Фото і Відео
Фоторепортажі
Проводи отари на полонину
На Синевирському перевалі в урочищі Камʼянка Міжгірського району відбулося традиційне свято “Проводи отар на полонину”. Свято є знаковим для регіону, адже вівчарство — це давній промисел високогірних районів Закарпаття, а продукти з овечого молока — візитівка закарпатської кухні.
Одна отара налічує поголівʼя у понад 200 вівців і формується чи не у кожному селі. Випас худоби на полонині триває з травня й до середини жовтня. Тобто більше пʼяти місяців отара та вівчарі перебувають на пасовиськах у горах, не залежно від погодних умов. Там же відбувається відбір молока, з якого готується традиційний закарпатський сир, вурда, бринза та інші молочні продукти вівчарства.
Фотограф Роман Пилипей побував на гуцульскому святі "Проводи отари на полонину"