<
НОВИНИ ДНЯ: Коли фронт відчує американську допомогу? Оптимістичний і песимістичний сценарії  Боррель пояснив, чому США не збиватимуть російські ракети над Україною  Місія Juno NASA відобразила вулканічний світ супутника Юпітера  "Погрілися, пора померзнути": синоптик прогнозує потужну негоду в Україні  Як F-16 вплинуть на перебіг війни в Україні: Євлаш пояснив  "Погрілися, пора померзнути": синоптикиня уточнила прогноз погоди в Україні на четвер  Синоптик назвала точну дату, коли в Україні очікуються заморозкивсі новини дня
Колонки
Андрiй Любка
28.12.2013 18466

Must read: 5 книжок, які варто дарувати на зимові свята

У країні революція, але зимові свята наближаються без огляду на це. Більше того, наша революція – це рух мудрих людей, які безумовно зрадіють хорошій книжці у подарунок. А дарувати і навіть читати можна й на самому Майдані. Отже, мій власний топ книжок, що вийшли в Україні в році, який за кілька днів закінчиться.

Наталка Сняданко. «Фрау Мюлер не налаштована платити більше». – Клуб сімейного дозвілля, 2013

Роман Наталки Сняданко не тільки спровокував гостру дискусію в колах літературознавців, а й був номінованим до кількох престижних літературних премій. У цій книжці немає позитивних героїв. Само по собі це не дивувало б аж так, але у ній немає й героїв негативних. Можливо, тому, що в ній узагалі не знайшлося місця ані для героїв, ані для геройства. Наталці Сняданко вдалося написати надзвичайно людяний роман: без зайвих екстрем, пафосу чи сентиментальності. Двіжовий Берлін, любовний трикутник, і — хо-хо! — не просто трикутник, а лесбійське тріо, загадкова смерть, детектив, самогубство, українські емігрантки, раптово побачене в газеті оголошення про жінку, яка викинулася з вікна, передчуття якогось жахливого злочину чи невідворотної трагедії. Ця книжка буде прекрасним подарунком для довгого й вдумливого читання.

Роберт Вальзер. «Прогулянка». – Meridian Czernowitz, Видавництво Книги-ХХІ, 2013

Ця маленька, але дуже ошатно видана книжечка стане ідеальним подарунком для людей, які цінують не тільки якісний текст, а й бездоганне видання. Якщо любите ідеальну на дотик обкладинку, шерхуватість паперу, запах фарби, закладки, чудові, настроєві ілюстрації, то повз «Прогулянку» байдужим пройти не зможете.  Роберт Вальзер – классик-модерніст швейцарської літератури, його повість – про вигадливу й цікаву прогулянку героя містечком, яке нагадує будь-яке місто світу, адже в ньому живуть приємні й погані люди, банкіри і книгарі, двірнички й зірки. Варто підкреслити, що переклав книжку Юрій Андрухович, а дизайном і обкладинкою зайнявся Ростислав Лужецький.

liubka

Андрій
Любка

український поет, перекладач і есеїст.

Автор збірок поезій «Вісім місяців шизофренії» (2007) та «ТЕРОРИЗМ» (2008).  Лауреат літературних премій «Дебют» (2007) та «Київські лаври» (2011). Учасник багатьох українських та європейських літературних акцій та фестивалів.  Окремі твори перекладені угорською, чеською, португальською, німецькою, англійською, російською та польською мовами.

Грицько Чубай. «П'ятикнижжя». – Видавництво Старого Лева, 2013

Один із найцікавіших українських поетів ХХ століття, чиї вірші знає напам'ять молоде покоління століття ХХІ – Грицько Чубай – нарешті має книжку, гідну його таланту і відповідну його впливу на всю сучасну українську літературу. Поза сумнівом, це унікальне видання, до якого увійшли всі вірші автора, автографи, фотографії, передмова Костя Москальця й післямова Олега Лишеги, екслібрис та листи. Ця книжка має бути на полиці в кожного українського інтелігента, а рівень її текстів і поліграфічного видання безперечно зробить її зачитаною й культовою на довгі роки.

Міленко Єрґович. «Історії про людей і тварин». – Темпора, 2013

Цей балканський письменник ще невідомий в Україні, але я впевнений, що за кілька років він стане одним із найбільш читаних, оскільки таку долю вже мають його книжки в Центральній Європі. До книжки в перекладі Катерини Калитко увійшли оповідання з серії «Сараєвські мальборо», які забезпечили Єрґовичу світову славу. Оповідання про обложене Сараєво, про балканські війни 90-х років, але найбільше – про людей, які просто хотіли жити. Часом зворушливі, часом трагічні, інколи нелогічні й навіть буденні, – загалом складається враження, що це не література, а просто життя. Тож маєте приємну нагоду відкрити для себе цього прозаїка ще до того, як його книжки стануть бестселерами і в Україні.

Мар’яна й Тарас Прохаськи. «Хто зробить сніг». – Видавництво Старого Лева, 2013

До цього топу мала ввійти і збірка есеїв «Одної і тої самої» Тараса Прохаська, за яку автор тиждень тому отримав премію Шевельова. Але у зв’язку з тим, що в топі тільки раз може фігурувати прізвище автора, то тут воно все ж дістанеться Прохаськам – щоправда, за дитячу книжку, яка днями отримала не менш солідну відзнаку – «Дитячу Книгу року BBC -2013». Мар’яні й Тарасові вдалося написати чудову книжку для дітей хоча б тому, що їм вдалося виховати чудових дітей, а цього неможливо зробити без класних казок. Книга ця передусім для дітей, але й дорослі її прочитають із задоволенням – перо одного з найкращих українських письменників сучасності якісне у всіх жанрах. Даруйте й читайте!

Оценка материала:

5.00 / 14
Must read: 5 книжок, які варто дарувати на зимові свята 5.00 5 14
 Андрій Любка 28.12.2013 18466
comments powered by Disqus
Еще колонки: Андрiй Любка
  • Прощання з літом: Зима буде довгою Прощання з літом: Зима буде довгою

    Після того випадку в готелі ще довго панував переполох. Манекенного типу рецепціоністки хоч і намагалися створити хорошу міну при поганій грі, усміхалися й робили вигляд, буцімто нічого не сталося, але ВСІ про це вже знали. Знали старші пані, літні німкені, які у своїх величезних капелюхах походжали терасами – тепер вони не дивилися навколо, а лише собі під ноги.

  • Політична премія Дарвіна: "гасконці" Коломойського і "Правий сектор" змагаються в електоральному самогубстві Політична премія Дарвіна: "гасконці" Коломойського і "Правий сектор" змагаються в електоральному самогубстві

      Колись їхня історія може увійти до підручників з політології, політичного піару і словника літературознвчих термінів (стаття про трагікомедію). Справді, треба мати неабиякий талант і здібності, щоб так швидко вбити себе і свої перспективи. Раніше здавалося, що найбездарнішим політичним проектом в історії України є "Наша Україна" Ющенка. Тепер місце на п'єдесталі політичної премії Дарвіна впевнено здобувають "Правий сектор" і липкорукі "гасконці" Коломойського.

  • Двадцять років різанині в Сребрениці: Росія знову на боці зла Двадцять років різанині в Сребрениці: Росія знову на боці зла

    20 років тому, посеред спекотного липня 1995-го, відбувся найбільший злочин після закінчення Другої світової війни – етнічна чистка в боснійському місті Сребрениця. За різними підрахунками, військові і парамілітарні підрозділи Республіки Сербської тоді вбили 8 000 боснійських чоловіків (мусульман), тобто все чоловіче населення міста у віці від 12 до 70 років.

  • Ідеї Ганни Гопко пішли в народ, або Безалкогольний День народження Ідеї Ганни Гопко пішли в народ, або Безалкогольний День народження

    Їй-Богу, за 27 років життя я встиг утнути чимало дурниць, взяти найактивнішу участь у багатьох ідіотських ініціативах, палко підтримувати абсурдні ідеї, але одного разу трапилася зі мною подія, від спогадів про яку стає моторошно. Безалкогольний День народження. Погодьтеся, навіть звучить так, ніби йдеться про якесь жахливе знущання над людиною. Зрештою, так і було.

  • "Бей хохлов, спасай Россию": гол Шевченка збірній Росії, або Як я став русофобом "Бей хохлов, спасай Россию": гол Шевченка збірній Росії, або Як я став русофобом

    Мої геополітичні погляди сформувалися протягом 13 хвилин. Сталося це жовтневого вечора 1999 року під час футбольного матчу Україна-Росія. Це був останній вечір дитинства й перший вечір юності; маркером порогу стало те, що тоді я востаннє в житті плакав перед телевізором. А все через те, що збірна Україна програвала Росії 1:0. Більшої катастрофи годі було й уявити.