<
НОВИНИ ДНЯ: Чи залишиться Україна без допомоги у разі перемоги Трампа на виборах: у МЗС Польщі здивували заявою  Скасування маршу "Безсмертний полк" в РФ: британська розвідка пояснила, з чим це пов'язано  Прокляття фараона: яку небезпеку приховують давньоєгипетські гробниці  Місцями з дощами, але дуже тепло — синоптики розповіли, в яких регіонах очікувати опадів  Грози, дощі, сильний вітер: де 29 квітня в Україні очікується негода  Тепло, хмарність та подекуди грози: прогноз погоди на 29 квітня  Мобілізація, сесія НМТ, правила для водіїв та свята: на які зміни чекати у травнівсі новини дня
Колонки
Андрiй Любка
14.10.2012 6260

Партія пітекантропів

Можете одразу оформлювати явку з повинною: цілий місяць я планував написати колонку про Партію регіонів. Адже 28 жовтня в нас вибори. Хто, якщо не я, коли, якщо не зараз? Це ж останній шанс попередити країну, застерегти, наголосити, підняти догори вказівний палець. Це останній шанс не втратити шанс для України, хай як завгодно каламбурно звучить ця фраза.

«Чи можна бути певним
що зможуть порахувати
кільканадцять мільйонів голосів
якщо не можуть
правильно провідмінювати числівники?»
Богдан Задура

Мушу визнати, що Партія регіонів – вдячна для публіциста тема. З якого боку не підійдеш – є за що взятися. Ця політична слабкість (бо як можна назвати її силою?) могла б конкурувати з будь-яким гумористичним шоу, будь-яким «кавееном» чи «кварталом». Не вірите? Зайдіть на сайт Партії регіонів. Збірка анекдотів, а не інформаційний ресурс! Азаров заявляє, що уряд суттєво підвищить якість будівництва доріг. Бондаренко закликає прихильників закону про заборону пропаганди гомосексуалізму показати високий клас суспільної дискусії. Бондаренко. Високий клас. Дискусії. Ой, тримайте мене вдвох, бо один не втримає! Азаров: «В Україні скоротилася смертність». Азаров: «Вибори жодним чином не впливають на урядову політику». Андрій Пінчук: «Партія регіонів пропонує ефективну програму розвитку держави, а не займається популізмом». Сергій Тігіпко: «Продовження податкової реформи надасть новий імпульс українській економіці». Юрій Мірошниченко: «Партія регіонів впроваджує якісно нову систему охорони здоров’я». Микола Азаров: «Проведення продуктових ярмарків забезпечує цінову стабільність на продукти харчування». Зауважте, що це тільки заголовки новин, і уявіть як можна розреготатися, прочитавши тексти повністю.

liubka

Андрій
Любка

український поет, перекладач і есеїст.

Автор збірок поезій «Вісім місяців шизофренії» (2007) та «ТЕРОРИЗМ» (2008).  Лауреат літературних премій «Дебют» (2007) та «Київські лаври» (2011). Учасник багатьох українських та європейських літературних акцій та фестивалів.  Окремі твори перекладені угорською, чеською, португальською, німецькою, англійською, російською та польською мовами.

Чесно кажучи, я так і планував: написати про Партію регіонів якийсь гумористичний текст. Тобто правдивий. Наприклад, «Пам’ятка для майбутнього депутата ВР від ПР». Ну, і там щось на кшталт прописних істин: їсти треба ножем і виделкою, у транспорті треба поступатися місцем людям похилого віку й жінкам, після відвідин туалету мити руки, не красти (справа звички) мило й туалетний папір з того ж таки туалету Верховної Ради, не длубатися пальцем у носі, не садити інакодумців і політичних опонентів за ґрати, не вдягати туфлі зі шкіри страуса, уникати вінків і прес-конференцій. Але потім вирішив такого тексту не писати. Бо ж не смішно. От зайдеш на сайт Партії регіонів – смішно. Аж до сліз. А писати якісь поради зі сфери доброго тону для регіоналів – не смішно. По-перше, не прочитають. Хто на що вчився і чи взагалі вчився, як то кажуть. По-друге, ще я ворогам поради не роздавав!

А загалом же смішно! От на секунду заплющте очі й уявіть обличчя наших міністрів і Азарова, коли він говорить українською. А тепер цю картинку співставте з фразою «Прем’єр-міністр Микола Азаров і команда реформаторів». Ох, аж за боки беруся, тримайте мене знову вдвох – настільки смішно! Мій приятель Сашко Бойченко в своїй «Аби книжці» запропонував чудову формулу підняття настрою: просто уявіть як Віктор Янукович вимовляє слово «екзистенціалізм». А ще поміркуйте: чи могла б нормальна, адекватна людина підкорятися помаху руки Чечетова?

Атмосферу страху, яку з усіх сил намагається посіяти владна верхівка напередодні виборів, треба розганяти простим здоровим сміхом. Тільки так можна не боятися і перемагати. Бо король же – голий!

Те, що відбувається в країні, те, що ми бачимо на сайті владної політичної слабкості – насправді чорний гумор. Або страшний сон, в який поринула вся країна. Ще можна встигнути вщипнути себе за руку – і прокинутися. Їй-Богу, до 28 жовтня часу не так багато, але він ще є.

Оценка материала:

4.57 / 28
Партія пітекантропів 4.57 5 28
 Андрій Любка 14.10.2012 6260
comments powered by Disqus
Еще колонки: Андрiй Любка
  • Прощання з літом: Зима буде довгою Прощання з літом: Зима буде довгою

    Після того випадку в готелі ще довго панував переполох. Манекенного типу рецепціоністки хоч і намагалися створити хорошу міну при поганій грі, усміхалися й робили вигляд, буцімто нічого не сталося, але ВСІ про це вже знали. Знали старші пані, літні німкені, які у своїх величезних капелюхах походжали терасами – тепер вони не дивилися навколо, а лише собі під ноги.

  • Політична премія Дарвіна: "гасконці" Коломойського і "Правий сектор" змагаються в електоральному самогубстві Політична премія Дарвіна: "гасконці" Коломойського і "Правий сектор" змагаються в електоральному самогубстві

      Колись їхня історія може увійти до підручників з політології, політичного піару і словника літературознвчих термінів (стаття про трагікомедію). Справді, треба мати неабиякий талант і здібності, щоб так швидко вбити себе і свої перспективи. Раніше здавалося, що найбездарнішим політичним проектом в історії України є "Наша Україна" Ющенка. Тепер місце на п'єдесталі політичної премії Дарвіна впевнено здобувають "Правий сектор" і липкорукі "гасконці" Коломойського.

  • Двадцять років різанині в Сребрениці: Росія знову на боці зла Двадцять років різанині в Сребрениці: Росія знову на боці зла

    20 років тому, посеред спекотного липня 1995-го, відбувся найбільший злочин після закінчення Другої світової війни – етнічна чистка в боснійському місті Сребрениця. За різними підрахунками, військові і парамілітарні підрозділи Республіки Сербської тоді вбили 8 000 боснійських чоловіків (мусульман), тобто все чоловіче населення міста у віці від 12 до 70 років.

  • Ідеї Ганни Гопко пішли в народ, або Безалкогольний День народження Ідеї Ганни Гопко пішли в народ, або Безалкогольний День народження

    Їй-Богу, за 27 років життя я встиг утнути чимало дурниць, взяти найактивнішу участь у багатьох ідіотських ініціативах, палко підтримувати абсурдні ідеї, але одного разу трапилася зі мною подія, від спогадів про яку стає моторошно. Безалкогольний День народження. Погодьтеся, навіть звучить так, ніби йдеться про якесь жахливе знущання над людиною. Зрештою, так і було.

  • "Бей хохлов, спасай Россию": гол Шевченка збірній Росії, або Як я став русофобом "Бей хохлов, спасай Россию": гол Шевченка збірній Росії, або Як я став русофобом

    Мої геополітичні погляди сформувалися протягом 13 хвилин. Сталося це жовтневого вечора 1999 року під час футбольного матчу Україна-Росія. Це був останній вечір дитинства й перший вечір юності; маркером порогу стало те, що тоді я востаннє в житті плакав перед телевізором. А все через те, що збірна Україна програвала Росії 1:0. Більшої катастрофи годі було й уявити.