<
НОВИНИ ДНЯ: Трамп вимагає від Європи "збільшити розмір підтримки України до американського"  Столтенберг назвав перешкоду вступу України до НАТО  Перший день травня в Україні буде сухим і теплим  В Україні пануватиме суха і тепла погода: прогноз погоди на 1 травня  Вдома дешевше? У скільки українцям обійдеться паска на свято  Армія РФ готується до наступу: в ISW оцінили, які напрямки оберуть окупанти  Синоптики прогнозують "надзвичайно спекотне" літо в Європівсі новини дня
Політика
Світ
13.04.2024 295

Екс-глава розвідки в адміністрації Трампа підтримав збільшення допомоги Україні

Колишній директор національної розвідки в адміністрації Дональда Трампа Ден Коутс підтримав схвалення США надання більшої допомоги Україні. На його думку, зараз "не час для політичних ігор".

dan_coats_wikipedia_org_1379347235b1d396e12dfe6b1841542a_650x410_13.04.24

Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на статтю політика у виданні The New York Times.

За його словами, законодавці, які виступають проти збільшення допомоги Україні, щоб зосередитися на потребах США, роблять "хибний вибір".

"Вибір, що стоїть перед Америкою, завжди ґрунтується на одному і тому ж фундаменті: що найкраще служить нашій нації. Вибір не полягає в тому, що Америка на першому місці або щось інше на першому місці. Америка завжди на першому місці. Справжнє питання в цьому складному і невизначеному світі полягає в тому, який курс дій, скоріш за все, буде служити нашим основним національним інтересам - безпеці й економічному процвітанню", - написав Коутс.

Він також додав, що ці інтереси нерозривно пов'язані з міцністю глобальних альянсів та міжнародної системи права й співпраці США, в якій виживає і процвітає американська демократія. А міцність цих мереж, за словами політика, у свою чергу, "залежить від нашої ролі надійного союзника і друга, від нашого авторитету і - відверто кажучи - від нашої чесноти".

Коутс вважає, що намагання України захистити себе від російського вторгнення, є найдешевшим варіантом зменшити військову присутність Кремля і забезпечити безпеку для США та їхніх союзників.

"У доларовому еквіваленті допомога Україні в цій обороні - це, безумовно, найдешевший спосіб послабити російську армію і перешкодити російській агресії, тим самим захистивши себе і наших союзників", - написав політик.

Перемога Путіна збільшить видатки на оборону

На думку Коутса, якщо президент Росії Володимир Путін "досягне успіху", занепокоєння в Європі зросте, а разом із ним і витрати на оборону в регіоні.

"Очікування наступної можливої фази кампанії Путіна з відновлення російської гегемонії часів холодної війни, змусить НАТО суттєво збільшити свій оборонний бюджет, зануривши світ у гонку озброєнь, подібну до тих, що передували світовим війнам. Ті, хто не бачить зв'язку між європейською безпекою і нашою власною, не живуть у реальному світі", - написав він.

Коутс також написав, що наслідки ненадання допомоги Україні стануть очевидними не лише для НАТО, але й для США та їхніх союзників.

"Китай уважно стежить за тим, наскільки рішуче Америка підтримує або не підтримує своїх друзів у ці дні. Наші союзники теж спостерігають, зокрема Тайвань, Японія і Південна Корея. Всі троє занепокоєні регіональними амбіціями Китаю - і залежать від Америки, як партнера з безпеки", - зазначив він.

"Справа не у грошах. Йдеться про американську непохитність, яка зараз під питанням через чергову партійну боротьбу. Україна і десятки мільйонів людей, які там проживають, стали пішаками для політичного маневрування у Вашингтоні", - написав Коутс.

Проблеми з фіндопомогою США для України

Після провалу голосування за законопроект Джо Байдена на 106 млрд доларів на допомогу Ізраїлю, Україні й Тайваню, на початку лютого цього року був розроблений новий законопроект про допомогу трьом країнам на 96 млрд доларів, але без комплексу щодо захисту південного кордону США з Мексикою. На потреби України в ньому передбачені понад 60 млрд доларів.

13 лютого Сенат затвердив цей документ. Однак спікер Палати представників Майк Джонсон відмовляється виносити законопроект на голосування. Натомість Джонсон почав обговорювати з конгресменами компромісний варіант законопроекту. В ньому Україні пропонується виділити набагато менше коштів - лише 47,69 млрд доларів.

Крім того, Джонсон натякнув, що Палата представників готова розблокувати допомогу Україні, але вона буде надаватися США не безплатно, а за програмою позики або кредитування.

Обстріли України

Тим часом Росія за останні тижні посилила обстріли енергетичної та критичної інфраструктури України. Після масованих атак найважча ситуація у Харкові та області, де було сильно пошкоджено Зміївську ТЕС та ТЕЦ-5.

Зокрема, внаслідок ракетної атаки 11 квітня була повністю зруйнована Трипільська ТЕС під Києвом, а "Центренерго" втратило 100% генерації.

Україна потребує передачі 25 систем ППО Patriot для того, щоб захистити міста від постійних російських обстрілів.

Оценка материала:

5.00 / 2
Екс-глава розвідки в адміністрації Трампа підтримав збільшення допомоги Україні 5.00 5 2
Політика / Світ
13.04.2024 295
Еще материалы раздела «Світ»