<
НОВИНИ ДНЯ: Що найкраще підходить для шашлика з курки: три варіанти маринаду  "Питання генофонду": у ВР розповіли, чи будуть знижувати мобілізаційний вік  Кілька областей накриють дощі: синоптики дали детальний прогноз на вихідні в Україні  План Путіна щодо "перемир'я": Шольц назвав справжню мету диктатора  Як приготувати смачну шакшуку на сніданок: рецепт від фудблогерки  Синоптики прогнозують теплий липень  IKEA повертається в Україну: що відомовсі новини дня
Життя та Стиль
Суспільство
25.12.2023 352

Щедрик, щедрик, щедрівочка: текст різними мовами та цікаві факти

Український “Щедрик” (“Щедрик, щедрик, щедрівочка”) — одна з найпопулярніших різдвяних пісень в світі.

Вона була перекладена різними мовами, а її текст знають навіть малята. Пише ТСН. 

"Щедрик": історія створення найпопулярнішої щедрівки

Сьогодні важко сказати, коли саме з'явився "Щедрик". Відомо тільки, що цей мотив був створений нашими предками ще в дохристиянський період. Серед музикознавців навіть існує думка, що "Щедрик" — одна з найстаріших мелодій світу. А нове дихання "Щедрик" отримав на початку XX століття. Сьогодні ж "Щедрик, щедрик, щедрівочка" лунає практично з кожної української (і не лише) оселі.

Щедрик” — це українська народна пісня, музику до якої написав композитор Микола Леонтович 1901-1902 рр. Водночас англійську версію слів створив американець українського походження Петро Вільговський лише 1936 року. Він працював на радіо та назвав "Щедрик" дещо по-іншому: “Carol of the Bells” (“Колядка дзвонів”).

Саме після його виконання на концерті в Карнеґі-Гол (Нью-Йорк) 5 жовтня 1921 року український "Щедрик" став популярним у всьому світі. 4 грудня 2022 року в цьому ж таки Карнеґі- Гол знову прозвучали слова “Щедрик, щедрик, щедрівочка” українською. Концерт пройшов на честь 100-річчя від першого виконання, а також для збирання коштів на підтримку України під час війни:

Цікаво, що “Щедрик” був одним із тих творів, над якими Микола Леонтович працював все своє життя. І п’ята, остання, редакція вийшла 1919 року.

Уперше "Щедрик" було виконано хором Київського університету 1916 року. Одразу після цього ім'я Миколи Леонтовича стало відоме не лише в Україні, але й по всьому світу. На жаль, через 5 років після цього автор сучасного "Щедрика" загинув від рук чекіста в будинку свого батька в селі Марківка (Вінницька область).

А якщо ви хочете заспівати “Щедрик, щедрик, щедрівочка”, текст лунає так:

Щедрик, щедрик, щедрівочка,

Прилетіла ластівочка,

Стала собі щебетати,

Господаря викликати:

– Вийди, вийди, господарю,

Подивися на кошару,

Там овечки покотились,

А ягнички народились.

В тебе товар весь хороший,

Будеш мати мірку грошей.

Хоч не гроші, то полова,

В тебе жінка чорноброва.

Щедрик, щедрик, щедрівочка,

Прилетіла ластівочка.

Оценка материала:

5.00 / 2
Щедрик, щедрик, щедрівочка: текст різними мовами та цікаві факти 5.00 5 2
Життя та Стиль / Суспільство
25.12.2023 352
Еще материалы раздела «Суспільство»