<
НОВИНИ ДНЯ: У НАТО звинуватили Росію в зловмисних діях проти країн Альянсу  Більшість українських біженців готові повернутися з-за кордону: за яких умов  Коли не знаєте, що приготувати: три рецепти страв з мʼяса на вечерю  Портал в інший світ: біля берегів Мексики знайшли бездонну вирву з таємними тунелями  Повістки на блокпостах: що потрібно знати з ухваленням нового закону про мобілізацію  Переговори з Росією можливі: Кулеба назвав дві головні умови  Чому у бабусі однаково смачніше: всі секрети та хитрощі приготування пасоквсі новини дня
Життя та Стиль
Суспільство
18.07.2013 10:30 5498

Поляки скасували прикордонний фестиваль із-за «яєчного теракту»

Вуйт польського села Мірче, яке знаходиться біля кордону з Україною, відкликає польсько-український фестиваль у рамках Дня добросусідства, що відбувається вже кілька років.  

Приводом для цього став напад на президента Польщі Броніслава Коморовського під час його візиту до Луцька 14 липня, а також засудження Волинською обласною радою постанови польського парламенту щодо волинського злочину.

Серед причин такого рішення вуйт Мірче Лех Шопинський називає «яєчний» інцидент у Луцьку.

«Було порушено священний принцип гостинності... Незважаючи на те, що президент просить про те, щоб інциденту в Луцьку не надавати особливого значення, я вважаю, що не можна пройти повз нього», - зазначив він.

У заяві, розміщеній на сайті гміни, вуйт також нагадує про рішення Волинської облради, яка засудила постанову польського парламенту про події на Волині у 1943 році й заявила, що українці «вели боротьбу на своїй етнічній території за власну незалежність проти різних окупантів».

За словами вуйта, в атмосфері, де окупантами називають «по-звірячому закатованих жінок, дітей і старих», спільне святкування було б лицемірством.
Він також стверджує, що рішення про відкликання фестивалю є його і тільки його особистим рішенням. Водночас вуйт не приховує, що раніше його вже критикували за зайве ангажування польсько-українського діалогу.

Гміна Мірче п'ять років поспіль спільно з українськими смт Іваничі, Луцьком, а також Фондом духовної культури пограниччя, організовують Європейські дні добросусідства. Два береги Бугу, польський і український, з'єднує понтонний міст так, щоб гості фестивалю могли вільно перетинати кордон.

Торік у фестивалі брали участь 1,5 тис людей. Цього року він мав відбутися 10-11 серпня.

Про це повідомляє Люблінське відділення польського інтернет-порталу Gazeta.pl, яку цитує «Інтерфакс-Україна».

Оценка материала:

5.00 / 3
Поляки скасували прикордонний фестиваль із-за «яєчного теракту» 5.00 5 3
Життя та Стиль / Суспільство
18.07.2013 10:30 5498
Еще материалы раздела «Суспільство»