<
НОВИНИ ДНЯ: США оголосили новий пакет допомоги Україні: що в ньому  Дощі, грози та заморозки: синоптик розказвав, де чекати негоди до кінця тижня  Рецепт рибного супу з лососем  Україна має найвищу в Європі готовність воювати за свою країну  Весняне тепло повертається: на сході й півдні прогнозують до +27°  Дощі не всюди та "цікава" температура. Синоптик дала прогноз на 25 квітня в Україні  Синоптикиня повідомила, коли відступлять холоди і до України повернеться тепловсі новини дня
Життя та Стиль
Суспільство
23.04.2021 563

У «Ранку з Україною» експерти розповіли про користь і шкоду соняшникового і гарбузового насіння

Соняшник – одна з найпопулярніших культур, які вирощують в Україні. А в 2013 році Україна взагалі стала найбільшим виробником соняшникового насіння у світі, обігнавши Росію, Аргентину та Китай. Це насіння ми експортуємо по світу і самі залюбки лузаємо! У програмі «Ранок з Україною» на каналі «Україна» ведучі Лілія Ребрик і Григорій Герман розповіли, чим небезпечна звичка «поплювати зернят».

Вживання соняшникового або гарбузового насіння для українців – як національне хобі. Проте чи є в цьому користь або ж навпаки – шкода, розібралися журналісти «Ранку з Україною».

«Перше, що слід запам’ятати – не слід смажити насіння, якщо хочете отримати від нього максимум користі! Жири, які підлягають термічній обробці – біохімічні, не активні», – коментує дієтолог-імунолог Людмила Гончарова в ефірі каналу «Україна».

Сире соняшникове насіння містить багато корисних речовин: білків, жирів та вуглеводів. Також у ньому зібрана величезна кількість вітамінів A, B, ВЗ, E і K. Та незважаючи на всю свою користь, вживати його можна далеко не всім. Адже, наприклад, насіння соняшнику навантажує печінку. А це в свою чергу може спровокувати сильну печію. До того ж, слід пам’ятати про допустиму кількість насіння на день.

«Якщо ми говоримо про користь, то скажу, що в день можна з’їдати одну столову ложку насіння соняшника чи гарбуза. Якщо з’їдати 200 грамів вже смаженого насіння, звісно, ніякої користі ви не отримаєте», – коментує експерт.

Ще одним ворогом для організму людини при вживанні зернят є їхнє лушпиння, якого ми звикли позбуватися, розлущуючи його зубами.

«Ми жуємо і лускаємо насіння передніми зубами – тому що їхнє призначення у цьому. Якщо це робити один раз або ж принаймні протягом тижня – однозначно ніяких проблем з емаллю не буде, коли ж це лускання буде впродовж довгого терміну – таких пацієнтів видно одразу», – коментує стоматолог Мирослава Дрогомирецька у програмі «Ранок з Україною».

«Професійних лускальників» можна побачити за характерними щербинами. І що найгірше, наші зуби та емаль на них, на жаль, не відновлюються. Що в підсумку призведе до оголення нервових закінчень і спровокує карієс.

 

Оценка материала:

5.00 / 1
У «Ранку з Україною» експерти розповіли про користь і шкоду соняшникового і гарбузового насіння 5.00 5 1
Життя та Стиль / Суспільство
23.04.2021 563
Еще материалы раздела «Суспільство»