<
НОВИНИ ДНЯ: Які дріжджі найкраще використовувати для випікання паски  Перед вихідними в Україні будуть дощі та грози: де знадобиться парасолька   Скільки заробляють українці у Польщі: нове дослідження  Один із регіонів Росії "задонатив" ЗСУ мільйони рублів: губернатор в істериці  На 26 квітня в Україні прогнозують дощі та грози  Виробник модного одягу Hugo Boss продасть бізнес у Росії  Заплатити чи гальмувати: який штраф загрожує водію за перевищення швидкостівсі новини дня
Колонки
Андрiй Любка
23.04.2013 11366

Про фатальні дати і цифри

Цей пазл складається з чотирьох компонентів: Балкани, Василь Кожелянко, 28 червня, Чернівці. Візьмемо їх у руку і перемішаємо. Вийде приблизно така історія.

Для сербів, народу, без якого годі уявити Балкани, дата 28 червня не просто символічна, а фатальна. Часом у людей буває так, коли знаєш, що щороку з тобою буде щось відбуватися саме цього дня, саме в цю годину. Чи саме в цьому віці, як і в однойменній пісні Висоцького. Я, наприклад, 21 листопада завжди ламаю якийсь прилад – тому в цей день стараюся навіть телефон до рук не брати. Інколи таке стається й із цілими народами – випадають дні, в які, як сам народ і каже, навіть на вулицю краще не виходити. Для сербів таким днем є 28 червня, день святого Віта (Відовдан).

Бо 28 червня 1389 року відбулася трагічна битва на Косовому полі, після якої почалася епоха панування турків – подія, на якій сформовано сербський національний міф і яка визначила долю цілого Балканського півострова на наступні століття. Це раз. По-друге, саме в цей день Гавріло Прінціп у Сараєві вбиває Франца-Фердинанда, чим розпочинає Першу світову війну. Всі знають, що Друга світова війна «тривала один день», бо почалася 1 вересня, а закінчилася 2-го, щоправда з різницею в кілька років. Натомість мало хто звертає увагу, що й Перша світова закінчилася підписанням Версальського мирного договору в той день, коли й почалася – 28 червня (sic!), але вже 1919 року. Після цієї війни створено королівство Югославію і 28 червня 1921 року король Александр І Караджорджевич підписує Конституцію королівства, знану як «Відовданська».

Від долі не втечеш, і саме 28 червня 1948-го року прийнято так звану «Резолюцію Інформбюро», яка закріпила сварку Сталіна й Тіто, що дозволило Югославії потім мати свій власний «шлях до соціалізму», і на довгі роки залишатися раєм в уяві совєтського обивателя. Можна збитися з рахунку, але саме 28 червня 1989 року запалиться зірка Слободана Мілошевіча, який у цей день виголосив націоналістичну промову на Косовому полі, чим поклав початок своїй великій політичній кар’єрі й одночасно розпочав процес шаленого розпалювання ненависті в Югославії, який через два роки закінчився (28 червня 1991) «Випадком Холмец» і словенською війною, а потім уже й багатолітніми балканськими війнами усіх з усіма. За гіркою іронією долі, саме за Косово й стару промову Мілошевіча поплатиться і Сербія, і сам Слободан – натівським бомбардуванням і екстрадицією до Гааги. Прем’єр Зоран Джінджіч, якого пізніше за це снайпер вб’є на сходах будівлі уряду, символічно віддасть Мілошевіча Гаазі саме 28 червня 2001 року.

liubka

Андрій
Любка

український поет, перекладач і есеїст.

Автор збірок поезій «Вісім місяців шизофренії» (2007) та «ТЕРОРИЗМ» (2008).  Лауреат літературних премій «Дебют» (2007) та «Київські лаври» (2011). Учасник багатьох українських та європейських літературних акцій та фестивалів.  Окремі твори перекладені угорською, чеською, португальською, німецькою, англійською, російською та польською мовами.

На цьому можна б і закінчити, якби останнім ударом фатуму не був прийом Чорногорії, яка від’єдналася від Сербії, у Організацію об’єднаних націй, тобто фактичне міжнародне визнання. Сталося це, як ви вже здогадалися, 28 червня 2006 року.

А тепер черга Кожелянка – одного з найкращих українських письменників, який покинув нас кілька років тому. Минулого року вийшов друком останній роман Василя – «Діти застою», блискучий текст про 90-ті роки в Україні й на Буковині зокрема, про крах романтичних патріотичних надій, про сум, зневіру, про «Рух» і прапори на вітрі, любов, рекет, човникарство, поезію, алкоголь і політику, про жінок і про зрадливих друзів, тобто про те, в чому ми всі живемо. У тексті Василь Кожелянко декілька разів пояснює палкий менталітет буковинського населення тим, що це найпівнічніший відголосок Балкан, останній повів балканського вітру вглиб європейського континенту. І мушу з ним погодитися, бо й справді – Закарпаття й Буковина і географічно, і ментально є північнобалканськими регіонами.

Настав час замкнути коло і скласти пазл. Усе це докупи склалося мені в голові кілька місяців тому в Чернівцях, стоячи на вулиці 28 червня (так, є в Чернівцях така вулиця). Бо саме 28 червня 1940 року Совєтський союз згідно з пактом Молотова-Рібентропа анексував Буковину й Бесарабію. Відірвав її від Балканського контексту, тобто зробив те, що потім продовжиться і життям Василя Кожелянка, і його творчістю, і його патріотичними надіями про нормальну Україну, і його розчаруванням, і його останнім – найкращим – романом «Діти застою».

Чи можна з цього зробити якісь висновки? Один точно можна: якнайпалкіше рекомендую прочитати роман «Діти застою», він того вартий. Ну і друге, необов’язкове: 28 червня зловіть себе на думці й увімкніть телевізор – цілком вірогідно, що з Сербії показуватимуть якісь новини. Які, як останнім часом із Сербією завжди – будуть зовсім невеселими. Бо таки існують у житті  дні, коли навіть на вулицю виходити не варто.

Оценка материала:

5.00 / 8
Про фатальні дати і цифри 5.00 5 8
 Андрій Любка 23.04.2013 11366
comments powered by Disqus
Еще колонки: Андрiй Любка
  • Прощання з літом: Зима буде довгою Прощання з літом: Зима буде довгою

    Після того випадку в готелі ще довго панував переполох. Манекенного типу рецепціоністки хоч і намагалися створити хорошу міну при поганій грі, усміхалися й робили вигляд, буцімто нічого не сталося, але ВСІ про це вже знали. Знали старші пані, літні німкені, які у своїх величезних капелюхах походжали терасами – тепер вони не дивилися навколо, а лише собі під ноги.

  • Політична премія Дарвіна: "гасконці" Коломойського і "Правий сектор" змагаються в електоральному самогубстві Політична премія Дарвіна: "гасконці" Коломойського і "Правий сектор" змагаються в електоральному самогубстві

      Колись їхня історія може увійти до підручників з політології, політичного піару і словника літературознвчих термінів (стаття про трагікомедію). Справді, треба мати неабиякий талант і здібності, щоб так швидко вбити себе і свої перспективи. Раніше здавалося, що найбездарнішим політичним проектом в історії України є "Наша Україна" Ющенка. Тепер місце на п'єдесталі політичної премії Дарвіна впевнено здобувають "Правий сектор" і липкорукі "гасконці" Коломойського.

  • Двадцять років різанині в Сребрениці: Росія знову на боці зла Двадцять років різанині в Сребрениці: Росія знову на боці зла

    20 років тому, посеред спекотного липня 1995-го, відбувся найбільший злочин після закінчення Другої світової війни – етнічна чистка в боснійському місті Сребрениця. За різними підрахунками, військові і парамілітарні підрозділи Республіки Сербської тоді вбили 8 000 боснійських чоловіків (мусульман), тобто все чоловіче населення міста у віці від 12 до 70 років.

  • Ідеї Ганни Гопко пішли в народ, або Безалкогольний День народження Ідеї Ганни Гопко пішли в народ, або Безалкогольний День народження

    Їй-Богу, за 27 років життя я встиг утнути чимало дурниць, взяти найактивнішу участь у багатьох ідіотських ініціативах, палко підтримувати абсурдні ідеї, але одного разу трапилася зі мною подія, від спогадів про яку стає моторошно. Безалкогольний День народження. Погодьтеся, навіть звучить так, ніби йдеться про якесь жахливе знущання над людиною. Зрештою, так і було.

  • "Бей хохлов, спасай Россию": гол Шевченка збірній Росії, або Як я став русофобом "Бей хохлов, спасай Россию": гол Шевченка збірній Росії, або Як я став русофобом

    Мої геополітичні погляди сформувалися протягом 13 хвилин. Сталося це жовтневого вечора 1999 року під час футбольного матчу Україна-Росія. Це був останній вечір дитинства й перший вечір юності; маркером порогу стало те, що тоді я востаннє в житті плакав перед телевізором. А все через те, що збірна Україна програвала Росії 1:0. Більшої катастрофи годі було й уявити.