<
НОВИНИ ДНЯ: У забороненій ОПЗЖ думають над створенням нової партії: що кажуть у Бойка  Зеленський відповів, чи запросять Путіна на наступний Саміт миру щодо України  Як приготувати смачний і поживний сендвіч на сніданок: рецепт з Instagram  Коли Собор архангела Гавриїла: історія свята, традиції  Чи відступить спека в Україні: синоптики дали детальний прогноз до кінця тижня  Не "Слуга народу": під яким брендом партія Зеленського може піти на вибори  Як приготувати пухкі булочки для бургера: розповідає блогеркавсі новини дня
Бізнес
Економіка
02.04.2021 533

Бізнес уперше з лютого 2020 року позитивно оцінив свої перспективи – НБУ

Індекс очікувань ділової активності вперше з лютого 2020 року перевищив нейтральний рівень і склав 51,4 пункту за підсумками березня 2021 року.

Про це повідомляє Національний банк України.

Перевищення нейтрального рівня в 50 пунктів зафіксовано в більшості секторальних індексів: промисловості, торгівлі і сфері послуг.

Промислові підприємств другий місяць поспіль позитивно оцінюють свої економічні перспективи. Зростання індексу склало 2 п.п. до 52,3 пункту в березні.

Опитані компанії підвищили очікування щодо обсягів виробництва своєї продукції (зростання показника до 57,8 пункту з 52,7 у лютому) та нових замовлень (+8,2 п.п до 61,5). Також підприємства очікують зростання цін на сировину і матеріали та власну продукцію. Компанії ще не готові наймати нових робітників: очікування щодо чисельності персоналу знаходяться нижче нейтрального рівня (49,1 пункту).

У торгівлі індекс очікувань перетнув нейтральну позначку вперше за останні п'ять місяців і виріс до рівня 52,2 пункту. Торгові компанії очікують збільшення товарообігу (+7,7 п.п. до 58,7) і обсягів закупівлі товарів для продажу (+3,4 до 53,1).

Як і в промисловості, торгові підприємства ще не готові наймати нових робітників.

У сфері послуг індекс очікувань перевищив нейтральний рівень уперше з вересня 2020 року і склав 51,4 пункту (49 в лютому).

Компанії сектору послуг позитивно оцінюють зростання обсягів надаваних сервісів (+5,3 п.п. до 53,7), і збільшення числа майбутніх замовлень (+3,1 п.п. до 55,6), вказують на збільшення замовлень у процесі виконання. Очікування щодо зайнятості перебувають на нейтральному рівні (50 пунктів).

У будівництві очікування компаній дещо підвищилися, але все ще знаходяться нижче нейтрального рівня: 40,6 пункту в березні в порівнянні з 35,3 пункту в лютому. Незважаючи на загальні песимістичні настрої, підприємства галузі дещо поліпшили очікування зростання обсягів будівництва (+17,8 п.п. до 40), обсягів закупівлі сировини і матеріалів (+7,2 п.п до 35), а також доступності підрядників (+10,4 п.п до 55).

Будівельні компанії очікують зростання на продукцію власного виробництва і зростання цін продукції постачальників. Більшість опитаних будівельних підприємств мають намір і надалі скорочувати чисельність персоналу.

НБУ проводив щомісячне опитування в період 3-24 березня. Було опитано 269 підприємств.

Нацбанк окремо вказав, що опитування більшості підприємств проводилося до введення карантинних обмежень у "червоних зонах" у другій половині березня.

Оценка материала:

5.00 / 1
Бізнес уперше з лютого 2020 року позитивно оцінив свої перспективи – НБУ 5.00 5 1
Бізнес / Економіка
02.04.2021 533
Еще материалы раздела «Економіка»