<
НОВИНИ ДНЯ: Дощі підуть? Синоптики дали детальний прогноз на робочий тиждень в Україні  Опади та до + 25°С: прогноз погоди по Київщині на 16 червня  Наступ чи оборона: що українці думають про стратегію у війні з Росією  Більше сонця та до +33°C: прогноз погоди в Україні на тиждень із 17 червня  У неділю дощу не прогнозують лише на заході України  На вихідних погода в Україні почне змінюватися   На вихідних в Україні дощитиме майже в усіх областяхвсі новини дня
Політика
Україна
16.08.2014 798

СБУ ліквідувала конвертцентр, через який «відмивалися» російські кошти

Служба безпеки України викрила та припинила незаконну діяльність конвертаційного центру, через який шляхом у «тіньовий оборот» було виведено, за попередніми оцінками, суму, еквівалентну 15 млрд грн. Йдеться про відмивання і переведення в готівку російського капіталу.

Протиправний механізм полягав у масштабному проведенні на території України незаконних фінансових операцій з управління російським капіталом, повідомляє прес-центр СБУ. «Встановлено, що з Росії безготівкові кошти виводилися на рахунки офшорних компаній нерезидентів та згодом через спеціально створені сотні фіктивних підприємств, із залученням десятків комерційних банківських установ, заходили до України і оберталися тут у валютну готівку. Упаковки з обготівкованими доларами поза митним контролем автівками вивозилися до Росії», - наголошується в повідомленні.

Слідство здобуло відомості, що частина цієї готівки, йдеться про особливо значні суми у грудні-лютому 2014 року, залишалась в Україні для фінансування протиправної діяльності. Наразі перевіряється можливе використання цих обготівкованих російських коштів у злочинних діях проти активістів Майдану, зокрема для оплати злочинів так званих тітушок та антимайданівців, наголошують у СБУ.

У рамках кримінального провадження за ч. 2 ст. 205 (фіктивне підприємництво) Кримінального кодексу України за поданням СБУ накладено арешти на рахунки зловмисників у 30 комерційних банках в різних регіонах України. Вилучено 220 тисяч доларів готівкою.

14 серпня ц.р. спецпідрозділ Служби безпеки України провів обшуки офісних та житлових приміщень, банківських установ, автотранспорту у Києві, Дніпропетровську та Кіровограді. «Співробітники СБУ вилучили понад 1200 печаток підприємств з ознаками фіктивності, які обслуговували конвертаційний центр, близько 200 одиниць комп’ютерної техніки з програмами «банк-клієнт», електронними ключами для управління рахунками іноземних (російських та офшорних) компаній, понад 2000 носіїв інформації, а також фінансово-господарську документацію цих структур», - йдеться в повідомленні.

Понад 400 вилучених печаток та відбитків печаток належать юридичним особам, зареєстрованим у Російській Федерації - у Москві, Санкт-Петербурзі, Самарі тощо.

Триває слідство. Здійснюються розшукові заходи та слідчі дії для встановлення всіх епізодів, протиправних схем «конвертаційного центру» та осіб, причетних до злочинної діяльності.

 

За матеріалами: Інтерфакс-Україна

Оценка материала:

5.00 / 1
СБУ ліквідувала конвертцентр, через який «відмивалися» російські кошти 5.00 5 1
Політика / Україна
16.08.2014 798
Еще материалы раздела «Україна»