поет, перекладач і есеїст.

Автор збірок поезій «Вісім місяців шизофренії» (2007) та «ТЕРОРИЗМ» (2008).  Лауреат літературних премій «Дебют» (2007) та «Київські лаври» (2011). Учасник багатьох українських та європейських літературних акцій та фестивалів. Окремі твори перекладені угорською, чеською, португальською, німецькою, англійською, російською та польською мовами.

Мізелінські Олександра та Даніель. Карти

kartyЦей різнобарвний альбом уже кілька місяців поспіль тримається в топ-продажах українських книгарень. Зрештою, воно й не дивно, бо цю книжку важко вирвати з рук як малечі, так і сивочолих людей: настільки вона гарна, інформативна й дотепна. Справжній шедевр для книголюбів! Я ще не бачив жодної людини, яка б не захопилася цим виданням, яке заслужено отримало найважливішу видавничу відзнаку України: «Найкраща книга Форуму Видавців – 2014». Найцікавіші місця світу й України, неперевершені малюнки та найвища якість поліграфії – ідеальний подарунок.

Гарних свят!

Оценка материала:

5.00 / 8
Must read: топ-5 книжок, які варто дарувати на зимові свята 5.00 5 8
28.12.2014 9726
comments powered by Disqus
Еще колонки: Андрiй Любка
  • Прощання з літом: Зима буде довгою Прощання з літом: Зима буде довгою

    Після того випадку в готелі ще довго панував переполох. Манекенного типу рецепціоністки хоч і намагалися створити хорошу міну при поганій грі, усміхалися й робили вигляд, буцімто нічого не сталося, але ВСІ про це вже знали. Знали старші пані, літні німкені, які у своїх величезних капелюхах походжали терасами – тепер вони не дивилися навколо, а лише собі під ноги.

  • Політична премія Дарвіна: "гасконці" Коломойського і "Правий сектор" змагаються в електоральному самогубстві Політична премія Дарвіна: "гасконці" Коломойського і "Правий сектор" змагаються в електоральному самогубстві

      Колись їхня історія може увійти до підручників з політології, політичного піару і словника літературознвчих термінів (стаття про трагікомедію). Справді, треба мати неабиякий талант і здібності, щоб так швидко вбити себе і свої перспективи. Раніше здавалося, що найбездарнішим політичним проектом в історії України є "Наша Україна" Ющенка. Тепер місце на п'єдесталі політичної премії Дарвіна впевнено здобувають "Правий сектор" і липкорукі "гасконці" Коломойського.

  • Двадцять років різанині в Сребрениці: Росія знову на боці зла Двадцять років різанині в Сребрениці: Росія знову на боці зла

    20 років тому, посеред спекотного липня 1995-го, відбувся найбільший злочин після закінчення Другої світової війни – етнічна чистка в боснійському місті Сребрениця. За різними підрахунками, військові і парамілітарні підрозділи Республіки Сербської тоді вбили 8 000 боснійських чоловіків (мусульман), тобто все чоловіче населення міста у віці від 12 до 70 років.

  • Ідеї Ганни Гопко пішли в народ, або Безалкогольний День народження Ідеї Ганни Гопко пішли в народ, або Безалкогольний День народження

    Їй-Богу, за 27 років життя я встиг утнути чимало дурниць, взяти найактивнішу участь у багатьох ідіотських ініціативах, палко підтримувати абсурдні ідеї, але одного разу трапилася зі мною подія, від спогадів про яку стає моторошно. Безалкогольний День народження. Погодьтеся, навіть звучить так, ніби йдеться про якесь жахливе знущання над людиною. Зрештою, так і було.

  • "Бей хохлов, спасай Россию": гол Шевченка збірній Росії, або Як я став русофобом "Бей хохлов, спасай Россию": гол Шевченка збірній Росії, або Як я став русофобом

    Мої геополітичні погляди сформувалися протягом 13 хвилин. Сталося це жовтневого вечора 1999 року під час футбольного матчу Україна-Росія. Це був останній вечір дитинства й перший вечір юності; маркером порогу стало те, що тоді я востаннє в житті плакав перед телевізором. А все через те, що збірна Україна програвала Росії 1:0. Більшої катастрофи годі було й уявити.