<
НОВИНИ ДНЯ: Навіщо Китаю заморожування російсько-української війни: політолог звернув увагу на цікавий момент  Макрон радить французам не обирати до парламенту ультралівих та ультраправих, - AP  Шольц про ідею Путіна щодо "перемир'я": ті, хто вірять, явно передивилися Russia Today  Червень в Україні завершиться спекою, - прогноз  Спека до +31: Гідрометцентр розповів про погоду на Київщині 28 червня  Коли наступить перемога у війні: українці назвали терміни та умови  Температура підвищується: де 28 червня в Україні буде найспекотнішевсі новини дня
Політика
Україна
13.06.2023 536

Чому захлинувся наступ росіян на сході 24 лютого: фактори, що врятували Донецьке угруповання ЗСУ

За словами генерала, саме завдяки успішній обороні на Донбасі росіяни втекли з Київського напрямку.

7c898226b5c55821266f49ce37d2f253_13.06.23

На самому початку повномасштабного вторгнення українці зберегли своє найбільш боєздатне угруповання на Донбасі. Росіянам не вдалося повністю захопити регіон.

Чому захлинувся наступ росіян на сході 24 лютого і завдяки чому вдалося зберегти наше найбільш боєздатне угруповання на момент початку війни, розповів заступник міністра оборони генерал Олександр Павлюк в ексклюзивному інтерв’ю журналістові ТСН.Тиждень Андрію Цаплієнку.

"Починаючи зі своєї каденції з літа 2021 року, ми оцінили реальність ситуації, реальні можливості. Зрозуміли, що неможливо виключати повномасштабної агресії. Ми почали готуватися. Від осені 2021 року ми почали потужно готуватися до всіх можливих варіантів подій. В першу чергу ми провели розрахунки, чого можна очікувати, які можливі удари. Один із варіантів наших розрахунків показав, що ми не помилилися. Це наше охоплення з двох сторін", – каже генерал.

За його словами, українські військові передбачали, що росіяни завдадуть удару на Маріуполь і другого удару біля Луганська. Таким чином ворог планував відрізати, розсікти, оточити і вже потім по частинах добивати наші підрозділи.

"Тому ми зосередили основні наші резерви на цих напрямках, і тому їхній наступ, який розпочався 24 лютого зранку, не приніс результатів. Ми досить потужно нанесли їм ураження і змусили їх на ходу змінювати ці плани", – зазначив Павлюк.

Він пояснив, чому не вдалося скрізь стримати росіян на лінії зіткнення з ОРДЛО. Насамперед – величезна перевага ворога. Щонайменше 1:7. Крім того, окупанти наступали з трьох напрямків.

"Східний і північний кордони Луганської області — це лінія зіткнення з Росією. Врешті-решт, коли ми зірвали всі їхні наступи зі сторони Щастя, Трьохізбенки, вони пішли заходити нам у спину. Ті резерви, які постали по лінії Сватового, Сєвєродонецька і Біловодська, вони почали обходити і брати наші підрозділи в оточення. Ми змушені були вийти на рубіж Сєвєродонецьк-Кремінна-Рубіжне для того, щоб створити суцільну лінію оборони і не дати їм просуватися вперед", – пояснив генерал.

Крім того, він нагадав, що на Маріупольському напрямку наше потужне угруповання відбивало всі наступи від перших днів. За словами Павлюка, бої за Маріуполь врятували від окупації південь України – аж до Одеси.

"Щойно ми почали проводити цю операцію, ми зупинили їх на лінії Вугледара і почали готуватися до наступальних дій. Три доби йшли колони з півдня для того, щоб не дати нам цього зробити. А коли я вивів бригаду, пішли з боку Ізюма. Харківське угруповання пішло зверху для того, щоб намагатися добити нас, і ми зимушені були кинути резерви, зупинити угруповання. По суті, східне угруповання стягнуло на себе всі основні боєздатні сили, які були на той час у Росії. Врешті-решт, коли вони отримали ураження під Києвом, вони зрозуміли, що два напрямки - це неможливо, і вирішили перекинути все, що у них залишилося, з Київського напрямку на Донбас", – підсумував заступник міністра оборони.

Раніше генерал Павлюк розповів, як окупанти готувалися до підриву Каховської ГЕС.

Оценка материала:

5.00 / 2
Чому захлинувся наступ росіян на сході 24 лютого: фактори, що врятували Донецьке угруповання ЗСУ 5.00 5 2
Політика / Україна
13.06.2023 536
Еще материалы раздела «Україна»