<
НОВИНИ ДНЯ: США оголосили новий пакет допомоги Україні: що в ньому  Дощі, грози та заморозки: синоптик розказвав, де чекати негоди до кінця тижня  Рецепт рибного супу з лососем  Україна має найвищу в Європі готовність воювати за свою країну  Весняне тепло повертається: на сході й півдні прогнозують до +27°  Дощі не всюди та "цікава" температура. Синоптик дала прогноз на 25 квітня в Україні  Синоптикиня повідомила, коли відступлять холоди і до України повернеться тепловсі новини дня
12.09.2019 1161

Обов’язковий касовий апарат – це перший крок. Другий – ліквідація єдиного податку?

Олександр Зарайський, експерт у галузі оподаткування, юрист, журналіст та блогер (а також – колишній податківець з багаторічним стажем): Чому після введення РРО для всіх ФО-П мусять скасувати єдиний податок? Продовжую просвітницьку діяльність.


Обсяг роздрібного ринку в України за 2018 рік склав 929 мільярдів гривень. Багато? Напевне... Однак, як на мій особистий погляд, ця сума – лише половина від його реального обсягу. Друга половина при цьому знаходиться у тіні.
Здавалось би – ну й що такого?
Але справа в тому, що в тіні знаходиться не просто реалізація товару кінцевому споживачу, в тіні знаходиться весь ланцюг руху цього товару. Тобто, він або завезений контрабандою, якщо це імпортний товар, або вироблений в Україні але в чорну.
Таким чином при реалізації цього товару податки взагалі НЕ сплачуються – ніякі.
А тепер переходимо до РРО (реєстратор розрахункових операцій, - прим.ред.), точніше до того чому введення РРО не є і не може бути самоціллю.
На сьогодні склалась ситуація, коли у багатьох ФОпів реальні обсяги реалізації значно перевищують ліміт в 1,5 млн.грн, встановлений ПКУ.
Що буде якщо всі будуть використовувати РРО і побоюючись штрафів будуть всім видавати чеки? У нас просто зросте кількість ФОПів. Там де був один ФОП їх стане 2-3-4-5-...12.
Чи призведе це до збільшення надходжень до бюджету? НІ!
Надходження від єдиного податку у загальному бюджеті становлять 1-2 відсотки. І якщо вони збільшаться навіть у 2 рази і складуть 4 відсотки, це не кардинально для бюджету. Тим паче, що ці гроші надходять не до Державного бюджету, а до Місцевого.
При цьому, за умови коли ми виведемо із тіні лише саму реалізацію кінцевому споживачу, весь ланцюг, який іде до неї, буде як і раніше залишатись в тіні. Адже ФОП - платник єдиного податку не зобов'язаний зберігати документи, які б підтверджували де він взяв товар, який реалізує.
Чому держава зацікавлена у виведені із тіні всього ланцюга? Тому що перш за все тільки це може призвести більш менш до значних надходжень.
Якщо я дійсно правий, коли кажу що 929 мільярдів роздрібної торгівлі це лише половина ринку, тоді його подвоєння може призвести до збільшення надходжень тільки з ПДВ на 150 мільярдів, а це трохи менше 1/3 від надходжень з ПДВ у 2018 році.
Таким чином, як на мій особистий погляд, після поголовної фіскалізації наступним має стати крок по внесенню до ПКУ норми, відповідно до якої платник єдиного податку зобов'язаний зберігати документи, які б підтверджували походження товарів. Та великі штрафи за їх відсутність.
Однак, такий обов'язок стане початком кінця єдиного податку.
Адже, чому зараз багато хто з ФОПів, маючи значні обсяги відкриває 2-3 ФОПа щоб розділити свої обсяги? Тому що у них немає документів на товар. Постачальники їх просто не дають.
Але при наявності таких документів (коли постачальники будуть змушені їх давати – без них ФОПи не куплять, бо штраф), при значних обсягах, зникає потреба в ФОПах – платниках єдиного податку. Простіше буде здійснювати торгівлю через ТОВ на загальній системі, ну або через ФОП на загальній системі (що на сьогодні не бажано).
Ну а після введення обов'язку зберігати документи наступним кроком має стати ліквідація 2 групи єдиного податку. Тому що за таких умов надходження від загальної системи будуть значно більші, ніж від ФОП, який сплачує фіксовану ставку ЄП.
Перший етап – РРО. Це дозволить зафіксувати реальні обсяги ринку.
Другий – ліквідація ЄП. Бо лише вона здатна призвести до значних надходжень, а не подвоєння чи потроєння кількості ФОП 2 групи.
Чи буде ліквідований ЄП повністю?
Я вважаю, що ні. Скоріш за все залишиться 1 група для мілкоти, яка торгує на ринку (на полицях, а не в магазинах) та надає побутові послуги.
Також скоріш за все залишиться 3 група, для послуг (з низьким рівнем затрат), але ставку ЄП збільшать до 10%.
Ось така моя особиста думка щодо долі єдиного податку...
Автор: Олександр Зарайський

Оценка материала:

5.00 / 1
Обов’язковий касовий апарат – це перший крок. Другий – ліквідація єдиного податку? 5.00 5 1
Бізнес / Податки та право
12.09.2019 1161
Еще материалы раздела «Податки та право»