<
НОВИНИ ДНЯ: Які дріжджі найкраще використовувати для випікання паски  Перед вихідними в Україні будуть дощі та грози: де знадобиться парасолька   Скільки заробляють українці у Польщі: нове дослідження  Один із регіонів Росії "задонатив" ЗСУ мільйони рублів: губернатор в істериці  На 26 квітня в Україні прогнозують дощі та грози  Виробник модного одягу Hugo Boss продасть бізнес у Росії  Заплатити чи гальмувати: який штраф загрожує водію за перевищення швидкостівсі новини дня
Колонки
Андрiй Любка
24.03.2013 4686

In vino veritas: у чому секрет популярності чилійських вин?

Відкриття винних магазинів і зростання популярності вина – одна з найістотніших ознак просування цивілізації на українські території. Бо вино – не стільки алкоголь, скільки висока культура. Недарма ж цей напій вважається метафорою мудрості й якості.

Протягом останніх кількох років з особливою приємністю спостерігаю за просуванням винної культури в Україні. Поет і дисидент Ігор Померанцев, відомий також своєю пристрастю до вина, годинами може розповідати (і навіть книжку про це написав, яка так і називається – «Винарні») про різницю між горілчаною й винною культурами. Для вина потрібен теплий клімат, сонце, добрий ґрунт – і земляний, і людський, терпіння і багаторічна витримка, виноробні школи, знання, які передаються з покоління в покоління. Вино – це тяглість традиції, розкошування відтінками й букетами, зрештою, недарма вино – метафора мудрості. Вином смакують, горілкою впиваються, вино роками витримують, дбаючи навіть про бочки, про келихи з тонкого скла, горілка ж, а краще назвати її водкою, допоможе забутися в лютий сибірський мороз після чергового вбивства чи більшовицької революції. Вино – це дегустація, торжество смаку, гурманство і гедонізм. У розумних дозах, ясна річ.

Тому поява в Україні винних супермаркетів, винарень, фестивалів вина, розширення винного асортименту в ресторанах – усе це події, які не можуть не тішити. Особливу увагу провокує шалений успіх і популярність на українському ринку чилійських вин. Я спостерігав за цим у кількох центральноєвропейських країнах – усюди вина з Чилі міцно посідають четверту сходинку популярності (після традиційних – європейських – вин Франції, Італії й Іспанії). У чому секрет такого успіху, адже ще років 20-30 тому чилійське вино було рідкісним і радше екзотичним товаром?

liubka

Андрій
Любка

український поет, перекладач і есеїст.

Автор збірок поезій «Вісім місяців шизофренії» (2007) та «ТЕРОРИЗМ» (2008).  Лауреат літературних премій «Дебют» (2007) та «Київські лаври» (2011). Учасник багатьох українських та європейських літературних акцій та фестивалів.  Окремі твори перекладені угорською, чеською, португальською, німецькою, англійською, російською та польською мовами.

На користь чилійського вина яскраво промовляє співвідношення «ціна-якість». За 3-5 євро ви отримуєте пляшку вина доброї якості, з вишуканим букетом і виготовленого з традиційних для європейського смаку сортів (Шардоне, Каберне-Совіньйон, Мерло, тільки у Чилі чудом збережений сорт Карменере). Звідки така низька ціна і водночас пристойна якість? Зрозуміло, що цей феномен, названий фахівцями винним «чилійським чудом», не міг відбутися без підтримки держави. Чилі має ідеальний клімат для виноробства, але ще на початку 70-х років минулого століття уряд забороняв розширення виноградних плантацій. Справжній винний бум відбувся вже за десять років, коли всі урядові обмеження було скасовано, а також створено умови для іноземного інвестування в галузь. За 20 років майже всі 100% виноградників було пересаджено й оновлено, засновано винні заводи, обладнані сучасним устаткуванням, кілька сотень виноробів поїхали навчатися до найкращих європейських винних домів, а держава якийсь час навіть оплачувала доставку вина через океан на європейські ринки, що суттєво знижувало ціну. Важливим є й державний контроль за якістю продукції – так, у Чилі діє закон, завдяки якому ви можете бути певними того, що у вині точно міститься мінімум 85% того сорту винограду, що вказаний на етикетці. Про податкові пільги й канікули взагалі волію не згадувати, у нормальній країні це очевидна справа для профільної галузі.

В Україні теж маємо два виноробні регіони – Крим і Закарпаття. Втім, значну частину наших виноградників у часи «сухого закону» було викорчувано, а для того, щоб посадити нові й  розвинути галузь – немає ані інвестицій, ані політичної волі. Взагалі складається враження, що в Україні діє якась державна горілчана монополія. Приватне виноробство, яке могло б бути виходом у час браку інвестицій, підлягає драконському ліцензуванню, а ліцензія коштує стільки, що лише одиниці виноробів на свій страх і ризик беруться за цей «бізнес». Маючи добрі кліматичні умови для виноробства, ми навіть власні льохи наповнюємо імпортними винами. Хоча саме Україна, а не Чилі, могла б посідати четверте місце в Європі за продажем вин. Як бачимо з чилійського рецепту, для такого «винного чуда» вистачає 20-30 років. Клімат маємо, 20 років у молодої держави теж знайдуться, залишилося тільки обрати розумний уряд, який зможе забезпечити таке чудо державною підтримкою.

Оценка материала:

4.38 / 16
In vino veritas: у чому секрет популярності чилійських вин? 4.38 5 16
 Андрій Любка 24.03.2013 4686
comments powered by Disqus
Еще колонки: Андрiй Любка
  • Прощання з літом: Зима буде довгою Прощання з літом: Зима буде довгою

    Після того випадку в готелі ще довго панував переполох. Манекенного типу рецепціоністки хоч і намагалися створити хорошу міну при поганій грі, усміхалися й робили вигляд, буцімто нічого не сталося, але ВСІ про це вже знали. Знали старші пані, літні німкені, які у своїх величезних капелюхах походжали терасами – тепер вони не дивилися навколо, а лише собі під ноги.

  • Політична премія Дарвіна: "гасконці" Коломойського і "Правий сектор" змагаються в електоральному самогубстві Політична премія Дарвіна: "гасконці" Коломойського і "Правий сектор" змагаються в електоральному самогубстві

      Колись їхня історія може увійти до підручників з політології, політичного піару і словника літературознвчих термінів (стаття про трагікомедію). Справді, треба мати неабиякий талант і здібності, щоб так швидко вбити себе і свої перспективи. Раніше здавалося, що найбездарнішим політичним проектом в історії України є "Наша Україна" Ющенка. Тепер місце на п'єдесталі політичної премії Дарвіна впевнено здобувають "Правий сектор" і липкорукі "гасконці" Коломойського.

  • Двадцять років різанині в Сребрениці: Росія знову на боці зла Двадцять років різанині в Сребрениці: Росія знову на боці зла

    20 років тому, посеред спекотного липня 1995-го, відбувся найбільший злочин після закінчення Другої світової війни – етнічна чистка в боснійському місті Сребрениця. За різними підрахунками, військові і парамілітарні підрозділи Республіки Сербської тоді вбили 8 000 боснійських чоловіків (мусульман), тобто все чоловіче населення міста у віці від 12 до 70 років.

  • Ідеї Ганни Гопко пішли в народ, або Безалкогольний День народження Ідеї Ганни Гопко пішли в народ, або Безалкогольний День народження

    Їй-Богу, за 27 років життя я встиг утнути чимало дурниць, взяти найактивнішу участь у багатьох ідіотських ініціативах, палко підтримувати абсурдні ідеї, але одного разу трапилася зі мною подія, від спогадів про яку стає моторошно. Безалкогольний День народження. Погодьтеся, навіть звучить так, ніби йдеться про якесь жахливе знущання над людиною. Зрештою, так і було.

  • "Бей хохлов, спасай Россию": гол Шевченка збірній Росії, або Як я став русофобом "Бей хохлов, спасай Россию": гол Шевченка збірній Росії, або Як я став русофобом

    Мої геополітичні погляди сформувалися протягом 13 хвилин. Сталося це жовтневого вечора 1999 року під час футбольного матчу Україна-Росія. Це був останній вечір дитинства й перший вечір юності; маркером порогу стало те, що тоді я востаннє в житті плакав перед телевізором. А все через те, що збірна Україна програвала Росії 1:0. Більшої катастрофи годі було й уявити.