<
НОВИНИ ДНЯ: Якщо Трамп переможе, на НАТО чекає "радикальна переорієнтація", - Politico  США і Китай можуть закінчити війну в Україні – Зеленський  Закінчити війну перемогою та піти: соратник Зеленського розповів про мрію президента  Лимонади, смузі та мохіто: 5 рецептів прохолодних напоїв для спекотного літа  На Марсі сфотографували «шрам» завдовжки 600 км  У забороненій ОПЗЖ думають над створенням нової партії: що кажуть у Бойка  Зеленський відповів, чи запросять Путіна на наступний Саміт миру щодо Українивсі новини дня
Політика
Україна
02.11.2023 421

Скандал навколо "АллатРа": експерти розповіли, звідки взялася "секта" та чим вона небезпечна

Релігієзнавці кажуть, що повідомляли про небезпечну організацію до СБУ ще 2014 року.

b61fbcba6691e17b456ef7c8f78ee687_02.11.23

В Україні спалахнув скандал навколо релігійної організації "АллатРа", яку більшість українців сприймають як секту. До цієї організації "приписують" відомих політиків та громадських діячів, а її членів звинувачують у прихильності до Росії та зомбуванні нових адептів всілякою маячнею про інопланетян, анунаків та "благотворче суспільство". Пише ТСН. 

Сайт ТСН.ua поцікавився, що думають з приводу "АллатРа" фахівці з релігієзнавства.

Проєкт російських спецслужб та занурення в особливу мову

За словами експертів, "АллатРа" – це відносно нова релігійна течія або релігійний рух, який не є особливо чисельним в Україні. Але в той же час він несе в собі загрозу для національної безпеки.

"Це релігійна організація, яка є проєктом якихось сил в РФ, можливо, навіть спецслужб. "АллатРа" використовує технології релігійного і не тільки впливу, і її завданням є підкорення особистості, чітке дотримання вказівок керівництва, якими б вони не були. Використовується також занурення людини в особливу мову, яка дуже відрізняється від тієї, яка використовується в суспільстві. Вони вибудовують світогляд за допомогою іншого мовного універсуму. Загалом, російські джерела цієї організації добре відомі українським спецслужбам та релігієзнавцям, але дивно, що у нас немає адекватної реакції на її діяльність", – розповідає сайту ТСН.ua  Юрій Чорноморець, релігієзнавець, професор Національного педагогічного університету імені М.П. Драгоманова.

Підпадають під ознаки секти

Експерт підкреслює, що церква – це велика інституція, яка перебуває у діалозі з суспільством, не протиставляє себе йому та служить суспільству. А секта – це відокремлена організація, яка саме протиставляє себе суспільству.

"Тому такі релігійні організації, як Московський патріархат в Україні або "АллатРа", багато в чому підпадають під визначення секти, але у сучасному релігієзнавстві переважно використовується термін – новітні релігійні рухи. Багато цих релігійних рухів, задовольняючи потреби людей в духовності, не становлять собою якоїсь небезпеки, а от деякі релігійні рухи якраз є небезпечними для фізичного та духовного здоров’я громадян та національної безпеки. І тут відповідно до українського законодавства повинна бути швидка реакція державних органів на таку діяльність. І не тільки щодо "АллатРа", у нас досить часто виникають подібні проблемні ситуації, а реакція на діяльність таких організацій досить м’яка, порівняно з такими країнами як Франція або іншими сусідніми державами. Там реагують більш адекватно на такі прояви. Ми ж дуже пишаємося, що у нас американські стандарти свободи та совісті, і тому чомусь завчасно не реагуємо. Але гадаю, в США б швидше відреагували на такі негативні явища", – пояснює Юрій Чорноморець.

Що має робити держава?

Експерт зазначає, що держава має слідкувати за релігійною сферою у суспільстві, реагувати на посягання щодо свободи громадян, впливу на їх фізичне та психічне здоров’я, загрозу національної безпеки. І це не означає, що ми стаємо такими як Росія.

"У Росії за приналежність до сект, які визнані небезпечними, людей садять на 7 років за ґрати, причому навіть за приналежність до традиційних організацій, таких як адвентисти або Свідки Єгови. І це велика проблема. Там все під абсолютним тоталітарним контролем над релігійним середовищем. В Україні з цим абсолютна свобода, плюс є величезний європейський та американський досвід у тому, щоб забезпечити релігійну свободу. Але разом з тим ми маємо убезпечити людей від дійсно небезпечних проявів, які підривають власну національну безпеку", – зазначає Юрій Чорноморець.

Мета була – захопити та підкорити

Фахівець додає, якщо історично подивитися на розвиток саме "АллатРа", то це один з яскраво виражених російських проєктів.

"Його цілі були такі: якщо не вийде охопити Україну світоглядом "русского міра", через православні або світські установки, то давайте через щось інше, наприклад, неорелігійне, візьмемо та захопимо їх, підкоримо собі, а потім будемо використовувати. Тобто ця організація – це один з небезпечних каналів впливу і, звичайно, дуже добре, що у суспільстві зараз звертають на це увагу", – зазначає Юрій Чорноморець.

Він підкреслює, що у в історії України були різні випадки, коли політики, які належали до різних політсил прикривали діяльність схожих організацій та намагалися впливати на президентів та спецслужби.

"В минулому такі випадки були. Зараз я не знаю, чи хтось з політиків належить до "АллатРа" або є її покровителем, такої інформації у мене немає. Але в цілому – це розповсюджена в Україні практика, коли політик сам є членом такої релігійної організації або заступається за неї. Тому тут необхідна фахова релігієзнавча експертиза, аби вона стала підставою для дій відповідних державних органів, а не було як за часів феодалізму", – підсумовує Юрій Чорноморець.

Оценка материала:

5.00 / 1
Скандал навколо "АллатРа": експерти розповіли, звідки взялася "секта" та чим вона небезпечна 5.00 5 1
Політика / Україна
02.11.2023 421
Еще материалы раздела «Україна»