<
НОВИНИ ДНЯ: Чи залишиться Україна без допомоги у разі перемоги Трампа на виборах: у МЗС Польщі здивували заявою  Скасування маршу "Безсмертний полк" в РФ: британська розвідка пояснила, з чим це пов'язано  Оборона чи наступ: які головні завдання у ЗСУ на цей рік після розблокування допомоги від США  Гороховий суп із копченими ребрами: простий рецепт  Прокляття фараона: яку небезпеку приховують давньоєгипетські гробниці  Макрон готовий обговорити ідею використання ядерних боєголовок для "захисту ЄС"- ЗМІ  "Харків – сакральна мета Путіна": генерал-лейтенант ЗСУ розповів, чи здатна РФ захопити містовсі новини дня
Колонки
Андрiй Любка
08.12.2012 5651

Перша заповідь: якщо не вкрасти, то хоч зруйнувати

Перед другим терміном Кучми люди казали, що голосуватимуть за нього, бо він уже накрався, і тепер почне щось робити. Натомість, якби виграв Симоненко, то тільки починав би красти.

Я завжди пояснював собі факт, що українці з насолодою нищать суспільне майно, наслідком довгих комуністичних років, коли все було спільним і ніхто ні за що не відповідав. Розкуркулення, ліквідація приватної власності дали зворотній ефект, ніж очікувалося: люди не почали ставитися до спільного майна, як до свого, а навпаки – весь час намагалися зробити спільне тільки своїм. Або хоча б нашкодити, знищити.

Інакше як крадіжкою бурхливу приватизацію держмайна 90-х років назвати не можна. Так само із будь-чим, що перебуває у колективній, комунальній, державній власності, і свідченням тому є перша фраза, яку кажуть люди, сідаючи в новий потяг чи автобус: «Через місяць це знищать». Дивно, бо для чого, здавалось би, комусь розривати шкіряне сидіння? Але й справді, за місяць хтось такий обов’язково знайдеться, зробить кульковою ручкою кілька дірок, запальничкою перевірить чи горить чохол на сидінні, шторкою повитирає черевики. У першу ніч після появи лавок у парках їх спробують обмалювати, спалити, повиламують дошки. Смітник на вулиці вкрадуть або розіб’ють, поштову скриньку розкрутять, квіти з клумби повиривають. Ви колись задумувалися чому в громадських туалетах папір видають на вході? Правильно, бо там легше його пильнувати, а з кабінок точно вкрадуть.

liubka

Андрій
Любка

український поет, перекладач і есеїст.

Автор збірок поезій «Вісім місяців шизофренії» (2007) та «ТЕРОРИЗМ» (2008).  Лауреат літературних премій «Дебют» (2007) та «Київські лаври» (2011). Учасник багатьох українських та європейських літературних акцій та фестивалів.  Окремі твори перекладені угорською, чеською, португальською, німецькою, англійською, російською та польською мовами.

Колись я, як куратор міжнародного фестивалю, запросив виступити одного дуже відомого поета. Фестиваль оплатив йому дорожні витрати, харчування і поселив у готель. Поет виступив, і все закінчилося більш-менш чудово (крім того, що його, п’яного, довелося «транспортувати» в готель), я подякував йому за участь і ми розпрощалися. Наступного дня до мене дзвонить директор фестивалю, якому вже подзвонила директорка готелю, і каже, що з номеру зник рушник.  Я дзвоню славетному автору, питаю чи не бачив він часом той злощасний рушник. Бачив, відповідає той, він у мене вдома, великий такий, м’який, приємний, згодиться, словом. Ага… Провідники у потягах просять перед виходом здавати білизну не тому, що їм ліньки зробити це самотужки, а щоб пасажири нічого не вкрали. Бо, виявляється, є охочі вкрасти собі простирадло з написом «Укрзалізниця» і спати на ньому вдома. Фанати українських потягів, ага.

Минулого тижня я з одним маленьким піратом повісив на одне з київських дерев годівничку для птахів. Красива така, дерев’яна, у формі маленького будиночка. Пам’ятаючи в якому місті вішаємо, ми її навіть підписали. Провисіла вона довго – майже тиждень, а вчора таки вкрали.

З цього приводу у мене виникло запитання: для чого? Ну для чого можна вкрасти годівничку?! Вдома хтось її повісить? Сховає в шафу і ночами з ліхтариком буде її розглядати (друзям навряд чи покаже – вона підписана)? Якщо хочеш підгодовувати птахів – приходь, насипай у годівничку зерна й спостерігай за птахами. Але для чого її красти??!

Ну ясно: якщо Бойко може вкрасти 100 мільйонів на оборудках з вишками, то хтось інший хоч годівничку собі вкраде. Щоб солідаризуватися. Колеги, словом, тільки польоту різного.

Висновок з цього всього мій улюблений: тільки ці люди могли вибрати Януковича!

Оценка материала:

4.69 / 13
Перша заповідь: якщо не вкрасти, то хоч зруйнувати 4.69 5 13
08.12.2012 5651
comments powered by Disqus
Еще колонки: Андрiй Любка
  • Прощання з літом: Зима буде довгою Прощання з літом: Зима буде довгою

    Після того випадку в готелі ще довго панував переполох. Манекенного типу рецепціоністки хоч і намагалися створити хорошу міну при поганій грі, усміхалися й робили вигляд, буцімто нічого не сталося, але ВСІ про це вже знали. Знали старші пані, літні німкені, які у своїх величезних капелюхах походжали терасами – тепер вони не дивилися навколо, а лише собі під ноги.

  • Політична премія Дарвіна: "гасконці" Коломойського і "Правий сектор" змагаються в електоральному самогубстві Політична премія Дарвіна: "гасконці" Коломойського і "Правий сектор" змагаються в електоральному самогубстві

      Колись їхня історія може увійти до підручників з політології, політичного піару і словника літературознвчих термінів (стаття про трагікомедію). Справді, треба мати неабиякий талант і здібності, щоб так швидко вбити себе і свої перспективи. Раніше здавалося, що найбездарнішим політичним проектом в історії України є "Наша Україна" Ющенка. Тепер місце на п'єдесталі політичної премії Дарвіна впевнено здобувають "Правий сектор" і липкорукі "гасконці" Коломойського.

  • Двадцять років різанині в Сребрениці: Росія знову на боці зла Двадцять років різанині в Сребрениці: Росія знову на боці зла

    20 років тому, посеред спекотного липня 1995-го, відбувся найбільший злочин після закінчення Другої світової війни – етнічна чистка в боснійському місті Сребрениця. За різними підрахунками, військові і парамілітарні підрозділи Республіки Сербської тоді вбили 8 000 боснійських чоловіків (мусульман), тобто все чоловіче населення міста у віці від 12 до 70 років.

  • Ідеї Ганни Гопко пішли в народ, або Безалкогольний День народження Ідеї Ганни Гопко пішли в народ, або Безалкогольний День народження

    Їй-Богу, за 27 років життя я встиг утнути чимало дурниць, взяти найактивнішу участь у багатьох ідіотських ініціативах, палко підтримувати абсурдні ідеї, але одного разу трапилася зі мною подія, від спогадів про яку стає моторошно. Безалкогольний День народження. Погодьтеся, навіть звучить так, ніби йдеться про якесь жахливе знущання над людиною. Зрештою, так і було.

  • "Бей хохлов, спасай Россию": гол Шевченка збірній Росії, або Як я став русофобом "Бей хохлов, спасай Россию": гол Шевченка збірній Росії, або Як я став русофобом

    Мої геополітичні погляди сформувалися протягом 13 хвилин. Сталося це жовтневого вечора 1999 року під час футбольного матчу Україна-Росія. Це був останній вечір дитинства й перший вечір юності; маркером порогу стало те, що тоді я востаннє в житті плакав перед телевізором. А все через те, що збірна Україна програвала Росії 1:0. Більшої катастрофи годі було й уявити.