<
НОВИНИ ДНЯ: Тихий співагресор Росії: чотири основні сценарії загроз з боку Лукашенка та Білорусі  Куди зник Путін: майор ЗСУ здивував прогнозом  Печиво з шоколадною крихтою: дуже простий рецепт  В Україні 24 квітня дощі та сильний вітер, на півдні до + 24°  В Україні можна отримати водійські права ще до повноліття, але є нюанс  Синоптикиня повідомила, коли відступлять холоди і до України повернеться тепло  Новий закон про мобілізацію: хто втратить відстрочку та які зміни для її отриманнявсі новини дня
Колонки
Андрiй Любка
09.06.2013 27709

Топ-3 українські долі, за якими можна зняти голлівудський блокбастер

Життя часом барвистіше й цікавіше за будь-яку, навіть найсміливішу вигадку. Є долі й біографії, які так і просяться стати гостросюжетним фільмом. Українські Джеймси Бонди й Остапи Бендери – хто вони?

Мене доволі часто питають: мовляв, кого б ти запропонував, якби міг вибрати кілька українців, про яких варто зняти грандіозно крутий фільм? Зрозуміла річ, що одразу на гадку спадають кілька гетьманів (обов’язково про Сагайдачного й Мазепу), нам явно не вистачає крутого фільму про геніальну й справді виняткову долю Тараса Шевченка, про Миклухо-Маклая чи Сковороду, про Роксолану чи Олену Телігу. Але всі ці фільми були б досить одноманітними й за великим рахунком широкому світовому глядачеві нецікаві.

Натомість маю сміливість припустити, що маємо 3 українські долі, настільки гарячі й заплутані, помережані то шпигунством, то зрадами й інтригами, революціями й авантюризмом, жінками, коханнями й коханками, що їхня біографія вже є готовим смачним сценарієм для захоплюючого фільму. Пропоную свій власний топ-3 цих людей:

Вільгельм фон Габсбурґ, можливий король України, австрійський аристократ, українець з вибору, в часи української революції відомий як «Василь Вишиваний». Я вже писав про нього під трохи іншим кутом, зауважуючи, що з жінками у нього якраз проблем не було – через гомосексуальну орієнтацію. Гарний вийшов би фільм: нащадок найславетнішого європейського імператора зламу століть завдяки бунтівному й романтичному характеру обирає собі Батьківщиною не Австрію, а знедолену Україну, вчить мову й звичаї, воює за незалежність України й у степу заживає слави блискучого полководця, потім гірка поразка, розпад Австро-Угорщини, шалені, богемні, п’яні й розпусні двадцяті-тридцяті роки у Парижі, бідність, шпигунські місії на користь США, війна, викрадення і смерть від рук комуністів у Лук’янівській в’язниці Києва. Він жив, як король, хоча королем України так і не став – з тієї трагічної причини, що й України не стало.

Михайло Чайковський. Більшості його ім’я невідоме, але з однієї простої причини: неясно до якого народу його зарахувати. А це, однак, одна з найколоритніших постатей Центральної Європи ХІХ столітті. Народився на Житомирщині, помер на Чернігівщині, першу кар’єру зробив як польський шляхтич, хоча сам найбільше пишався своїми літературними успіхами – писав романи про козаків. Брав участь у польському антиросійському повстанні 1830-х років, потім співпрацював з князем Чарторийським і «Готелем Ламбер» у Парижі, саме там дістав завдання шпигувати, в якості розвідника поїхав на Балкани, де в Сербії заввиграшки заварив змову й провів державний переворот, потім перебрався до Константинополя (Стамбулу), де за лічені роки злетів на самісіньку гору мрій – став так званим «Садик Пашею», султан присвоїв йому титул «око, вухо й правиця престолу», саме на руках у Чайковського помирає Адам Міцкевич, саме Михайло створює у Османській імперії козацькі полки, які віддано воюють з Росією.

liubka

Андрій
Любка

український поет, перекладач і есеїст.

Автор збірок поезій «Вісім місяців шизофренії» (2007) та «ТЕРОРИЗМ» (2008).  Лауреат літературних премій «Дебют» (2007) та «Київські лаври» (2011). Учасник багатьох українських та європейських літературних акцій та фестивалів.  Окремі твори перекладені угорською, чеською, португальською, німецькою, англійською, російською та польською мовами.

І після цього всього Михайло Чайковський продовжує писати літературні твори, отримує славу авантюриста європейського рівня, любить Болгарію з усіх сил і тихо придушує болгарське повстання, тричі за життя змінює віру (католицизм, іслам, православ’я), п’ять разів змінює дружин (завжди за трагічних обставин), сам цар Олександр ІІ після всіх зрад погоджується стати хрещеним батьком його дитини. Михайло Чайковський, цей авантюрист і улюбленець долі, який встиг прожити добрячий десяток різних, часом кардинально протилежних життів, наприкінці життя переселяється на Чернігівщину, живе на хуторі, пописує спогади, а потім – як найвправніший письменник – сам ставить крапку у геніальному сценарії свого життя: пускає кулю в скроню.

Віктор Петров (Домонтович), людина неймовірного таланту й загадкової долі. Письменник-модерніст, один із фундаторів українського інтелектуального роману як такого. Працював археологом та етнографом, їздив у експедиції, літературні твори підписував псевдонімами «В.Домонтович» та «Віктор Бер». З початку 30-х років співпрацював із радянською розвідкою. Коли більшість його колег уже були розстріляні під час сталінських чисток, Петров продовжував спокійно працювати і навіть – що не робить йому честі – закрутив роман з дружиною розстріляного поета-неокласика Миколи Зерова (з нею, Софією Зеровою, у 1957 році і одружився). Наприкінці війни зі спеціальним завданням опиняється у Німеччині, де входить до складу різних українських еміграційних груп, бере участь у створенні діаспорного «Мистецького українського руху (МУР)» і Вільного українського університету у Мюнхені. Тобто, найвірогідніше, як радянський агент втирається в довіру українського середовища й стежить за ними. 18 квітня 1949 року раптово зникає з Мюнхена, цю подію всі трактують чи то як убивство, чи то як викрадення чільного діяча радянськими шпигунами. Ха-ха, а він сам був радянським шпигуном! Після зникнення з Мюнхена живе у Москві й Києві (в останньому й похований – до речі, на військовому цвинтарі). Його власна психологічна драма полягає в тому, що він був одночасно великим, видатним українським письменником і – як радянський агент, що доносив на українську інтелігенцію – ворогом України. Закрутив роман і одружився з Софією Зеровою, хоча розстріляний Микола Зеров був його близьким другом. Так чи сяк, а після закінчення місії суперагента й повернення з Мюнхена Петров літературних творів більше не писав (а прожив ще 20 років і в історію України ввійшов саме як геніальний письменник) – єдиним літературним виданням, до якого був причетний, стали вибрані вірші Миколи Зерова. Мабуть, сумління мучило.. Зрештою, Віктор Петров сам зізнався, що псевдонім «Домонтович» знайшов у литовській мові, і означає він «той, що багато каламутить».

P.S. Якщо маєте власні ідеї чи пропозиції щодо українців з неймовірною й придатною для екранізації долею – залишіть їх, будь ласка, у коментарях під колонкою.

Оценка материала:

4.64 / 11
Топ-3 українські долі, за якими можна зняти голлівудський блокбастер 4.64 5 11
 Андрій Любка 09.06.2013 27709
comments powered by Disqus
Еще колонки: Андрiй Любка
  • Прощання з літом: Зима буде довгою Прощання з літом: Зима буде довгою

    Після того випадку в готелі ще довго панував переполох. Манекенного типу рецепціоністки хоч і намагалися створити хорошу міну при поганій грі, усміхалися й робили вигляд, буцімто нічого не сталося, але ВСІ про це вже знали. Знали старші пані, літні німкені, які у своїх величезних капелюхах походжали терасами – тепер вони не дивилися навколо, а лише собі під ноги.

  • Політична премія Дарвіна: "гасконці" Коломойського і "Правий сектор" змагаються в електоральному самогубстві Політична премія Дарвіна: "гасконці" Коломойського і "Правий сектор" змагаються в електоральному самогубстві

      Колись їхня історія може увійти до підручників з політології, політичного піару і словника літературознвчих термінів (стаття про трагікомедію). Справді, треба мати неабиякий талант і здібності, щоб так швидко вбити себе і свої перспективи. Раніше здавалося, що найбездарнішим політичним проектом в історії України є "Наша Україна" Ющенка. Тепер місце на п'єдесталі політичної премії Дарвіна впевнено здобувають "Правий сектор" і липкорукі "гасконці" Коломойського.

  • Двадцять років різанині в Сребрениці: Росія знову на боці зла Двадцять років різанині в Сребрениці: Росія знову на боці зла

    20 років тому, посеред спекотного липня 1995-го, відбувся найбільший злочин після закінчення Другої світової війни – етнічна чистка в боснійському місті Сребрениця. За різними підрахунками, військові і парамілітарні підрозділи Республіки Сербської тоді вбили 8 000 боснійських чоловіків (мусульман), тобто все чоловіче населення міста у віці від 12 до 70 років.

  • Ідеї Ганни Гопко пішли в народ, або Безалкогольний День народження Ідеї Ганни Гопко пішли в народ, або Безалкогольний День народження

    Їй-Богу, за 27 років життя я встиг утнути чимало дурниць, взяти найактивнішу участь у багатьох ідіотських ініціативах, палко підтримувати абсурдні ідеї, але одного разу трапилася зі мною подія, від спогадів про яку стає моторошно. Безалкогольний День народження. Погодьтеся, навіть звучить так, ніби йдеться про якесь жахливе знущання над людиною. Зрештою, так і було.

  • "Бей хохлов, спасай Россию": гол Шевченка збірній Росії, або Як я став русофобом "Бей хохлов, спасай Россию": гол Шевченка збірній Росії, або Як я став русофобом

    Мої геополітичні погляди сформувалися протягом 13 хвилин. Сталося це жовтневого вечора 1999 року під час футбольного матчу Україна-Росія. Це був останній вечір дитинства й перший вечір юності; маркером порогу стало те, що тоді я востаннє в житті плакав перед телевізором. А все через те, що збірна Україна програвала Росії 1:0. Більшої катастрофи годі було й уявити.