<
НОВИНИ ДНЯ: Дві великі країни НАТО конкурують у питанні допомоги України — експерт  Чому європейці та американці не їдять гречку, хоча вона й дуже корисна: відповідь неймовірна  На Волині знайшли історичну пам’ятку часів Київської Русі  Всеобщая мобилизация в Украине: к чему готовиться всем военнообязанным в мае  В ЄС відповіли, в яких кордонах Україна увійде до обʼєднання  Яке м'ясо на шашлик обрати: дієтологи назвали найбезпечніший варіант  Трамп виношує “мирний план” для України: що про нього відомо — The Telergaphвсі новини дня
Політика
Україна
29.03.2014 2361

НАТО розширить військову присутність у Східній Європі

Через кризу навколо України НАТО вважає за необхідне посилити збройні сили в Східній Європі. Про це заявив генеральний секретар Північноатлантичного альянсу Андерс Фог Расмуссен.

«Ми переглядаємо зараз оперативні плани, розглядаємо плани проведення військових маневрів та відповідне посилення збройних сил», - заявив генеральний секретар НАТО Андерс Фог Расмуссен у розмові з німецьким часописом Focus, повідомляє інформаційне агентство dpa в суботу, 29 вересня. «Ми, наприклад, передислокуємо ще більше військвоих літаків до країн Балтії», - пояснив генсек Північноатлантичного альянсу, мандат якого завершується наприкінці вересня цього року.

«Ми справді вкрай занепокоєні стягуванням російських військ (до кордону з Україною - ред.), - сказав Расмуссен. - Ми розглядаємо такі дії як пряму загрозу Україні та вбачаємо в них потенціал для подальшої інтервенції». За даними США, поблизу українського кордону зараз дислоковано близько 40 тис. російських військовослужбовців, повідомляє dpa. На запитання, чи надасть НАТО допомогу Україні у випадку подальшого захоплення Росією українських територій, генсек альянсу відповів, що військові варіанти нині не розглядаються. Він нагадав, що гарантії збройного захисту поширюються лише на країни НАТО, а Україна не входить до цього альянсу.

Расмуссен наголосив, що й надалі здійснюватиметься пошук дипломатичних шляхів вирішення української кризи. Країни Заходу, в тому числі члени ЄС та НАТО, не визнають анексію Росією Криму, який входить до складу України. Расмуссен не виключає, що російський президент Володимир Путін може планувати подальшу інтервенцію на материкову частину України. «Я побоююсь, що цього (Криму - ред.) йому ще недостатньо», - наголосив чинний генсек НАТО.

За матеріалами: Deutsche Welle

Оценка материала:

4.33 / 3
НАТО розширить військову присутність у Східній Європі 4.33 5 3
Політика / Україна
29.03.2014 2361
Еще материалы раздела «Україна»