<
НОВИНИ ДНЯ: Чи залишиться Україна без допомоги у разі перемоги Трампа на виборах: у МЗС Польщі здивували заявою  Скасування маршу "Безсмертний полк" в РФ: британська розвідка пояснила, з чим це пов'язано  Оборона чи наступ: які головні завдання у ЗСУ на цей рік після розблокування допомоги від США  Гороховий суп із копченими ребрами: простий рецепт  Прокляття фараона: яку небезпеку приховують давньоєгипетські гробниці  Макрон готовий обговорити ідею використання ядерних боєголовок для "захисту ЄС"- ЗМІ  "Харків – сакральна мета Путіна": генерал-лейтенант ЗСУ розповів, чи здатна РФ захопити містовсі новини дня
Колонки
Андрiй Любка
05.11.2012 7109

Поговоримо нарешті про хороше, про музику

Українське суспільство потребує не тільки нових облич у політиці, нам потрібні нові яскраві імена серед науковців, музикантів, художників, письменників. Але сьогодні – саме про музику. Хочеться поділитися хорошим.

Початок листопада – не найкраща пора для життя, часом мені навіть здається, що краще було б, якби цього місяця взагалі не існувало. Листопад – ані риба, ані м’ясо, ані осінь, ані зима. Ми щойно перевели годинники на зимовий час, тепер прокидаєшся – ще темно, повертаєшся додому – вже темно. Мокро і холодно, суцільна печаль і туга. Я цілий рік сумніваюся в існуванні депресії як хвороби, і тільки в листопаді очевидність перемагає – депресія насправді існує, ось вона тут, навколо тебе й у тобі.

Свідомість теж немов засинає. І розбудити її може тільки музика. Добра музика. Сьогодні хочу розказати про вам гурт, який називається Rock-H, або «Рокаш». Слово «рокаш» у закарпатському діалекті означає «разом», «гурт», «спільнота». Слово ніби походить з угорської мови, але цілком може виявитися, що воно має спільнослов’янське коріння, а угорці вже запозичили його від нас. Підтвердити цю гіпотезу може той факт, що в Білорусі теж є свій гурт «Рокаш», отож і слово таке має бути. Там воно походить із пізнього Середньовіччя і означає спільне (sic!) збройне повстання шляхти проти короля.

Тепер складніше: мені важко так одразу сказати чим саме мені подобається їхня музика. Народні мотиви – раз, швидкий гірський ритм – два, «смачна» мова закарпатського діалекту – три, рокові витребеньки – чотири, крутий клавішник – п’ять, несхожість на інших – шість. Але цього недостатньо для любові і сотень прослуховувань у плеєрі. Напевно, тут працює магія, адже музика взагалі починалася з шаманських наспівувань, ритмізованих заклинань.

Гурту вже чотири роки, його створили Віктор Янцо – клавіші, автор музики (музичну освіту здобував у класах Мирослава Скорика та Євгена Станковича); Мар’ян Криськув — гітара, композитор, аранжувальник, саунд-продюсер, саме він запропонував назву гурту; Родіон Sun Lion — бас-гітара; ударник — Володя Ульянов; вокаліст – Іштван Халус. За плечима гурту – фінал «Свіжої крові» на M1 та перемога на «Фольк Мюзік» на Першому національному, участь у кількох десятках фестивалів, альбом In Vinko Veritas, кліпи «Щедрик» (з оркестром), «Дай ми мила», «Вінко Червеноє», «Вівці» та «Палиночка біла-біла».

Відома нам зараз балканська музика стала такою популярною тому, що класні музиканти обробили народні мотиви, додали кілька сучасних елементів і в підсумку вийшов якісний і оригінальний продукт. Не традиційно-народний, але й не естрадно-попсовий, трохи роковий, трохи інструментальний. Словом, без крайнощів поєднано все найкраще. Мені здається, що щось подібне вдалося і «Рокашу». Їхній дебютний альбом In Vinko Veritas був добрим, але перший альбом – це завжди рукавичка, кинута як запрошення на дуель. Коли вийде другий, тоді й зможемо сказати напевно – явище це в музиці чи ні. Наразі просто хочеться побажати їм успіху, а нам – задоволення від доброї музики.

Оценка материала:

4.08 / 13
Поговоримо нарешті про хороше, про музику 4.08 5 13
 Андрій Любка 05.11.2012 7109
comments powered by Disqus
Еще колонки: Андрiй Любка
  • Прощання з літом: Зима буде довгою Прощання з літом: Зима буде довгою

    Після того випадку в готелі ще довго панував переполох. Манекенного типу рецепціоністки хоч і намагалися створити хорошу міну при поганій грі, усміхалися й робили вигляд, буцімто нічого не сталося, але ВСІ про це вже знали. Знали старші пані, літні німкені, які у своїх величезних капелюхах походжали терасами – тепер вони не дивилися навколо, а лише собі під ноги.

  • Політична премія Дарвіна: "гасконці" Коломойського і "Правий сектор" змагаються в електоральному самогубстві Політична премія Дарвіна: "гасконці" Коломойського і "Правий сектор" змагаються в електоральному самогубстві

      Колись їхня історія може увійти до підручників з політології, політичного піару і словника літературознвчих термінів (стаття про трагікомедію). Справді, треба мати неабиякий талант і здібності, щоб так швидко вбити себе і свої перспективи. Раніше здавалося, що найбездарнішим політичним проектом в історії України є "Наша Україна" Ющенка. Тепер місце на п'єдесталі політичної премії Дарвіна впевнено здобувають "Правий сектор" і липкорукі "гасконці" Коломойського.

  • Двадцять років різанині в Сребрениці: Росія знову на боці зла Двадцять років різанині в Сребрениці: Росія знову на боці зла

    20 років тому, посеред спекотного липня 1995-го, відбувся найбільший злочин після закінчення Другої світової війни – етнічна чистка в боснійському місті Сребрениця. За різними підрахунками, військові і парамілітарні підрозділи Республіки Сербської тоді вбили 8 000 боснійських чоловіків (мусульман), тобто все чоловіче населення міста у віці від 12 до 70 років.

  • Ідеї Ганни Гопко пішли в народ, або Безалкогольний День народження Ідеї Ганни Гопко пішли в народ, або Безалкогольний День народження

    Їй-Богу, за 27 років життя я встиг утнути чимало дурниць, взяти найактивнішу участь у багатьох ідіотських ініціативах, палко підтримувати абсурдні ідеї, але одного разу трапилася зі мною подія, від спогадів про яку стає моторошно. Безалкогольний День народження. Погодьтеся, навіть звучить так, ніби йдеться про якесь жахливе знущання над людиною. Зрештою, так і було.

  • "Бей хохлов, спасай Россию": гол Шевченка збірній Росії, або Як я став русофобом "Бей хохлов, спасай Россию": гол Шевченка збірній Росії, або Як я став русофобом

    Мої геополітичні погляди сформувалися протягом 13 хвилин. Сталося це жовтневого вечора 1999 року під час футбольного матчу Україна-Росія. Це був останній вечір дитинства й перший вечір юності; маркером порогу стало те, що тоді я востаннє в житті плакав перед телевізором. А все через те, що збірна Україна програвала Росії 1:0. Більшої катастрофи годі було й уявити.