<
НОВИНИ ДНЯ: Що таке "хиткі штати" і як вони вирішать долю президентських виборів у США  Час Х дедалі ближче: що буде, якщо не оновити дані в ТЦК до 16 липня  Трамп був за 4 см від смерті: експерт пояснив, чому стрілець промахнувся  Як засолити огірки за 30 хвилин  NASA показало цікаве зіткнення пари галактик у формі пінгвіна та яйця  Сестра Софії Ротару відповіла, де перебуває співачка під час війни, та чи спілкується вона з нею  Прорив РФ на Харківщині: Зеленський відповів, чи не шкодує про звільнення Залужноговсі новини дня
Життя та Стиль
Суспільство
16.07.2024 348

Біль після видалення зуба: чи можливо уникнути та як його зняти

Втратити зуб можна з різних причин, але видалення зубної одиниці завжди проводиться хірургічним шляхом. Тому для організму це завжди стресова ситуація. Після видалення зубів мудрості або інших, завжди вкрай важливо дотримуватися лікарських рекомендацій, щоб запобігти неприємним наслідкам у вигляді больових відчуттів, набряків тощо. У цій статті стоматологія CIS розповість, які реакції є нормальними та як зняти біль після видалення зуба.

Чого очікувати відразу після операції?

Пацієнт має розуміти, що під час загоєння його організм так чи інакше реагуватиме на хірургічне втручання. Тому потрібно знати, які реакції вважаються нормальними:

Якщо під час операції ясна довелося розрізати, може статися запалення, і тоді загоєння займе не менше ніж тиждень. Якщо видалити довелося зуб мудрості - то й до 10 днів.

Можливі ниючі або пульсуючі больові відчуття вже в перші післяопераційні години.

Протягом перших двох діб пацієнт може помітити набряклість обробленої ділянки.

Після того, як набряк спаде, може спостерігатися гематома.

Якщо було видалено жувальні зуби на нижній щелепі, біль може відчуватися і просто через відкриття рота.

У перші дві доби температура може піднятися до 38 градусів, це нормально і не повинно викликати занепокоєння.

Коли біль у щелепі може стати проблемним?

Скільки триватиме біль після видалення зуба відповісти нескладно – він починає вщухати вже на третій день. Але якщо через три дні після операції біль не тільки не минув, а й почав поширюватися далі ротової порожнини, це ненормально. Також у подібних випадках посилюється симптоматика запалення, а м'які тканини не загоюються. За таких обставин необхідно якомога швидше звернутися до лікаря.

Якщо операція пройшла важко, то і період відновлення займе більше часу. Однак з цієї ж причини він вимагає від пацієнта і стоматолога більше уваги. Один із можливих варіантів ускладнень - нагноєння рани, тріщина в щелепі та навіть неповне видалення зуба. Особливо часто складнощі подібного роду виникають під час видалення "вісімок". Це пов'язано з непростим розташуванням зубної одиниці в щелепній кістці. Біль після видалення зуба може поширитися на вухо і навіть на горло.

Не можна виключати й того моменту, що больові відчуття в щелепі можуть бути пов'язані з порушенням проходження кореневих каналів. У процесі операції стоматолог міг погано їх обробити. У результаті може утворитися запалення.

Стан імунітету пацієнта теж має не останнє значення в період відновлення після операції. Якщо імунна система не в порядку, всі процеси регенерації в організмі сповільнюються. Зростає ризик вторинної інфекції, а також розвитку запальних ЛОР-захворювань. Рекомендується не піддаватися паніці й записатися на прийом до стоматолога найближчим часом.

Коли хвилюватися нема про що?

У більшості випадків неприємні відчуття в період лікування пов'язані з травмуванням м'яких тканин, які раніше оточували зуб. Усі маніпуляції під час операції та після неї - від розрізання ясен до очищення кореневих каналів - усе це створює мікротравму. У результаті виникає не тільки біль, а й набряки в прооперованій ділянці щелепи. Попри те, що пошкоджується велика кількість кровоносних судин, у стані норми процес загоєння зазвичай проходить досить швидко і всі сильні больові відчуття стихають вже скоро. За умови, звісно, що пацієнт дотримується гігієни ротової порожнини та всіх рекомендацій стоматолога.

Догляд у післяопераційний період

Якщо після кількох днів нічого не змінилося і біль не вщухає, залишається тільки звернутися до стоматолога за повторним оглядом. У домашніх умовах розібратися з проблемою без спостереження лікаря не вийде.

Можна тільки використовувати розчини для полоскання, які допоможуть боротися з зубним болем після видалення і дотягнути до походу в стоматологію:

Мірамістин. Випускається у формі мазі, спрею та розчину. У цьому випадку слід використовувати розчин.

Сода і сіль. Ці два компоненти потрібно розчинити в склянці теплої води, по половині чайної ложки. Полоскати приблизно тричі на день.

Хлоргексидин. Зазвичай рекомендується використовувати його для промивання не частіше ніж тричі на добу, проте частота призначається стоматологом у кожному випадку індивідуально.

Однак полоскання не має бути інтенсивним, інакше можна зробити тільки гірше, вимивши згусток крові, який має захищати рану від проникнення інфекцій. Навпаки, потрібно набрати до рота трохи рідини та потримати на потрібній ділянці, після чого сплюнути.

4545454_2

Знеболювальні препарати

Прийом цих медикаментів рекомендується тільки за призначенням стоматолога. У разі сильного болю можна приймати:

- Ібупрофен. Усуває біль і допомагає боротися із запаленням.

Кетанов. Ефективний навіть за сильних больових відчуттів.

Солпадеїн. Допомагає не тільки усунути біль, а й збити температуру.

Для зняття набряклості підійдуть, наприклад, такі медикаменти, як Цетрин і Солькосерил. В окремих випадках стоматолог може призначити антибіотики - Цифран або Амоксилав. У будь-якому разі, перед прийомом ліків потрібно порадитися з лікарем, щоб не погіршити ситуацію.

Оценка материала:

5.00 / 2
Біль після видалення зуба: чи можливо уникнути та як його зняти 5.00 5 2
Життя та Стиль / Суспільство
16.07.2024 348
Еще материалы раздела «Суспільство»