<
НОВИНИ ДНЯ: Нові обмеження для чоловіків: що не можна буде зробити без військового квитка  Вступ України до НАТО: в США зробили важливу заяву  Спека та невелика хмарність: прогноз погоди в Україні на 19 червня  В Україні 19 червня без опадів, вдень до 32°  Короткочасна спека перед похолоданням: синоптик дала прогноз погоди на 19 червня  "Ми - не сторона конфлікту". У НАТО поставили крапку щодо відправки військ до України  Cиноптики розповіли, якою буде погода в Україні 17-21 червня всі новини дня
Бізнес
Економіка
21.06.2023 414

Пізній урожай та зростання цін. Що буде з ринком овочів та фруктів через підрив Каховської ГЕС

Підрив Каховської ГЕС спричинить втрати в аграрному секторі України. Наслідки затоплення сільгоспугідь будуть довгостроковими, але проявляться вже цього року нестачею врожаю. При цьому ціни на овочі та фрукти поки що істотно не зростуть.

nvv_3605_id62987_1300x867_5_650x410_21.06.23

Докладніше про те, як теракт окупантів на Каховській ГЕС вплине на врожай, і що буде з цінами на аграрну продукцію – пише РБК-Україна.

Чи буде дефіцит урожаю цього року

У НБУ повідомляють про загрозу для 10-14% урожаю в Україні через підрив Каховської ГЕС. Але загальний показник втрат оцінюється на рівні 5%, оскільки кількість підтоплених земель на підконтрольних територіях є порівняно невеликою.

Як розповів у коментарі РБК-Україна експерт Українського клубу аграрного бізнесу Максим Гопка, цього року дефіциту врожаю овочів та фруктів не буде. Українські фермери готувалися до цієї весни розуміючи, що через окупацію півдня та замінованих земель пропозицій з інших областей має з'явитися більше.

Які овочі та фрукти можуть зникнути з ринку

На постраждалих територіях аграрії вирощували овочеві, баштанні, зернові та олійні культури. За словами заступника міністра агрополітики Тараса Висоцького в ефірі телемарафону, Херсонська область славилася кавунами, динями, помідорами, огірками, овочами борщового набору (цибуля, морква, буряк, капуста), і частину виробництва цих культур буде втрачено через підрив ГЕС.

Проте щоб заповнити нестачу врожаю, аграрії з інших регіонів збільшили посіви овочів. Наприклад, на Одещині наростили обсяги посівів культур борщового набору, огірків та помідорів.

Як зазначив Висоцький, проблеми очікуються лише з урожаєм кавунів, динь та баклажанів, які складно вирощувати не на півдні через особливості клімату.

Ситуація з цінами

Нестача води в південних областях може збільшити собівартість вирощування овочів вже у короткостроковій перспективі. Проте зараз ціни на деякі продукти беруть тренд на зниження, навіть у такій складній ситуації, зазначає експерт УКАБ. Одна з причин – підготовка аграріїв до сезону.

Максим Гопка наводить актуальні ціни на овочі:

  • Огірки дешевшають, активно надходить продукція з відкритого ґрунту. Середня оптова ціна стартує від 25 до 40 грн. У роздріб можна купити огірки від 50 грн.
  • Ціни на томати ще тримаються високими. У першій половині липня збільшиться пропозиція від вітчизняного виробника, що дозволить цінам взяти тренд до зниження на 15-20%.
  • Ціна на моркву у короткостроковій перспективі не зміниться і буде стабільною.
  • Перець поки що не дешевшатиме. Активна пропозиція даного овоча розпочнеться лише за місяць.

Зазначимо, у Мінагрополітики очікують коливання цін на овочі на рівні 3-5% цього сезону. Підрив Каховської ГЕС призведе до зниження врожаю на 15-20% у контрольованій частині правобережної Херсонщини, що не буде критичним для формування споживчих цін у масштабах усієї країни.

Урожай зберуть пізніше

Хоча фермери у різних регіонах почали освоювати вирощування нових культур та збільшили посіви овочів цього року, через кліматичні особливості областей країни процес дозрівання може зайняти більше часу.

Як розповів заступник міністра мінагрополітики Тарас Висоцький, у західних та центральних областях овочеві культури дозрівають пізніше – не у травні-червні, а приблизно в липні. Тому споживачам варто бути готовими до того, що удосталь українські овочі на прилавках з'являться в середині літа.

Посуха після затоплення: наслідки підриву ГЕС

Без води Каховського водосховища робота систем зрошення полів зупиниться. Тому найближчими роками сільгоспугіддя в південних областях України страждатимуть від посухи.

Експерт УКАБ Максим Гопка вважає, що підрив Каховської ГЕС дуже негативно вплине на аграрний сектор. Нестача води у відповідних каналах унеможливлює роботу меліоративних систем Херсонської, Миколаївської, Запорізької областей, тому вирощування будь-якої продукції буде неможливим.

Частковим виходом із ситуації може стати лише скорочення площ посівів та використання теплиць.

"У найближчі 4-5 роки можливе лише вирощування овочів на невеликих ділянках. Якщо фермери зможуть знайти кошти на будівництво теплиць, це може стати виходом із ситуації. При зменшенні виробничої площі можна буде збільшити цикли виробництва і в прохолодний період року", - каже він.

Раніше міністр агрополітики та продовольства України Микола Сольський заявив, що проблема зрошення стане найбільшою для сільського господарства. Причому постраждають і землі, які не мали зрошувальних систем. У фермерів не буде коштів на їхню обробку, адже основний та стабільний дохід вони отримували від урожаїв з полів, що зрошувалися.

Загальна площа територій, які не будуть використовуватися для аграрних робіт, може досягти 1-1,5 млн га, а на відновлення зрошувальних систем потрібно буде від 3 до 7 років.

Нагадаємо, за даними Мінагрополітики, знищення ГЕС фактично залишило без джерела води 94% зрошувальних систем у Херсонській, 74% - у Запорізькій та 30% - у Дніпропетровській областях. Ці системи зрошення два роки тому забезпечували водою 584 тисячі гектарів. Урожай із цих територій становив близько 4 млн тонн зернових та олійних культур на суму близько 1,5 млрд доларів.

Оценка материала:

5.00 / 2
Пізній урожай та зростання цін. Що буде з ринком овочів та фруктів через підрив Каховської ГЕС 5.00 5 2
Бізнес / Економіка
21.06.2023 414
Еще материалы раздела «Економіка»