<
НОВИНИ ДНЯ: Рецепт курячого філе з шинкою та сиром у паніруванні  Міжнародні та державні свята в травні 2024 року: як працюватимуть та відпочиватимуть українці  Заморозки повертаються до України: де та коли буде "мінус"  В Україні побільшало мільйонерів: у Раді повідомили деталі  Сирна паска без випікання "Три шоколади": рецепт від відомої кухарки  2 травня вдень до 27° тепла, подекуди невеликий дощ  Журналісти знову отримають доступ до кулуарів Верховної радивсі новини дня
Бізнес
Економіка
21.03.2013 1987

Казахастан незадоволений Митним союзом

За три роки перебування в Митному cоюзі (МС) економіка й населення Казахстану зіткнулися з непрогнозованими раніше негативними реаліями.

Так, за експертними даними, Казахстан вагомо втрачає позиції в зовнішньоторговельних відносинах навіть із партнерами по МС.

Якщо в 2011-му від’ємне зовнішньоторговельне сальдо з членами Союзу становило $3,4 млрд, то за перше півріччя минулого року воно сягнуло $4,7 млрд. При цьому обсяг торгівлі з партнерами по МС зменшився на 4%. Апологети останнього позиціонують деякі цифри зростання казахського бюджету як «успіхи об’єднання».

На думку голови ради Казахстанської асоціації митних брокерів Геннадія Шестакова, це пояснюється виключно збільшенням зовнішньомитних тарифів. Що, своєю чергою, призвело до значного підвищення роздрібних цін на багато груп товарів на внутрішньому ринку.

Так, у 2009 році (до вступу в МС) середньозважене мито в Казахстані дорівнювало трохи більше ніж 5% (до речі, встановлена норма СОТ вимагає, щоби ця цифра не перевищувала 7%), у РФ – 18%, у Білорусі – 12%.

Нині всі країни «підтягнулися» фактично до російського показника – 16%. Причому в Казахстані мито на деякі товари зросло втричі-вчетверо, а на автомобілі – у 40 разів.

Про це пише Андрій Коваленко у своїй статі для «Українського тижня».

Оценка материала:

5.00 / 2
Казахастан незадоволений Митним союзом 5.00 5 2
Бізнес / Економіка
21.03.2013 1987
Еще материалы раздела «Економіка»