НОВИНИ ДНЯ: 28 березня в Україні стане ще тепліше, у кількох областях - дощі   Оточення Путіна не вірить у його теорію про зв'язок України і теракту під Москвою, - Bloomberg  Чехія передасть українським воїнам удвічі більше снарядів, ніж було оголошено спочатку  Фінансовий гороскоп на квітень 2024 року  В Україні у четвер прогнозують потепління до +20°  Лукашенко зламав версію Путіна про "втечу" терористів до України  Загроза наступу РФ на Харків: місцевий депутат про сили РФ у Бєлгородській та Курській областяхвсі новини дня
Політика
Світ
08.02.2022 823

Після завершення спільних навчань у Білорусі можуть з’явитися бази ВПС Росії – експерт

Україні важливо стежити за останнім етапом російсько-білоруських військових навчань "Союзна рішучість-2022", коли відбуватиметься відведення військ.

Про це в ефірі телеканалу "Дом" розповів керівник Центру військово-правових досліджень Олександр Мусієнко, передає Укрінформ.

Він нагадав, що до навчань буде залучено понад 30 тис. військовослужбовців Російської Федерації. "Плюс авіація, плюс ракетні комплекси "Іскандер" та інша зброя, яка перекидалася до Білорусі, й зараз перебуває на кордоні з Україною. Тобто ці навчання характеризуються великою кількістю залучення російських військових", - сказав Мусієнко.

Експерт наголосив, що ці навчання представляють певні загрози для України, на додаток до напруги на інших двох напрямках кордону — східному та південному.

"Для нас визначальною буде фінальна стадія цих навчань через те, що потрібно буде відслідковувати, скільки російських військ і за який період вийдуть з Білорусі. Бо після попередніх військових навчань "Захід-2021" війська виходили дуже повільно, і виходили, паралельно проводячи військові навчання", — зазначив Мусієнко.

Крім того, за його словами, Росія продовжує активно тиснути на Білорусь щодо передачі в постійне користування щонайменше двох військових аеродромів для розміщення повітряних сил РФ.

"Один із них — аеродром "Барановичі" [у Брестській області]. Це південно-західний напрямок, поблизу кордону України. Якщо Білорусь дозволить це зробити, значить, на постійній основі в Білорусі можуть з'явитися бази російських повітряних сил. Відповідно, це й засоби протиповітряної оборони та засоби прикриття цих аеропортів, наприклад, ті ж оперативно-тактичні ракетні комплекси "Іскандер", — додав експерт.

"Тому для нас кульмінацією буде завершення цих навчань і те, чи буде ухвалено рішення про допуск на постійній основі та розміщення баз російських військових", — підсумував Мусієнко.

Як повідомляв Укрінформ, раніше міністр закордонних справ Дмитро Кулеба заявив, що Україна і міжнародні партнери уважно стежать за російсько-білоруськими військовими навчаннями "Союзна рішучість-2022" і володіють усією повнотою інформації про маневри поблизу нашого кордону.

Військовослужбовці з Росії та Білорусі, задіяні у перевірці сил реагування Союзної держави, розпочали бойове злагодження на полігонах Доманівський, Гозький, Обуз-Лєсновський, Брестський, Осиповицький. Перевірка сил реагування Союзної держави відбувається у два етапи.

На першому етапі навчань, який проходитиме до 9 лютого, на території Білорусі буде створено угруповання військ. Також планується організація охорони та оборони важливих державних, військових об'єктів і повітряного простору.

Другий етап пройде з 10 до 20 лютого. У його рамках планується відпрацювати відсіч зовнішнього нападу, протидію тероризму і захист інтересів Союзної держави. Під час навчань будуть виконуватися заходи щодо посилення охорони державного кордону "для припинення проникнення озброєних груп бойовиків", щодо перекриття каналів доставки зброї та боєприпасів, а також пошуку, блокування, знищення "незаконних збройних формувань та диверсійно-розвідувальних груп противника".

Оценка материала:

5.00 / 1
Після завершення спільних навчань у Білорусі можуть з’явитися бази ВПС Росії – експерт 5.00 5 1
Політика / Світ
08.02.2022 823
Еще материалы раздела «Світ»