НОВИНИ ДНЯ: Сонячно, але без спеки: якою буде погода в Україні в останню суботу липня  В Україні найближчим часом збережеться суха та комфортна погода  "Про безповоротне припинення спеки поки що не йдеться": синоптикиня дала прогноз для України  Погода здивує різноманітністю. Синоптик дала прогноз на 25 липня в Україні  У частині областей – дощі, а подекуди й грози: якою буде погода в Україні 24 липня  На заході дощі з грозами, а на півдні спека до +34: прогноз погоди на 24 липня  В Україні 23 липня переважно без опадів, вдень до 34°всі новини дня
Колонки
Андрiй Любка
01.12.2012 13972

Пірати на марші: «У відповідь на нову політику Facebook я справжнім оголошую!»

Раніше треба було для перевірки друга брати у розвідку, тепер вистачить перевірити, що френд постить у себе в Фейсбуці.

«Записуй! Записуй!», – у віконечку чату жартував один мій друг і пропонував скласти списки тих, що поширюють (по-Share-ють) «чуму». Його аргумент був простим: це тест на адекватність. Людина не задумуючись готова опублікувати на своїй публічній сторінці текст неперевіреного змісту та ще й із невідомих причин. Десятки тисяч людей перепостили такий текст: «У відповідь на нову політику Facebook я справжнім оголошую, що всі мої персональні дані, ілюстрації, малюнки, комікси, картинки, фотографії, відео і так далі є об'єктами мого авторського права (згідно Бернської Конвенції). Для комерційного використання всіх вищезазначених об'єктів авторського права в кожному конкретному випадку необхідний мій письмовий дозвіл. Кожен, хто читає цей текст, може скопіювати його на свою стіну в Facebook. Після цього ви будете перебувати під захистом законів про авторське право. Цим комюніке я оповіщаю Facebook про те, що розголошення, копіювання, розповсюдження моєї особистої інформації або будь-які інші протиправні дії по відношенню до мого профілю в соціальній мережі суворо заборонені. Вищезазначені заборони також накладаються на співробітників, студентів, агентів або будь-який інший персонал, так чи інакше підконтрольний Facebook. Інформація, яка розміщується в даному аккаунті є конфіденційною. Порушення приватності моїх даних є порушенням закону UCC 1 1-308-308 1-103 та Римського Статуту».

«Ааааааааааааа!!!», – хочеться на цей текст відповісти в стилістиці Facebook. Автори! Аааааааа! Записи про «коте», про те, що не хочеться зранку вставати, посилання на якісь кліпи-мільйонники в ютубі, - усе це тепер буде охоронятися якимось Римським Статутом! Аааааааа!

Головне, що так наполегливо охороняють свої права ті «автори», які завантажують фільми з торентів, книжки на свої рідери теж не купують, а знаходять на піратських сайтах, а статуси пишуть з комп’ютерів, «нафаршированих» піратським ліцензійним забезпеченням. Новий альбом гурту класно скачати з інтернету, тим самим вбивши можливість гурту заробляти, а свої «авторські» права на пости про смачний обід треба берегти!

liubka

Андрій
Любка

український поет, перекладач і есеїст.

Автор збірок поезій «Вісім місяців шизофренії» (2007) та «ТЕРОРИЗМ» (2008).  Лауреат літературних премій «Дебют» (2007) та «Київські лаври» (2011). Учасник багатьох українських та європейських літературних акцій та фестивалів.  Окремі твори перекладені угорською, чеською, португальською, німецькою, англійською, російською та польською мовами.

Цукерберґ не спить, його підлі нишпорки лише чекають моменту, аби вкрасти з Фейсбуку  ваш комент під фотографією чергового котика і опублікувати його в наступному номері журналу «Отдохни» (прочитайте, до речі, назву журналу по-українськи)! На злодієві й шапка горить, але ще ніколи злісні пірати так гаряче не захищали свої права.

Справедливості заради треба визнати, що «чума» ширилася не тільки українським сегментом Фейсбуку, тисячі таких повідомлень перепощували користувачі з різних країн і різними мовами. Шкода, бо дуже б хотілося написати: «Тільки ці люди могли вибрати Януковича». Натомість слід звернути увагу, що соціальні мережі, «віртуальне життя» набирає все більшої ваги – чого тільки варте повідомлення, що агенти бельгійської спецслужби оштрафовані за те, що вказали свого роботодавця у своїх профілях. Починаючи від ревнивого докору «а чого це ти лайкаєш її фотографію?!» і закінчуючи комерційною рекламою:  життя й справді все більше перевтілюється у віртуальне. Спочатку пости в соцмережах стали інформаційним джерелом для журналістів, потім хтось вперше подав до суду за образу в Фейсбуці, а скоро статус «in relationship with N» може виявитися вагомішим за печатку ЗАГСу в паспорті.

Найкумедніше у всій цій ситуації те, що юзери, які публікували фейковий текст з посиланням на Римський статут, не припиняють жорстко стібатися з людей, які готуються до кінця світу. Дивишся на все й думаєш: «Боже, пали!»

Оценка материала:

4.75 / 16
Пірати на марші: «У відповідь на нову політику Facebook я справжнім оголошую!» 4.75 5 16
01.12.2012 13972
comments powered by Disqus
Еще колонки: Андрiй Любка
  • Прощання з літом: Зима буде довгою Прощання з літом: Зима буде довгою

    Після того випадку в готелі ще довго панував переполох. Манекенного типу рецепціоністки хоч і намагалися створити хорошу міну при поганій грі, усміхалися й робили вигляд, буцімто нічого не сталося, але ВСІ про це вже знали. Знали старші пані, літні німкені, які у своїх величезних капелюхах походжали терасами – тепер вони не дивилися навколо, а лише собі під ноги.

  • Політична премія Дарвіна: "гасконці" Коломойського і "Правий сектор" змагаються в електоральному самогубстві Політична премія Дарвіна: "гасконці" Коломойського і "Правий сектор" змагаються в електоральному самогубстві

      Колись їхня історія може увійти до підручників з політології, політичного піару і словника літературознвчих термінів (стаття про трагікомедію). Справді, треба мати неабиякий талант і здібності, щоб так швидко вбити себе і свої перспективи. Раніше здавалося, що найбездарнішим політичним проектом в історії України є "Наша Україна" Ющенка. Тепер місце на п'єдесталі політичної премії Дарвіна впевнено здобувають "Правий сектор" і липкорукі "гасконці" Коломойського.

  • Двадцять років різанині в Сребрениці: Росія знову на боці зла Двадцять років різанині в Сребрениці: Росія знову на боці зла

    20 років тому, посеред спекотного липня 1995-го, відбувся найбільший злочин після закінчення Другої світової війни – етнічна чистка в боснійському місті Сребрениця. За різними підрахунками, військові і парамілітарні підрозділи Республіки Сербської тоді вбили 8 000 боснійських чоловіків (мусульман), тобто все чоловіче населення міста у віці від 12 до 70 років.

  • Ідеї Ганни Гопко пішли в народ, або Безалкогольний День народження Ідеї Ганни Гопко пішли в народ, або Безалкогольний День народження

    Їй-Богу, за 27 років життя я встиг утнути чимало дурниць, взяти найактивнішу участь у багатьох ідіотських ініціативах, палко підтримувати абсурдні ідеї, але одного разу трапилася зі мною подія, від спогадів про яку стає моторошно. Безалкогольний День народження. Погодьтеся, навіть звучить так, ніби йдеться про якесь жахливе знущання над людиною. Зрештою, так і було.

  • "Бей хохлов, спасай Россию": гол Шевченка збірній Росії, або Як я став русофобом "Бей хохлов, спасай Россию": гол Шевченка збірній Росії, або Як я став русофобом

    Мої геополітичні погляди сформувалися протягом 13 хвилин. Сталося це жовтневого вечора 1999 року під час футбольного матчу Україна-Росія. Це був останній вечір дитинства й перший вечір юності; маркером порогу стало те, що тоді я востаннє в житті плакав перед телевізором. А все через те, що збірна Україна програвала Росії 1:0. Більшої катастрофи годі було й уявити.