<
НОВИНИ ДНЯ: Чи готовий Путін до переговорів цього року: Пристайко про плани диктатора  Демократи закликали Пентагон навчити більше українських пілотів на F-16, - Politico  Україну накрила аномальна спека: синоптики шокували прогнозом  Родина Байдена закликала його залишитися у передвиборчих перегонах, - CNN  Вчені виявили іншопланетне життя у Сонячній системі  У вівторок Україну розжарить до +36°: де буде найспекотніше  Західним областям у вівторок прогнозують послаблення спекивсі новини дня
Бізнес
Економіка
16.08.2014 4353

Україну та Росію закликали поважати ухвалені зобов'язання в газовому питанні

У Євросоюзі розраховують, що транзит Україною газу з Росії до Європи здійснюватиметься без перебоїв.

«Важливо, щоб в Україні була точність, щоб українці повністю виконували свої зобов'язання. Ми всі повинні поважати зобов'язання, які взяли: Росія - постачати газ, Україна - забезпечувати транзит без перебоїв, ЄС - платити за контрактом», - сказав посол ЄС в Росії Вігаудас Ушацкас.

Днями Україна ухвалила закон, що передбачає можливість введення заборони на транзит газу своєю територією для «Газпрому». Таким чином, Євросоюзу пропонується купувати російський газ на західному кордоні РФ.

Відповідаючи на запитання, чи готові країни ЄС бути відповідальними за транзит газу українською територією, посол сказав: «У житті можливі різні формули торгівлі. Наш комісар із енергетики Гюнтер Еттінгер після розмови з українськими та російськими колегами наголосив, що будь-яку пропозицію заміни нинішнього порядку має бути детально розроблено та обговорено. Наразі важливо, щоб потік газу був без перебоїв».

Посол зазначив, що питання і ціни, і транзиту обговорюватимуть 29 серпня на зустрічі Еттінгера і глави Міненерго РФ Олександра Новака.

Як зазначив Ушацкас, Євросоюз розраховує, що Росія не відмовиться від дії зони вільної торгівлі з Україною. «Щодо України існує постанова уряду Росії з переліком товарів, яка, звісно, негативно вплинула б на торговельні відносини між Україною та Росією. Ми сподіваємося, що такий документ не ухвалять, і це не стане ще одним подразником у торгово-економічних відносинах між Росією та Україною», - зазначив посол.

Він також висловив жаль із приводу заходів, які Росія вже ухвалила стосовно Молдови.

Раніше уряд РФ ухвалив постанову про введення ввізних мит на товари з Молдови, яка набуває чинності 1 вересня. Ставки встановлюються в розмірі ставок єдиного митного тарифу Митного союзу.

Мито вводять на 19 молдовських товарних позицій, зокрема на м'ясо, овочі, фрукти, зерно, борошно, цукор, соняшник, пиво, вина та інші алкогольні напої, спирт, меблі.

За матеріалами: Інтерфакс-Україна

Оценка материала:

5.00 / 2
Україну та Росію закликали поважати ухвалені зобов'язання в газовому питанні 5.00 5 2
Бізнес / Економіка
16.08.2014 4353
Еще материалы раздела «Економіка»