<
НОВИНИ ДНЯ: Павлюк підтвердив, що у росіян є план захоплення Харкова і Сум  Похолодання і заморозки: погода в Україні 4 травня зміниться   Якщо Трамп знову стане президентом: Кулеба відповів, чи хвилюється він з цього приводу  У НАТО звинуватили Росію в зловмисних діях проти країн Альянсу  Портал в інший світ: біля берегів Мексики знайшли бездонну вирву з таємними тунелями  Повістки на блокпостах: що потрібно знати з ухваленням нового закону про мобілізацію  Чому у бабусі однаково смачніше: всі секрети та хитрощі приготування пасоквсі новини дня
Життя та Стиль
Суспільство
18.07.2023 882

Як часто поливати помідори, огірки, капусту, інші овочі у спеку

Розповідаємо, як правильно поливати овочеві культури у спекотне літо.

Овочеві культури дуже швидко гинуть без води. Вона відіграє надзвичайно важливу роль для живлення рослин, адже переносить поживні речовини до різних частин рослини, до листя або плодів. Рослинам потрібна волога, щоб уникнути перегріву від сонця або занадто високої температури повітря. Пише ТСН. 

Як поливати помідори

Коріння помідорів розташоване неглибоко, і тому він вимагає рясного поливу і високої вологості ґрунту. Але помідори є тією культурою, потреба у волозі якої залежить від періоду росту.

Поливання помідорів у відкритому ґрунті повинно бути рясним одразу після висадження розсади на постійне місце.  Потім поливання слід зменшувати, допоки не настане період плодоношення. Зменшення поливу необхідне, щоб уникнути надмірного росту зеленої маси, крім того, рясний полив в цей час може привести до затягування дозрівання плодів. Під час утворення плодів помідорам необхідна висока вологість ґрунту. Нестача вологи в цей період може привести до осипання квіток у зав’язі, а, отже, до зменшення врожайності. У період дозрівання плодів, надлишок вологи може привести до розтріскування плодів та їх подальшого загнивання.

Глибина, на яку промочують ґрунт в період від посадження до утворення плодів, повинна становити 20-25 см, а в період визрівання врожаю – 25-30 см. Оптимальний режим поливання становить в посушливий час – 2 рази на тиждень по 10 літрів води на 1 м кв.

Краще робити поверхневе поливання помідорів, дощування або обприскування з метою поливу застосовувати не рекомендується.

Коли та як поливати огірки у спеку

Ця культура є дуже вимогливою до поливу та вологості ґрунту, тому що:

  • Плоди огірків практично на 90% складаються з води.
  • Потреба у воді огірків через те, що велике листя цієї культури випаровує досить багато вологи.
  • Крім рясного поливу огіркам необхідна також висока вологість повітря.

Під час вирощування огірків головне забезпечити правильний і достатній режим поливу – починаючи з висадження розсади в ґрунт і закінчуючи визріванням плодів. Але є і обмеження в поливанніі огірків, вони  не повинні перебувати весь час у воді.

У жаркий і посушливий період слід проводити освіжальний полив. Поливати огірки можна щодня або через день поки не понизиться температура повітря та не закінчиться спека. Поливати у спеку потрібно з розрахунку 5-7 літрів на 1 м кв.

Як поливати білокачанну капусту

До поливання цієї культури слід підійти відповідально, оскільки вона дуже вимоглива до вологи. За недостатнього поливанні капуста погано  розвивається, утворюється мала кількість листя, качани або дрібні, або зовсім не утворюються. Однак переливання культури  не дуже добре позначається на рості та формуванні врожаю капусти.

Поливати капусту потрібно ввечері або вранці в викопані лунки навколо рослин. Після підсипання землі тут обов’язково проводиться розпушування. Найбільша інтенсивність поливання припадає на стадію активного наростання листя і формування качанів. У такому разі за одне поливання під одну рослину потрібно вилити приблизно 10 л води 1 м2, а під час посухи – до 40-50 л.

Як поливати перець

Перець також належить до вибагливих до вологи культур. Коренева система цієї культури є горизонтально розгалуженою, і за низької вологості ґрунту ріст рослини сповільнюється, рослина може скинути бутони та зав’язі плодів. Якщо і надалі рослина відчуватиме нестачу води, постраждає якість та кількість врожаю, плоди будуть дрібні та деформовані, визрівання затягнеться і може утворитися верхова гниль.

Після пересадження розсади в ґрунт перець поливають помірно, в іншому разі рослина може захворіти на грибкові хвороби або гниль. Найкраще поливати перець невеликими порціями, у міру підсихання ґрунту. У період зав’язування плодів слід  використовувати більшу кількість води. Норма поливання для цієї культури може коливатися від 15 до 30 літрів води на 1 м кв.

Як поливати баклажани

Баклажан вимогливий до вологи так само як і перець, але якщо земля холодна  і постійно вогка баклажани розвиваються погано. У період приживлюваності розсади у відкритому ґрунті, якщо погода тепла, цій культурі необхідні помірний полив, а якщо сира та похмура, ще й холодний вітер полив краще взагалі не проводити.

В такий час потрібно стежити, щоб ґрунт був помірно вологим. Багато поливати потрібно у період зав’язування плодів і подальшого їх визрівання, бо через посуху можуть опасти пуп'янки, квітки та плоди.

Ідеальним для баклажанів є крапельне зрошення, через те, що в цьому разі рослина поливається в місцях основного росту коренів. Поливні норми схожі з нормами поливу для перцю: від 15 до 30 літрів води на 1 м кв., за глибини промокання ґрунту на 25-30 см.

Як поливати цибулю

На відміну, наприклад, від огірків, перцю, баклажанів, цибуля не потребує великої кількості води. Коренева система рослини розташована дуже компактно і її потреби у волозі неоднакові в різні періоди росту.

Волога у ґрунті важлива для цибулі у перші 14-18 днів після посіву і далі протягом 14-18 днів після появи сходів, коли відбувається інтенсивне утворення листя, ріст і формування кореневої системи. Найбільше вологи цибуля потребує у період росту листя і цибулин. Надмірна кількість вологи буде  затримувати визрівання цибулин і скоротить терміни зберігання готового врожаю.

Протягом травня й червня цибулю поливають один раз в 7-8 днів, з розрахунку 5-10 літрів води на 1 м кв. Першу половину липня поливають рідше, вже один раз на два тижні  по 5-10 літрів води на 1 м кв. А в другій половині липня, коли формується цибуля, поливання можна залишити мінімальним або припинити зовсім.

Поливання моркви та буряка

На початку росту моркву і буряк поливають один раз на 2 тижні. В період формування коренеплодів їх поливають  раз на тиждень, а в посушливому і жаркому районі та під час спеки поливати моркву і буряк можна  два-три рази на тиждень. За 2 тижні до збирання врожаю поливання припиняють. Норма поливання - від 15 до 30 літрів води на 1 м², глибина промокання ґрунту не менше 30 см.

Як поливають редис

Редис вимагає частого та регулярного поливу, в іншому разі коренеплоди редису будуть жорсткими та гіркими на смак. Поливання проводять кожні 2-3 дні, а в суху і жарку погоду - щодня. Норма поливання може становити від 10 до 15 літрів води на 1 м кв., глибина промокання ґрунту не менше 20 см.

Як часто поливати кабачки та гарбузи

Ці культури не потребують частого поливання. Для них буде достатнім полив 1-2 рази на місяць. Поливання повинно бути дуже інтенсивним - по 2 відра на кущ.  Після того, як рослину підгортають, декілька тижнів її краще не поливати. В суху та жарку погоду кабачки та гарбузи можна поливати дещо частіше - кожні 3 дні.

Оценка материала:

5.00 / 2
Як часто поливати помідори, огірки, капусту, інші овочі у спеку 5.00 5 2
Життя та Стиль / Суспільство
18.07.2023 882
Еще материалы раздела «Суспільство»