НОВИНИ ДНЯ: Скільки можна зберігати борщ в холодильнику, щоб він лишався смачним та їстівним  Народний синоптик Діденко попередила про різку зміну погоди в Україні — де очікувати дощі  Зеленський про народжуваність під час війни: головне питання у безпеці  Буданов про теракт під Москвою: Росія знала про підготовку щонайменше за місяць  В Україні 29 березня - дощі та сильний вітер, вдень до 16°  Чи мобілізують випускників перед вступом на магістратуру чи аспірантуру: відповідь Зеленського  Путін видав чергову хвору маячню: що сказав цього разувсі новини дня
Колонки
Андрiй Любка
11.01.2014 7616

Формула перемоги над Януковичем: єдина програма, а вже потім єдиний кандидат

Януковича може перемогти не якась інша людина, а нова Україна, значить – нам потрібен не єдиний кандидат від опозиції, а єдина програма. 2014-й рік для України буде роком президентської виборчої кампанії, саме тепер визначиться результат виборів 2015-го року. Політики з обох таборів докладуть усіх зусиль, щоб опозиція пішла на вибори порізно, завдання громадськості – не допустити цього.

Інстинкт самозбереження та віра в форс-мажор змушує лідерів опозиційних партій відмовитися від ідеї вибрати єдиного кандидата ще перед першим туром. В якості аргументів подаються теорії змов та інтриг – мовляв, мусимо на вибори йти кожен окремо, бо якщо когось знімуть з перегонів, то в бюлетенях залишаться інші. Ще минулого року їхня риторика трохи відрізнялася, і суспільство годували обіцянками висунути в Президенти найрейтинговішого на час реєстрації опозиціонера.

Проте події в Україні розвиваються настільки швидко, що ніхто не береться взяти на себе відповідальність за рішення. Очевидно, що якщо вибирати довелося б зараз, то єдиним кандидатом мав би стати Кличко. Тому Яценюк і Тягнибок, а разом з ними й Порошенко (найбільш прийнятна для Банкової «опозиційна» фігура) не поспішають публічно визнати перевагу Кличка. Мабуть, десь глибоко в душі сподіваються, що колишнього боксера таки знімуть з перегонів, а єдиним кандидатом стане хтось із них.

Тепер уже зрозуміло, що «поправка Кличка» була прийнята не так для зняття Віталія з виборів, як для сіяння смути в опозиційних рядах. Іншими словами, «поправку Кличка» було прийнято для Яценюка, для того, щоб вбити ще один клин між опозиціонерами. Грати на людських слабкостях – типово для політиків, але часто це плачевно закінчується для країни.

Висувається й теза, що сам перший тур президентських виборів і стане своєрідним праймеріз, на якому народ собі обере найретинговішового конкурента для Януковича. Така думка має право на існування, але вона не враховує головного: за браком часу в період між першим і другим туром майже неможливо буде публічно сформувати якісну програму кандидата в Президенти від опозиції, тобто нам знову доведеться проголосувати за якесь прізвище лише тому, що воно опозиційне.

liubka

Андрій
Любка

український поет, перекладач і есеїст.

Автор збірок поезій «Вісім місяців шизофренії» (2007) та «ТЕРОРИЗМ» (2008).  Лауреат літературних премій «Дебют» (2007) та «Київські лаври» (2011). Учасник багатьох українських та європейських літературних акцій та фестивалів.  Окремі твори перекладені угорською, чеською, португальською, німецькою, англійською, російською та польською мовами.

Тож Україні зараз потрібен не так єдиний кандидат від опозиції, як єдина програма опозиції. «Але ж не може бути єдиної програми в Кличка й Тягнибока», – заперечите ви і матимете рацію. Саме через це єдину програму й необхідно оголосити вже – після виборів її відсутність знову зіграє з нами злий жарт, розваривши між собою політиків. Приклад чвар Ющенка-Тимошенко має для нас стати не тільки історією, а й наукою.

Разом із програмою українське суспільство має вимагати в опозиції список владної команди після перемоги. Тоді й виявиться, що потрібно змінювати всю систему побудови влади в країні, включно з децентралізацією та федералізацією, яка амортизуватиме можливі міжрегіональні конфлікти в майбутньому.

Наприклад, автору цих рядків симпатична ідея бачити Президентом України Кличка, але тільки в тому разі, якщо буде змінено Конституцію до парламентсько-президентської. У такому разі вольовий і впізнаваний Кличко міг би бути чудовим Президентом, а економікою й державною рутиною займався б освічений і технологічний Прем’єр-міністр Яценюк. Крісло спікера, вочевидь, доведеться віддати комусь (наприклад, позафракційним, яких завдяки відтоку з фракції ПР стане багато) задля створення широкої коаліції, а Олег Тягнибок став би ідеальним головою СБУ. Порошенко як людина, що була міністром в уряді Азарова, з етичних міркувань мав би займати не вищу посаду і в новому Кабінеті міністрів.

Як бачимо, кожне з подібних припущень викликатиме хвилю дискусій і навіть сварок, які здатні знівелювати перемогу над Януковичем. Саме з огляду на це варто зараз розробити програму змін в Україні, чітко оголосити пропозицію нової Конституції, а тоді список прізвищ відсіється сам собою. Бо хто хоче стати Президентом – піде єдиним кандидатом у Президенти, хто хоче влади – після виборів стане Прем’єр-міністром, хто хоче розбрату і поразки опозиції – терміново почне критикувати єдину програму.

Наше завдання – не просто перемогти Януковича, а передусім змінити Україну, тому перш за все шукаймо не єдиного кандидата, а наполягаймо на єдиній програмі для нього.

Оценка материала:

4.50 / 14
Формула перемоги над Януковичем: єдина програма, а вже потім єдиний кандидат 4.50 5 14
11.01.2014 7616
comments powered by Disqus
Еще колонки: Андрiй Любка
  • Прощання з літом: Зима буде довгою Прощання з літом: Зима буде довгою

    Після того випадку в готелі ще довго панував переполох. Манекенного типу рецепціоністки хоч і намагалися створити хорошу міну при поганій грі, усміхалися й робили вигляд, буцімто нічого не сталося, але ВСІ про це вже знали. Знали старші пані, літні німкені, які у своїх величезних капелюхах походжали терасами – тепер вони не дивилися навколо, а лише собі під ноги.

  • Політична премія Дарвіна: "гасконці" Коломойського і "Правий сектор" змагаються в електоральному самогубстві Політична премія Дарвіна: "гасконці" Коломойського і "Правий сектор" змагаються в електоральному самогубстві

      Колись їхня історія може увійти до підручників з політології, політичного піару і словника літературознвчих термінів (стаття про трагікомедію). Справді, треба мати неабиякий талант і здібності, щоб так швидко вбити себе і свої перспективи. Раніше здавалося, що найбездарнішим політичним проектом в історії України є "Наша Україна" Ющенка. Тепер місце на п'єдесталі політичної премії Дарвіна впевнено здобувають "Правий сектор" і липкорукі "гасконці" Коломойського.

  • Двадцять років різанині в Сребрениці: Росія знову на боці зла Двадцять років різанині в Сребрениці: Росія знову на боці зла

    20 років тому, посеред спекотного липня 1995-го, відбувся найбільший злочин після закінчення Другої світової війни – етнічна чистка в боснійському місті Сребрениця. За різними підрахунками, військові і парамілітарні підрозділи Республіки Сербської тоді вбили 8 000 боснійських чоловіків (мусульман), тобто все чоловіче населення міста у віці від 12 до 70 років.

  • Ідеї Ганни Гопко пішли в народ, або Безалкогольний День народження Ідеї Ганни Гопко пішли в народ, або Безалкогольний День народження

    Їй-Богу, за 27 років життя я встиг утнути чимало дурниць, взяти найактивнішу участь у багатьох ідіотських ініціативах, палко підтримувати абсурдні ідеї, але одного разу трапилася зі мною подія, від спогадів про яку стає моторошно. Безалкогольний День народження. Погодьтеся, навіть звучить так, ніби йдеться про якесь жахливе знущання над людиною. Зрештою, так і було.

  • "Бей хохлов, спасай Россию": гол Шевченка збірній Росії, або Як я став русофобом "Бей хохлов, спасай Россию": гол Шевченка збірній Росії, або Як я став русофобом

    Мої геополітичні погляди сформувалися протягом 13 хвилин. Сталося це жовтневого вечора 1999 року під час футбольного матчу Україна-Росія. Це був останній вечір дитинства й перший вечір юності; маркером порогу стало те, що тоді я востаннє в житті плакав перед телевізором. А все через те, що збірна Україна програвала Росії 1:0. Більшої катастрофи годі було й уявити.