<
НОВИНИ ДНЯ: Прогноз погоди на 26 квітня: де знову очікуються сильні заморозки  США оголосили новий пакет допомоги Україні: що в ньому  Дощі, грози та заморозки: синоптик розказвав, де чекати негоди до кінця тижня  Рецепт рибного супу з лососем  Україна має найвищу в Європі готовність воювати за свою країну  Весняне тепло повертається: на сході й півдні прогнозують до +27°  Дощі не всюди та "цікава" температура. Синоптик дала прогноз на 25 квітня в Українівсі новини дня
Колонки
Андрiй Любка
13.04.2013 6432

Хто всі ці люди?

Цікаво: якби мій телефон раптом потрапив в руки комусь іншому, який висновок про мене зробила б ця людина?

На вихідних віддав свій телефон у сервіс. На ці два дні довелося переставити картку в інший апарат, що спричинило певні хай і непринципові, але все ж незручності. Для когось таке – буденна й непомітна подія, а для колумніста – і радість, і карти в руки.

Бо на іншому апараті через різницю шрифтів повністю заплуталася книжка контактів, зробивши пошук кожного імені атракційною експедицією в нетрі власної пам’яті. І почалося: наприклад, звідкись виліз бозна-коли й для чого записаний контакт «Divchyna Avtobus». Хто це? Я записав її номер, познайомившись у автобусі? Чи це дівчина, в якої можна винайняти автобус? Але для чого мені автобус, не кажучи вже про дівчину? Йдемо далі. Чому Прохасько записаний як «Protasko»? Чи це скромне нагадування про той вечір з флягою коньяку, яка йшла колом нашої компанії, супроводжувана фразами «П’ю до тебе!» - «Пий здоровий!» й гіркуватою затяжкою дешевих цигарок, той вечір, коли я записував його номер у телефонну книжку? І, зрештою, який це з Прохаськів – Тарас чи Юрко?

Водночас сумне: що робити з номерами знайомих і друзів, яких уже немає серед нас? Видалити номер, видалити контакт з ім’ям і прізвищем – якось рука не піднімається. Бо це ніби видалити когось зі свого життя, з карти спогадів. Стерти губкою з дошки дружби одну важливу постать, ім’я якої було акуратно виведене крейдою. Змахнув рукою – і людини нема. Тож рука не піднімається вчинити таку зраду, але й подзвонити – навіть заради цікавості – жодної сміливості немає. Хто підніме слухавку? Засмучена дружина, життя якої у вдівстві нагадує безкінечну траурну шаль? Чи на тому боці раптом відгукнеться він, той справжній друг, з яким стільки всього пережито й обговорено, і який потім зненацька робить останній майстерний жест, зникаючи з-поміж нас; жест, який на похороні так пафосно називатимуть – «перерваний лет»? Або – і це найгірше – у слухавці бездушний комп’ютерний голос скаже «Абонент перебуває поза зоною досяжності», слова настільки влучні й настільки гострі, що після них і самому – хіба склянка віскі і куля в скроню. Бо той, чиї жарти були найвдалішими, той, хто завжди з’являвся у твоєму житті вчасно і з допомогою, зараз просто «абонент», і цього разу він таки поза зоною досяжності – назавжди.

liubka

Андрій
Любка

український поет, перекладач і есеїст.

Автор збірок поезій «Вісім місяців шизофренії» (2007) та «ТЕРОРИЗМ» (2008).  Лауреат літературних премій «Дебют» (2007) та «Київські лаври» (2011). Учасник багатьох українських та європейських літературних акцій та фестивалів.  Окремі твори перекладені угорською, чеською, португальською, німецькою, англійською, російською та польською мовами.

Дивна таки річ – цей телефон. Чому одні контакти записані правильно й докладно, а інші – абияк, «лівою рукою»? Чому контакт «Ja» містить якийсь зовсім незнайомий мені номер, невже це друга – потаємна – моя особистість? Чи це той я, яким булося добрячих десять років тому? А що означає номер «Не брати!!!»? Хто це? Той набридливий чувачок, який надзвонював кілька місяців поспіль і вимагав прочитати його вірші? Чи контора, яка дзвонить у найнезручніший час – наприклад, у роумінгу – і пропонує купити квитки в театр? Далека родичка, яка вимагала, щоб я поговорив з ректором і «вступив» її сина, мого семиюрідного брата, в університет?

Або теж несподівано – чотири Олі: дві розпізнавальні, бо з записаним прізвищем, а дві просто – «Оля» і «Оля 2». Чи наважиться хтось після цього стверджувати, що двічі в одну річку не ввійдеш? Іншого би заінтригував контакт «Голий Вася», але я добре пам’ятаю, що записав так чоловіка, який зіпсував нам товариський обід двогодинним розхвалюванням своєї нової книжки.

Залишимо без уваги весь цей караван анонімних людей, записаних як «Ремонт компа», «Лікарняний», «Власник квартири» (таких за останні роки набралося декілька), «Viza», «Прораб Мітя», «Інтерв’ю» чи «Журналістка газета рівне вечірнє». Натомість контакт «Анжела, ах!» змушує густо почервоніти і на кілька хвилин замріяно відірватися від клавіатури.

Усього 748 контактів у телефонній книжці. Близькі й далекі, приємні й ворожі – цілий полк людей, які останні п’ять років становлять моє життя. Життя, яке приблизно так і виглядає: з назвою «Ja» й чужим номером телефону всередині.

Оценка материала:

4.77 / 26
Хто всі ці люди? 4.77 5 26
 Андрій Любка 13.04.2013 6432
comments powered by Disqus
Еще колонки: Андрiй Любка
  • Прощання з літом: Зима буде довгою Прощання з літом: Зима буде довгою

    Після того випадку в готелі ще довго панував переполох. Манекенного типу рецепціоністки хоч і намагалися створити хорошу міну при поганій грі, усміхалися й робили вигляд, буцімто нічого не сталося, але ВСІ про це вже знали. Знали старші пані, літні німкені, які у своїх величезних капелюхах походжали терасами – тепер вони не дивилися навколо, а лише собі під ноги.

  • Політична премія Дарвіна: "гасконці" Коломойського і "Правий сектор" змагаються в електоральному самогубстві Політична премія Дарвіна: "гасконці" Коломойського і "Правий сектор" змагаються в електоральному самогубстві

      Колись їхня історія може увійти до підручників з політології, політичного піару і словника літературознвчих термінів (стаття про трагікомедію). Справді, треба мати неабиякий талант і здібності, щоб так швидко вбити себе і свої перспективи. Раніше здавалося, що найбездарнішим політичним проектом в історії України є "Наша Україна" Ющенка. Тепер місце на п'єдесталі політичної премії Дарвіна впевнено здобувають "Правий сектор" і липкорукі "гасконці" Коломойського.

  • Двадцять років різанині в Сребрениці: Росія знову на боці зла Двадцять років різанині в Сребрениці: Росія знову на боці зла

    20 років тому, посеред спекотного липня 1995-го, відбувся найбільший злочин після закінчення Другої світової війни – етнічна чистка в боснійському місті Сребрениця. За різними підрахунками, військові і парамілітарні підрозділи Республіки Сербської тоді вбили 8 000 боснійських чоловіків (мусульман), тобто все чоловіче населення міста у віці від 12 до 70 років.

  • Ідеї Ганни Гопко пішли в народ, або Безалкогольний День народження Ідеї Ганни Гопко пішли в народ, або Безалкогольний День народження

    Їй-Богу, за 27 років життя я встиг утнути чимало дурниць, взяти найактивнішу участь у багатьох ідіотських ініціативах, палко підтримувати абсурдні ідеї, але одного разу трапилася зі мною подія, від спогадів про яку стає моторошно. Безалкогольний День народження. Погодьтеся, навіть звучить так, ніби йдеться про якесь жахливе знущання над людиною. Зрештою, так і було.

  • "Бей хохлов, спасай Россию": гол Шевченка збірній Росії, або Як я став русофобом "Бей хохлов, спасай Россию": гол Шевченка збірній Росії, або Як я став русофобом

    Мої геополітичні погляди сформувалися протягом 13 хвилин. Сталося це жовтневого вечора 1999 року під час футбольного матчу Україна-Росія. Це був останній вечір дитинства й перший вечір юності; маркером порогу стало те, що тоді я востаннє в житті плакав перед телевізором. А все через те, що збірна Україна програвала Росії 1:0. Більшої катастрофи годі було й уявити.