<
НОВИНИ ДНЯ: Вночі можливі грози, вдень повітря місцями прогріється до +26: погода на 27 квітня  Коли Лазарева субота 2024 року: дата, традиції, що можна і не можна робити  В Держдепі США відповіли, чи допомагатимуть Україні повертати чоловіків з-за кордону  Де в Україні будуть сильні заморозки: прогноз погоди на 27 квітня  У США сподіваються, що надання Україні ATACMS переконає Німеччину надати Taurus  Шойгу стане "сакральною жертвою": у Зеленського спрогнозували долю міністра  Постачання зброї та боєприпасів з нового пакета допомоги Україні вже почалися, - Пентагонвсі новини дня
Колонки
Андрiй Любка
29.07.2012 3725

Порошенко і Ко: їх тут триста, як скло, товариства лягло

Чуда не відбулося: минуло чотири місяці з дати призначення Порошенка міністром в уряді Азарова, але жодного «покращення» ані в економіці, ані в євроінтеграції не сталося. Петро Олексійович став «добривом», яке впало в поганий ґрунт, тож нічого так і не проросло.

За три тижні до призначення Петра Порошенка міністром економіки я писав для Контрактів, що нічого хорошого з цього не вийде. Деякі «гарячі голови» однак стверджували і вірили в «покращення». Буцімто Порошенко може щось змінити, зокрема в справі налагодження українських справ у Європі. Дозволю собі, задля гумористичного ефекту, знову зацитувати їхню наївну «челобітную» до Азарова: «Ми вважаємо, що подібне призначення стане розумним кроком на шляху євроінтеграції України, а також позитивним знаком для наших партнерів у Європі про послідовність євроінтеграційних прагнень українського суспільства і влади. І, можливо, найголовніше – цей крок стане однією з перших за кілька років гідних відповідей влади на вимоги громадянського суспільства та часу».

Звісно ж, Порошенка не призначили Віце-прем'єром з євроінтеграції, а всього лиш міністром економічного розвитку і торгівлі. Це був перший ляпас Петру Олексійовичу, коли політика, який нарешті почав відбудовувати свій вельми зіпсований імідж, ще раз «поставили на місце». Звісно ж, нічого Порошенко не досягнув, але вкотре продовжив собі політичне життя. Був би розумнішим, то в уряд не пішов би, а нарощував собі позитивний рейтинг в опозиційному таборі і таким чином зберігав свою заново відбілену репутацію. Але не зміг втриматися.

liubka

Андрій
Любка

український поет, перекладач і есеїст.

Автор збірок поезій «Вісім місяців шизофренії» (2007) та «ТЕРОРИЗМ» (2008).  Лауреат літературних премій «Дебют» (2007) та «Київські лаври» (2011). Учасник багатьох українських та європейських літературних акцій та фестивалів.  Окремі твори перекладені угорською, чеською, португальською, німецькою, англійською, російською та польською мовами.

З цієї сумної й водночас повчальної історії можна зробити два висновки. По-перше, бізнесменам таки не місце в політиці. Дуже вони вразливі й лякливі. Покладатися на них зовсім не можна. Більшість бізнесменів з бютівського табору зараз у владній коаліції: їм не соромно бути « тушками» , бо ж у Верховну Раду вони прийшли не закони писати, а захищати й розвивати свій бізнес. Дехто, як Порошенко, робить це давно й успішно, мігруючи з партії в партію. Нагадаю тільки, що Петро Олексійович вперше став народним депутатом у 1998 році, а в 2012-му знову планує потрапити під купол на Грушевського від Вінниці. 14 років людина в активній політиці, а жодного « покращення» не домоглася. Ну що ж, доведеться чекати від нього успіхів ще чотири роки в новому складі ВР...

Друге і найважливіше. Приклад Порошенка, людини, на яку багато хто покладав надії, доводить, що кожен, хто входить в будь-які стосунки з Партією регіонів і Януковичем, самознищується і зникає серед усіх цих чечетових і ківалових. Рішення там приймає Хазяїн, всі інші не надто талановито виконують свої завчені ролі. Можна сягнути далі і поглянути на іншого «помаранчевого» - Каськіва, який з керівника « Пори!» став вірним соратником Януковича і настільки загруз у корупції, що ним можна смикати, як лялькою. Порошенко ж, на моє глибоке переконання, вчинив ще гірше, ніж Владислав Каськів, адже останній перебіг до переможця президентських виборів 2010 одразу, гроші для нього, вочевидь, «не пахнуть». А Петро Олексійович приєднався вже не до людей з поганою «донецько-бандитською» репутацією, а до узурпаторів і диктатора. Він зробив це після конституційного перевороту, після того як лідерів опозиції запроторили за ґрати, після усіх найгучніших корупційних скандалів. Він уже бачив на що здатен Янукович і його банда, він уже був свідком Харківських угод, і жодних ілюзій мати не міг. Але все ж приєднався. І тепер став фактично співучасником злочину, який робиться проти України і українського народу.

Тому слід добре собі затямити: Янукович і регіонали - це щось на кшталт найжахливішої форми віспи: як тільки доторкнешся, одразу ж стаєш хворим і порятунку вже нема. І неважливо добрі в тебе наміри були чи корисливі. Співпраця з сьогоднішньою владою - це безпрограшна лотерея, от тільки виграшем у ній завжди є поразка.

Оценка материала:

4.30 / 10
Порошенко і Ко: їх тут триста, як скло, товариства лягло 4.30 5 10
 Андрій Любка 29.07.2012 3725
comments powered by Disqus
Еще колонки: Андрiй Любка
  • Прощання з літом: Зима буде довгою Прощання з літом: Зима буде довгою

    Після того випадку в готелі ще довго панував переполох. Манекенного типу рецепціоністки хоч і намагалися створити хорошу міну при поганій грі, усміхалися й робили вигляд, буцімто нічого не сталося, але ВСІ про це вже знали. Знали старші пані, літні німкені, які у своїх величезних капелюхах походжали терасами – тепер вони не дивилися навколо, а лише собі під ноги.

  • Політична премія Дарвіна: "гасконці" Коломойського і "Правий сектор" змагаються в електоральному самогубстві Політична премія Дарвіна: "гасконці" Коломойського і "Правий сектор" змагаються в електоральному самогубстві

      Колись їхня історія може увійти до підручників з політології, політичного піару і словника літературознвчих термінів (стаття про трагікомедію). Справді, треба мати неабиякий талант і здібності, щоб так швидко вбити себе і свої перспективи. Раніше здавалося, що найбездарнішим політичним проектом в історії України є "Наша Україна" Ющенка. Тепер місце на п'єдесталі політичної премії Дарвіна впевнено здобувають "Правий сектор" і липкорукі "гасконці" Коломойського.

  • Двадцять років різанині в Сребрениці: Росія знову на боці зла Двадцять років різанині в Сребрениці: Росія знову на боці зла

    20 років тому, посеред спекотного липня 1995-го, відбувся найбільший злочин після закінчення Другої світової війни – етнічна чистка в боснійському місті Сребрениця. За різними підрахунками, військові і парамілітарні підрозділи Республіки Сербської тоді вбили 8 000 боснійських чоловіків (мусульман), тобто все чоловіче населення міста у віці від 12 до 70 років.

  • Ідеї Ганни Гопко пішли в народ, або Безалкогольний День народження Ідеї Ганни Гопко пішли в народ, або Безалкогольний День народження

    Їй-Богу, за 27 років життя я встиг утнути чимало дурниць, взяти найактивнішу участь у багатьох ідіотських ініціативах, палко підтримувати абсурдні ідеї, але одного разу трапилася зі мною подія, від спогадів про яку стає моторошно. Безалкогольний День народження. Погодьтеся, навіть звучить так, ніби йдеться про якесь жахливе знущання над людиною. Зрештою, так і було.

  • "Бей хохлов, спасай Россию": гол Шевченка збірній Росії, або Як я став русофобом "Бей хохлов, спасай Россию": гол Шевченка збірній Росії, або Як я став русофобом

    Мої геополітичні погляди сформувалися протягом 13 хвилин. Сталося це жовтневого вечора 1999 року під час футбольного матчу Україна-Росія. Це був останній вечір дитинства й перший вечір юності; маркером порогу стало те, що тоді я востаннє в житті плакав перед телевізором. А все через те, що збірна Україна програвала Росії 1:0. Більшої катастрофи годі було й уявити.