<
НОВИНИ ДНЯ: Уряд вирішив продати великий готель в центрі Києва  Лукашенко заявив, що сусідні країни "озброєні до зубів", і пригрозив "ядеркою"  Глазур для паски: 11 хитрощів для ідеального приготування  Коли Поливаний понеділок 2024 року: дата, історія та звичаї свята  Тепле, проте не спекотне: синоптикиня розповіла, чого чекати від погоди цього літа  Україна посилить дальні удари по Росії – командувач британської армії  Які дріжджі найкраще використовувати для випікання паскивсі новини дня
30.06.2014 2422

Економічна ефективність сімейних ферм — запорука розвитку аграрного сектору України

Цей рік Організація об’єднаних націй оголосила міжнародним роком сімейних фермерських господарств. У світі досить гостро стоїть проблема вироблення екологічно чистої продукції, та ще й у достатній кількості. Створення ефективних сімейних ферм-одна з головних складових вирішення цієї проблеми. Вже на сьогодні сімейні ферми є переважною формою ведення сільського господарства, та виробляють понад 50% загального обсягу сільгосппродукції.

В Україні процес створення сімейних ферм теж поступово набирає обертів. В багатьох випадках, завдяки експертній та технічній допомозі технічній допомозі представництв держав-лідерів по розвитку сімейної кооперації: Франції, Канади, США, тощо. Відповідно, попри багаточисленні законодавчі та бюрократичні перепони, є й підґрунтя для їх розвитку і на містах: бажання селян цим займатися, відповідні площі, та сприяння влади в областях.

Саме завдяки поєднанню цих складових, на Дніпропетровщині стало можливим не створення успішно діючих кооперативних молочних ферм, алей відкриття у 2012 році у покровському районі області Першої в Україні Кооперативної Навчальної Ферми, на базі якої тепер проходять навчання фермери с усієї України. Зараз на Дніпропетровщині успішно функціонують 35 кооперативів, 14 з них — молочного напряму. Для розвитку кооперативного руху Дніпропетровська обласна рада сприяла залученню близько 3 мільйонів доларів від уряду Канади, компанії «Данон-Украіна» і міжнародного благодійного фонду «Добробут громад».

Не дивно, що саме це місце було обрано для проведення міжнародної конференції «Підвищення доходів сільського населення шляхом розвитку малих сімейних ферм, об'єднаних в кооперативи. Економічна ефективність сімейних ферм — запорука розвитку аграрного сектору України», яка проходила 19—20 червня.

Організатором конференції виступив Міжнародний благодійний фонд «Добробут громад» (Heifer Ukraine) за підтримки Міністерства аграрної політики та продовольства України.

У роботі форуму взяли участь представники центральних органів влади та місцевого самоврядування, дорадчих служб, міжнародні експерти, науковці, фахівці, представники з Канади, Грузії( Аджарія), Парагваю. В програмі конференції організатори вдало поєднали теорію з практикою. Перший день конференції був польовий, учасники мали змогу ознайомитися з роботою малих сімейних ферм, відвідали кооперативну навчальну ферму СП «Молочарське» села Олександрівка, сільськогосподарський обслуговуючий кооператив «Добробут Андріївки» Покровського району.

На пункт прийому молока СОКу «Добробут Андріївки», зараз надходить молоко не лише від місцевих сімейних ферм, а й від сусідів з Запорізької області. Об'єднання бере участь у соціальних проектах. Перемога в одному з них дала можливість відкрити в Андріївці перший в Україні кооперативний тренажерний клуб.

Приємно вразило й те, що Міжнародний Благодійний фонд «Добробут громад» (Heifer International in Ukraine), заохочує сімейні кооперативи до самовдосконалення, проводячи конкурс «Золотий талант». Нагорода Heifer International «Золотий талант» відзначає окремих фермерів або родину, які, з використанням мінімальних ресурсів, досягли стабільності та добробуту, в той же час допомагаючи іншим родинам та громаді. Щорічно журі визначає максимум 15 переможців на декілька регіональних програм (Азія, Африка, Америка,Центральна та Східна Європа).

В цьому році переможцем конкурсу стала сімейна ферма Антоніни Куриленко. Пані Антоніна отримала сертифікат та $200 премію, та ще $800 отримав кооператив «Добробут Андріївки» який вона очолює. Нагороду переможниці вручив Віктор ТЕРЕС, президент Міжнародного благодійного фонду «Добробут громад»:

Після нагородження пан Віктор докладніше розповів про переваги ведення кооперативного сімейного фермерства, та перспективи розвитку цього напрямку в Україні: Сімейна ферма – це коли родина та ферма взаємопов’язані та взаємо-розвиваються й виконують комбіновано різні функції – економічну, захисту оточуючого середовища, соціальну та культурну. Саме сімейне фермерство дозволяє зберегти й успішно розвивати село, передати досвід з покоління в покоління й дбайливо ставитися до оточуючого середовища та ресурсів. В усіх розвинених країнах та тих що розвиваються професійне сімейне фермерство є переважаючою та найбільш гнучкою й сталою формою господарювання у поєднані із кооперацією. Розвиток реального сімейного фермерства в Україні – це можливість не тільки отримати стабільний прибуток, залучити всіх членів родини до спільної справи, полегшити ручну працю, це ще й можливість досягни найвищої якості продукції. Наш досвід показує, що утримувати 1-2 корови в господарстві на сьогодні є економічно не вигідно. У рамках проекту ми впроваджуємо модель сімейної ферми на 10-20 голів, де, за рахунок сучасних технологій утримання тварин, сімейна ферма має можливість підвищити якість та кількість виробленого молока у господарстві та знизити собівартість. Утримання такої ферми забезпечує родину щомісячним чистим прибутком не менше 5000 грн., - зазначив пан Терес .

А щодо переваг сімейного фермерства?

Завдяки механізації сімейних ферм, кількість робочих годин фермера зменшилась з 7 до 4 годин на день та, одночасно, збільшилась кількість корів з 3-4 до 7-10 голів, продуктивність тварин у більшості сімейних ферм збільшилась до 25%, став справедливіший розподіл праці між дружиною та чоловіком на фермі, зменшилась ручна праця, що в основному, виконується жінками, підвищилась загальна культура ведення господарства:вся продукція походить відповідну сертифікацію, запроваджується система зберігання та утилізації гною та екологічний підхід.

Які вже маєте досягнення щодо розвитку «сімейного молочарства»?

МБО Добробут громад, працюючи в цьому напрямку, досягнув чималих результатів. Починаючи з 1994 року в Україні започатковано 71 проект. Понад 20 000 сільських родин, об’єднаних у СОКи, отримали допомогу . В рамках проектів МБФ «Добробут громад» засновано або надано допомогу 78 СОКам. Вперше в Україні в партнерстві створено обласне та районне об’єднання СОКів та 2 кооперативні молокопереробні підприємства. А перша в Україні кооперативна навчальна ферм на базі СП «Молочарське» на 60 голів. кооперативна навчальна ферма що на Дніпропетровщині стала першим майданчиком для передачі напрацьованого досвіду.

І які подальші перспективи співпраці з Дніпропетровською областю?

Ми починаємо роботи по будівництву та обладнанню другою черги Кооперативної навчальної ферми, ще на 60 голів. Також, в планах реалізація спільного міжнародного проекту з активного обміну досвідом на міжнародному рівні в сфері агрокооперації яв якому тренінговим майданчиком для обміну цим міжнародним досвідом є Кооперативна навчальна ферму. Саме це питання стало предметом спільної наради керівництва МБО «Добробут громад», обласної дорадчої служби, керівництва дніпропетровської обласної ради, представників Канади, Грузії, представництва ПРООН в Україні в рамках цієї конференції. Мета проекту: підвищення добробуту селянських родин в Покровському районі за рахунок розвитку сільського туризму як одного з найбільш перспективних видів не сільськогосподарської діяльності на селі, формування туристичної інфраструктури, використання місцевих ресурсів для створення привабливих туристичних продуктів. Проект включатиме в себе такі основні напрямки діяльності:

– надання селянським родинам на конкурсній основі цільових грантів Дніпропетровської обласної ради на реконструкцію існуючого житла з метою створення садиб сільського туризму;
– підвищення рівня знань та професійних навиків місцевого населення з питань сільського туризму; використання місцевих ресурсів для створення туристичних продуктів.

Вікторія Славута

Оценка материала:

5.00 / 1
Економічна ефективність сімейних ферм — запорука розвитку аграрного сектору України 5.00 5 1
Бізнес / Новини підприємств
30.06.2014 2422
Еще материалы раздела «Новини підприємств»