НОВИНИ ДНЯ: Гуцульська росівниця: як приготувати давно забуту страву української кухні  Які свята у квітні 2024 року: як працюватимуть і відпочиватимуть українці  На тлі потепління. Синоптики попередили, де до кінця робочого тижня пройдуть дощі  У Британії визнали, що не могли б воювати з Росією понад два місяці  Смачні батуринські коржики за 110-літнім рецептом: такими ласували гетьмани  Ще буде короткочасне похолодання: синоптикиня розповіла, якої погоди чекати в Україні  Франція найближчим часом зможе передати Україні майже 80 установок Caesarвсі новини дня
Колонки
Андрiй Любка
13.07.2014 16468

Кирилична зараза: чому і як нам треба оборонятися від російських книжок

Якщо ми роззирнемося у своєму домі, то переважно побачимо всього-на-всього три російські продукти: газ, телевізійні канали і книжки з Росії. Уряд почав шукати шляхи диверсифікації української енергетики, РНБО вчиться протидіяти антиукраїнському пропагандистському безумству російського телебачення. Настав час влаштувати нелегке життя й російській книжці.

Сила імперії полягає у її присутності у кожній хвилині нашого життя, на кожному сантиметрі нашого життєвого простору. Тому про силу сучасних світових потуг можна судити за наявністю продуктів цих держав у будинку кожного. Кому належать технології, на яких працюють наші комп’ютери, мобільні телефони, якого виробництва холодильники у нас вдома, на яких автомобілях ми їздимо? Уточнююче запитання: якщо б зараз ви мали можливість купити машину, це був би «Жигуль» чи інша, не-російська (не-совєтська) машина? Більшість товарів, технологій, продуктів, які використовуються в Україні, виготовлені й вигадані не в Росії. Це і є чесний діагноз месіанству нашого сусіда: йому нічим похвалитися, крім як природними ресурсами (для видобування яких видатного інтелекту не треба) вбивцями й ядерними бомбами.

Якщо газову залежність Україна нарешті усвідомила як «наркотичну голку» й намагається від неї позбутися, якщо ключовим рупорам російського пропагандистського телебачення обмежують трансляцію в Україні, то до книжкового ринку руки ще не дійшли. А це один із найбільших цвяхів у труну української ментальної залежності від Росії, адже хирлявість нашого книжкового ринку паралізує інтелектуальний рух, створення своїх наукових шкіл і ліплення своїх академічних світил і авторитетів, псує життя письменникам, перекладачам і видавцям.

liubka

Андрій
Любка

український поет, перекладач і есеїст.

Автор збірок поезій «Вісім місяців шизофренії» (2007) та «ТЕРОРИЗМ» (2008).  Лауреат літературних премій «Дебют» (2007) та «Київські лаври» (2011). Учасник багатьох українських та європейських літературних акцій та фестивалів.  Окремі твори перекладені угорською, чеською, португальською, німецькою, англійською, російською та польською мовами.

Уже багато років лунають прохання до уряду підтримати українську книжку субвенціями й знесенням оподаткування, зупинивши натомість експансію російської книжки високим ввізним митом. Багато років про це говорили, а нині нарешті настав слушний момент для здійснення задуму. Справа в тому, що російська книжка витісняє й убиває український книжковий ринок. Причина проста: мова й абетка. Кожен українець знає російську, кожен українець читає кирилицю. Отож книги, видані в Росії, безперешкодно потрапляють до українського читача, який платить за них свої гроші. Часто російські книжки дешевші – з банальних економічних причин – високі тиражі дозволяють знизити ціну.

Це псує життя видавцям, які в конкуренції з російськими гігантами ледь животіють. Через це у нас немає високоякісної школи перекладачів художніх текстів на українську – їм ніде публікувати свої переклади, а отже й немає змоги практикуватися й шліфувати майстерність. Це знижує й без того мізерні прибутки українських письменників, особливо авторів масової літератури, адже книжки якоїсь чергової Донцової дешевші за українські відповідники. Все це в сумі створює підґрунтя для колоніальної залежності від Росії, для інтелектуального закріпачення, яке з кожною сторінкою російської книжки тягне нас в болото «русского мира».

Наголошу для неуважних: йдеться про російську, а не російськомовну книжку. Так само, як ми бойкотуємо інші російські товари – снікерси, орбіти, зубні пасти чи алкоголь – треба бойкотувати й російську книжку. В Україні можуть і будуть виходити книжки російською мовою – зокрема, й зараз їх успішно видають різні видавництва, від «Клубу сімейного дозвілля» до «Фоліо». Не завадило б також науково стандартизувати український варіант російської мови – існує ж австралійська англійська, американська англійська, тож може бути – і є! – українська російська. З відмінною фонетикою, видозміненою граматикою, «в Украине» замість «на Украине» і так далі. Змінимо книжки – поволі зміняться й голови, що їх читають.

Оценка материала:

4.16 / 31
Кирилична зараза: чому і як нам треба оборонятися від російських книжок 4.16 5 31
 Андрій Любка 13.07.2014 16468
comments powered by Disqus
Еще колонки: Андрiй Любка
  • Прощання з літом: Зима буде довгою Прощання з літом: Зима буде довгою

    Після того випадку в готелі ще довго панував переполох. Манекенного типу рецепціоністки хоч і намагалися створити хорошу міну при поганій грі, усміхалися й робили вигляд, буцімто нічого не сталося, але ВСІ про це вже знали. Знали старші пані, літні німкені, які у своїх величезних капелюхах походжали терасами – тепер вони не дивилися навколо, а лише собі під ноги.

  • Політична премія Дарвіна: "гасконці" Коломойського і "Правий сектор" змагаються в електоральному самогубстві Політична премія Дарвіна: "гасконці" Коломойського і "Правий сектор" змагаються в електоральному самогубстві

      Колись їхня історія може увійти до підручників з політології, політичного піару і словника літературознвчих термінів (стаття про трагікомедію). Справді, треба мати неабиякий талант і здібності, щоб так швидко вбити себе і свої перспективи. Раніше здавалося, що найбездарнішим політичним проектом в історії України є "Наша Україна" Ющенка. Тепер місце на п'єдесталі політичної премії Дарвіна впевнено здобувають "Правий сектор" і липкорукі "гасконці" Коломойського.

  • Двадцять років різанині в Сребрениці: Росія знову на боці зла Двадцять років різанині в Сребрениці: Росія знову на боці зла

    20 років тому, посеред спекотного липня 1995-го, відбувся найбільший злочин після закінчення Другої світової війни – етнічна чистка в боснійському місті Сребрениця. За різними підрахунками, військові і парамілітарні підрозділи Республіки Сербської тоді вбили 8 000 боснійських чоловіків (мусульман), тобто все чоловіче населення міста у віці від 12 до 70 років.

  • Ідеї Ганни Гопко пішли в народ, або Безалкогольний День народження Ідеї Ганни Гопко пішли в народ, або Безалкогольний День народження

    Їй-Богу, за 27 років життя я встиг утнути чимало дурниць, взяти найактивнішу участь у багатьох ідіотських ініціативах, палко підтримувати абсурдні ідеї, але одного разу трапилася зі мною подія, від спогадів про яку стає моторошно. Безалкогольний День народження. Погодьтеся, навіть звучить так, ніби йдеться про якесь жахливе знущання над людиною. Зрештою, так і було.

  • "Бей хохлов, спасай Россию": гол Шевченка збірній Росії, або Як я став русофобом "Бей хохлов, спасай Россию": гол Шевченка збірній Росії, або Як я став русофобом

    Мої геополітичні погляди сформувалися протягом 13 хвилин. Сталося це жовтневого вечора 1999 року під час футбольного матчу Україна-Росія. Це був останній вечір дитинства й перший вечір юності; маркером порогу стало те, що тоді я востаннє в житті плакав перед телевізором. А все через те, що збірна Україна програвала Росії 1:0. Більшої катастрофи годі було й уявити.