НОВИНИ ДНЯ: Чим загрожує Україні зменшення граничного призовного віку — представник Інституту демографії  Перереєстрація авто в Україні: скільки коштує послуга  В Україні різко зміниться погода: синоптикиня попереджає про заморозки та похолодання  В ООН шокували кількістю постраждалих в Україні від російських атак у березні  СБУ розкрила особливість своїх морських дронів  Таємнича далекобійна зброя України: чим луплять по території РФ — огляд  Заморозки та дощі: до України суне циклонвсі новини дня
Фото і Відео
Фоторепортажі
11.02.2019   Київ, Україна   bbc.com

«Квантовий стрибок Шевченка» у київському метро: свіжий погляд на Кобзаря

На станції метро Тараса Шевченка в Києві відкрилася виставка художника Олександра Грехова "Квантовий стрибок Шевченка", яка показує постать українського поета в образі відомих кіногероїв та історичних постатей. Виставку організували Національний музей Шевченка та Київський метрополітен.
"Проект "Квантовий стрибок Шевченка" - це сплав вільнодумства та науки, це спроба осучаснити старе та архівувати популярні культурні образи. Це мандрівка з українським Вергілієм - Тарасом Григоровичем, де глядач часто бере на себе роль самого Шевченка", - повідомляють організатори виставки.
Серед кіногероїв, в яких перевтілили Кобзаря - пірат Джек Горобець, магістр Йода, Вільям Воллес з фільму "Хоробре серце", Термінатор та інші. Щоправда, ілюстрацію Шевченка в образі Йоди вже поцупив чоловік у нетверезому стані, повідомила працівниця станції метро.
"Для мене головне натхнення - спроба вийти за шаблонний образ, який існує в усіх підручниках, де Шевченка зображують старим, років за 60, хоча він був ще молодим. Хочеться показати його образ по-новому, що він може бути веселим, людиною, яку захочеться додати собі в друзі в Facebook", - зазначає художник Олександр Грехов. На думку художника, можливо, виставка спонукає глядачів почитати більше про українського поета та його насичене життя, яке виходить далеко за рамки біографічних даних зі шкільної програми. Реакцією глядачів Олександр Грехов задоволений: "95% з тих, з ким спілкувався, позитивно оцінили. Обіймали, дякували. Навіть в соцмережах негативу не бачив".
Під кожною ілюстрацією на виставці можна знайти текст-пояснення, як саме персонаж пов'язаний з Шевченком, розповіла піарниця Національного музею Тараса Шевченка, кураторка виставки Анастасія Аболєшева.
"Ці тексти - якраз той освітній момент, який музей, як інституція, привносить до такої розважальної, на перший погляд, виставки Ми розуміємо, що сучасна дитина знає Дарта Вейдера, але не знає Шевченка. Або ж знає те, що їй насильно вклали в голову у школі. І ось ця радість впізнання (яка присутня і дорослим, що зберегли в собі внутрішню дитину) - найкращий відгук для музею", - пояснює вона. На думку пані Аболєшевої, не можна зробити Шевченка популярним просто цитуючи його поезію чи поклавши квіти до його пам'ятника.
"А через нову форму, яку створює Олександр Грехов - можемо. Можемо говорити про історії з життя Шевченка, його вподобання, відшуковувати паралелі і дивитись на життя і творчість Тараса Григоровича з нового ракурсу. Для нас, як для музею "Квантовий стрибок Шевченка" - це і вихід на широку аудиторію, це вихід за межі музею, це Шевченко тут і зараз - живий, яскравий, цікавий", - зазначає вона.
Як би хто не ставився до виставки, вона спричинила тут справжній ажіотаж. Десятки людей змінюють свої плани і пропускають по кілька потягів, щоб ретельно все роздивитись. За словами організаторів, з 1 березня виставку зможуть побачити мешканці Львова, а з 6 березня - Вінниці. Дати проведення виставки в інших містах обговорюються.

Фоторепортажі

всі Фоторепортажі
Популярные теги
визиты, история, портрет, терроризм, город, Александр Зубко, дети, военная техника, оккупация, митинги, уикенд, парады, животные, Динамо, женщины, Майдан, ВСУ, юмор, путешествия, Крым, люди, Киевщина, музыка, природа, Польша, столкновения, автомобили, живопись, пожары, суд, церковь, #Євромайдан, Сергей Смоленцев, марш, Дмитрий Дятлов, выставки, Зеленский, корабли, фестивали, медицина, ДСНС, коронавирус, Киев, Львів, Россия, передовая, зима, экология, США, сборная Украины, пейзажи, Новый Год, мода, общество, искусство, праздники, технологии, туризм, Війна, соревнования, война, футбол, пандемия, традиции, Верховная Рада, фотография, Нацгвардия, Китай, протесты, стихийные бедствия, Одесса, ЗСУ, НАТО, архитектура, Шахтер, самолеты, пляжи, Донбасс, выборы, Путин, мир, политика, карантин, культура, фотоподборки, учения, обстрелы, дизайн, полиция, Порошенко, фотопроект, спорт, солдат, ВМС, Карпаты, Бахмут, авиация, акции, фотоконкурсы, показы

Fatal error: Uncaught exception 'ErrorException' with message 'fopen(/var/docker/www/kontrakt/cache/tags): failed to open stream: Permission denied' in /var/docker/www/kontrakt/classes/RLSCache/File.php:36 Stack trace: #0 [internal function]: RLSException::error_handler(2, 'fopen(/var/dock...', '/var/docker/www...', 36, Array) #1 /var/docker/www/kontrakt/classes/RLSCache/File.php(36): fopen('/var/docker/www...', 'a') #2 /var/docker/www/kontrakt/classes/RLSCache/File.php(47): RLSCache_File->writeTags() #3 [internal function]: RLSCache_File->__destruct() #4 {main} thrown in /var/docker/www/kontrakt/classes/RLSCache/File.php on line 36